Кіло полуниці – 150 гривень, свіжого інжиру – 200

Ціни на городній часник розчаровують – 20 гривень за три малі головки

Асортимент фруктів на прилавках нагадує про спекотне літо. Фото авторки

Люблю продуктово-овочевий шопінг восени. Прилавки аж вгинаються від вітамінного товару усіх кольорів веселки. Отож вирушила на Галицький ринок, щоб дізнатися «по чому?» сезонні фрукти і чи подорожчав «борщовий набір».

Цікавлюся цінами городніх овочів, оскільки восени люблю готувати стра­ви з екопродуктів, вирощених на горо­дах. Домашні огірки-корнішони — 25−30 гривень за кілограм, кабачки — 15, перець — 30−35. Пучок городньої зе­лені кропу чи петрушки — 5−7 гривень. Зелена петрушка з коренеплодом — 10 гривень, качан кукурудзи — 8.

Сезонна ягода, яка у попиті, — ма­лина. Цього року півлітрову пласти­кову тару цієї ягоди не можна при­дбати по 15 гривень. Правлять 20 (за червону малину), за жовту — 25. Домашні сині сливи — 25 гривень за кіло, з полів — трохи дешевші. За кіло яблук зі «свого саду» просять 20 гри­вень.

На прилавках Галицького ринку не бракує вітамінної бомби літа — полуни­ці. Продавці кажуть, це товар україн­ський. За кіло полуниці просять 100−150 гривень. Свіжий заморський інжир — 200 гривень за кіло (в овочевому кіоску на вул. Медової Печери купую по 130 гри­вень за кілограм. — Авт.). Ціна лохини кусається — 250−300 гривень за кіло, або 100 гривень за півлітрову пластикову тару. Серед екзотики — кумкват (фрукт, який схожий на мініапельсин, росте на півдні Китаю) — 100 гривень за півлітро­ву пластикову коробку. Склянка суниць — 100 гривень. Авокадо — 60 гривень за штуку, заморські груші — 65 гривень за кіло, гранат — 100.

Овочі «борщового набору» подорож­чали щонайменше на 20%. Найбільше — картопля (15 гривень за кілограм). То­рік восени її можна було придбати по 5−7 гривень. «Панусю, бульба така до­рога, бо цього року не вродила», — по­яснила продавчиня пенсійного віку. За кіло моркви просять 14−15 гривень (цей овоч не надто товарного вигляду можна знайти по 12−13 гривень). Буряк — 13 гривень за кілограм, цибуля — 12−14 гривень, капуста — 10−12 гривень. Деякі господині дають до борщу помі­дори: малинівка — 35 гривень за кіло­грам.

Для борщу потрібен і часник. Одна старша продавчиня закликає до себе, показує, які в неї красиві головки часни­ку. «Сама вирощувала на домашньому гної, — хвалиться продавчиня. — За три головки прошу 20 гривень». Від почутої вартості впала у ступор: «А не занадто дорого за три такі невеличкі головки?». «Тоді, пані, їжте китайський часник на хі­мії», — відрізала продавчиня.

Домашні яйця — 35 гривень за деся­ток, «державні» — 28. Свіжий сир — 70 гривень за кілограм, сепараторна сме­тана — 90 гривень за літрову банку (зби­рана сметана трохи дешевша, але вона менш калорійна).

Йду у м’ясний відділ. Засолене сало у спеціях — 120 гривень за кілограм. Ціни на м’ясо тримають планку стабільнос­ті, не зросли. Теляча задня шинка — 130 гривень за кілограм, полядвиця — 165. Теляче м’ясо з кісткою — 70 гривень за кіло, м’ясні шматки на суп — 90. Свиняча шинка — 125 гривень за кіло, м’ясна сви­няча вирізка з кісткою — 115−110 гривень за кілограм.