“Купуйте картоплю зараз, бо взимку ще подорожчає”

“Кінець епохи бідності”: кілограм головного овоча українців — 16 гривень! Деякі сорти цінять аж у 18...

Рекордсмени теперішнього овочевого подорожчання — капуста і картопля. На початку жовтня середня ціна кілограма картоплі сягала в Україні 15,6 гривні. Це чи не найвищі ціни на картоплю в Європі! А у другій половині жовтня за кіло найпопулярнішого овоча на ринках просять від 16 до 18 гривень… Що ж трапилося з ціною на «другий хліб» українців? І чого очікувати взимку?

На Привокзальному ринку ринку торгівля традиційно жвава. Продуктовий ринок стартує ще на тротуарах. Тут можна придбати нарізаний гарбуз (10 гривень за кілограм), домашню зелень — 5 гривень за пучок, сир — 50 гривень, домашнє масло — 170, волоські горіхи — 35−40 гривень, білі гриби — 280 гривень. На відміну від ринку, на тротуарі можна вторгувати непогану знижку.

Ходжу між прилавками, шукаю картоплю. Зауважила, її цьогоріч у рази менше, ніж минулих років. Продавці нарікають — попит впав. Мовляв, люди не готові купувати овоч за майже 20 гривень… У середньому кіло картоплі коштує 16 гривень, але деякі «елітні» сорти (рожева шкірка) — по 18 гривень.

«Пані, бульба подорожчала тому, що цього року не вродила, — пояснює продавець ринку Анна. — Краще купуйте її зараз, бо взимку ціна ще полізе. Скільки буде коштувати, складно прогнозувати. Може, 20 гривень, може, 25…».

«Не хочете бульби по 16 гривень, то купіть собі дешевшу, — сказала продавець з-за сусіднього прилавка. — 150% кажу вам, дешевшої ніде не знайдете! І на 200% запевняю, що взимку буде ще дорожче».

До борщу знадобиться квасоля. За півлітрову банку правлять 20 гривень, за склянку — 10. Деякі господині дають до борщу квашену капусту. Вона не подорожчала. Як і минулого року, коштує 10 гривень за півлітрову банку.

Яка ситуація з іншими овочами? Броколі, цвітна капуста — по 15−20 гривень за кіло, буряк — 15−17, морква — 15−17, цибуля — 10−12, білокачанна капуста — 15, синя капуста — 12, часник — 65. Ціни на фрукти такі: виноград — 23−38 гривень, лимони — 45, сливи — 10, інжирні персики — 15.

Іду в м’ясний сектор. Віднедавна свиняче м’ясо подорожчало на 5 гривень. Сало — 85 гривень за кілограм, шпондер — 70, шия — 95, шинка — 120, полядвиця — 110−120. Свиняча вирізка з кісткою — 90, фарш — 80 (раніше був 70). «Свинина подорожчала, бо подорожчали світло й бензин, — пояснює продавець Надія. — Наприклад, фарш мелемо на електричних м’ясорубках. Також подорожчали корми для тварин і витрати на транспортування м’яса».

Ті, хто полюбляє страви з телятини, змушені платити за кіло хорошої шинкової вирізки 170 гривень (раніше було 140−150), задня шинка — 140, шийна вирізка — 100. Теляча печінка — 100 гривень, нарізка для супу — 90. «Телятина подорожчала, бо зараз не сезон», — пояснює продавець Ольга.