Грибник, як сапер, – помилитися може лише раз!

Дикорослими грибами щороку труяться від 700 до 2500 українців

«Тихе полювання» – це завжди «гра із вогнем»... Фото Miomente.de

За два останні роки на Львівщині грибами отруїлося 38 осіб, з них четверо — діти. Чотирьох постраждалих врятувати не вдалося. Найбільш шокуючий випадок — смерть однорічної дитини, яку отруйними грибами пригостив дідусь. Чоловік назбирав у лісі сироїжок. Серед них у кошику випадково опинилася бліда поганка… Важкий пацієнт боровся за життя кілька днів, але також помер. «У більшості випадків люди труяться пластинчастими отруйними грибами (як правило, блідою поганкою), які помилково сприймаються за їстівні печериці або сироїжки. Немало є й випадків, коли люди потрапляють до лікарень після споживання голубінок, глив, сироїжок, синяків, парасольок тощо», — каже заступник начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Олена Улашина.

Як не отруїтися грибами?

— не збирайте гриби, які мають клуб­невидне потовщення ніжки, а сама ніжка — оточена оболонкою (як у блідої поганки або червоного мухомора);

— не кладіть до кошика червиві, пере­спілі, а також старі гриби. Мало хто знає, що, приміром, грибниці підберезовиків і підосиновиків на 6−7 рік свого існування починають виділяти у гриб отруйні речо­вини;

— міські парки, сквери, двори, узбіч­чя автомобільних трас, ділянки непода­лік залізничних шляхів — не місце для «ти­хого полювання». Гриби є природними фільтрами, які втягують у себе і пестици­ди, і радіонукліди, і свинець, тож є ризик отруїтися навіть білими грибами;

— не збирайте дуже молоді гриби — у них ще можуть не проявлятися морфо­логічні ознаки (ознаки будови), за якими можна ідентифікувати їстівний це гриб чи отруйний;

— не вирушайте на «тихе полювання» у спекотну погоду — під дією високих тем­ператур обмін речовин в організмі гриба змінюється, внаслідок чого він втрачає воду і накопичує токсини;

— не купуйте гриби на стихійних рин­ках чи у продавців на автошляхах, бо не знаєте, в яких місцях були зібрані ці гри­би і не можете бути певні, що збирав їх грибник із досвідом. Безпечніше купува­ти гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль;

— якщо вас у гостях пригощають стра­вою із дикорослих грибів, чемно відмов­теся;

— смертельною вважається навіть мі­німальна доза отрути, тому якщо торка­лися грибів, обов’язково помийте руки;

— правильно готуйте гриби. Більшість постраждалих стверджують, що вари­ли гриби довго. Однак важливо не довго варити, а кілька разів зливати відвар, бо саме відвар є найнебезпечнішим. Зли­вати його треба щонайменше тричі, че­рез кожні півгодини варіння і тільки після того продовжити готувати страву. Побу­тує думка, що якщо у каструлю потра­пить бодай один отруйний гриб, цибули­на, часник чи срібний предмет, опущені у посудину, де варяться гриби, потемні­ють. Але це — не так!

— вовнянки, чорнушки, грузді, під­грузді та сироїжки містять молочний сік, тому перед засоленням їх необхідно ви­мочувати;

— готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, але не до­вше доби.

Найбільше насторожує медиків те, що з діагнозом «отруєння грибами» до ліка­рень часто потрапляють діти. Трапляєть­ся, навіть однорічного віку! Врятувати та­ких пацієнтів вдається вкрай рідко.

Страви з грибів важкі для травлен­ня, тому протипоказані дітям віком до восьми років, людям із захворювання­ми шлунково-кишкового тракту, печінки або хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів, вагітним та жінкам, які годують грудьми, особам похилого віку. Та навіть якщо ви не потрапляєте до цієї категорії, найкраще взагалі відмови­тися від споживання дикорослих грибів і їсти штучно вирощені печериці і гливи, купуючи їх у магазинах.

«Останнім часом у продажу з’явилися пироги з грибною начинкою, зокрема з опеньок, виготовлені приватними під­приємцями та фізичними особами, які, як правило, не мають на це дозвільних документів. Такий продукт становить по­тенційну небезпеку для здоров’я!» — за­стерігає Олена Улашина.

Якщо після споживання грибів почу­ваєтеся погано або помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудоту, блюво­ту, діарею, головний біль, слухові і зоро­ві галюцинації, конвульсії, марення, біль у животі, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуху, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки і ноги), зміну зіниць (одна стає вужчою, друга — ширшою), втрату свідомості), при цьому спостерігається посмикування окремих м’язів, переважно обличчя та пальців рук:

— негайно викликайте «швидку». До її приїзду промийте шлунок 1−2 л роз­чину марганцівки або сольового розчи­ну. Можна також зробити очисну клізму. Пийте багато рідини, прийміть сорбен­ти, після чого випийте міцного холодно­го чаю, бо чим більше токсинів потра­пить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння;

— категорично заборонено вжива­ти алкоголь та будь-яку їжу, особливо молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токси­нів;

— навіть якщо відчули полегшення — обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи;

— залишки страв з грибів не викидай­те. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм та призначити правильне ліку­вання;

— особи, які також споживали гриби разом із постраждалими і не мають ви­димих ознак отруєння, повинні перебу­вати у стаціонарі під наглядом до трьох діб.