За крок до діабету?

14 симптомів високого рівня цукру в крові й продукти, які здатні його знизити

Слабкість і запаморочення – один із сигналів підвищення рівня глюкози у крові, а можливо, й симптом діабету, який на початках має прихований перебіг. Хоча б раз на рік (а в ідеалі – двічі) перевіряйте, чи ваш цукор – у нормі. Фотоколаж Express.co.uk

Якщо у вас випадково виявили підвищення рівня глюкози у крові, це не означає, що у вас — 100% діабет. Можливо, ви просто перехвилювалися або з’їли багато солодощів. Однак якщо така ситуація повторюватиметься постійно, у майбутньому це може призвести до розвитку хвороби, з якою можна співіснувати, але яку неможливо вилікувати. «Важливо вчасно виявити гіперглікемію, з’ясувати її причину та повернути показники до норми», — наголошують експерти порталу Healthy4Free.

Ось 14 «тривожних дзві­ночків», які вказують на те, що цукор у ва­шій крові перевищує 3,89−5,83 ммоль/л (норма для людини віком від 14 до 60 років). Для осіб у віці 60−70 років нормою вважається показник 4,44−6,38 ммоль/л, після 70 років — 4,61−6,1 ммоль/л:

●постійне відчуття спраги;

●часті нездужання;

●хронічна втома;

●рани і порізи, які довго го­яться;

●нервозність;

●постійні розлади шлунка;

●набір ваги;

●нечіткість зору;

●нездатність сконцентрува­тися;

●пригніченість;

●слабкість і запаморочення;

●часте сечовипускання;

●сухість у роті;

●сухість шкіри.

Якщо час від часу відчуває­те якісь із цих симптомів, це не означає, що вам доведеться приймати цукрознижувальні та­блетки чи колоти інсулін. Аби ви­значити «вихідну точку», здайте аналіз крові на цукор і спробуй­те обмежити споживання про­дуктів з високим глікемічним ін­дексом. Згодом здайте аналіз повторно. Якщо цього разу по­казники будуть у межах норми, це вказує на те, що вам потріб­но переглянути ваш щоденний раціон, аби уникнути серйозних проблем у майбутньому.

Глікемічний індекс продук­ту (ГІ) вимірюється за шкалою від 0 до 100, і чим вищий цей ін­декс, тим більше цукру з конкрет­ним продуктом потрапить у вашу кров. Високим глікемічним ін­дексом вважається показник 70 і вище. Слід уникати споживан­ня продуктів з таким ГІ: тістечок, попкорну, кукурудзяних паличок, картопляних чіпсів, білого хліба, донатів (пончиків) з цукровою пу­дрою, картоплі-фрі.

Помірний глікемічний індекс — від 55 до 69. До цього списку по­трапляють крупи, соки-нектари, сир (типу чеддер), піта, лаваш та інші види прісного хліба.

Найкориснішими є продукти з глікемічним індексом від 0 до 54, адже вони взагалі не підвищу­ють рівень цукру у крові. До таких продуктів належать хумус (пас­та з нуту), ріпчаста цибуля, яйця, броколі, грейпфрути, грецькі го­ріхи, яблука, кеш’ю, квасоля та інші бобові, горох, спагеті (з ціль­ного зерна), томатний і анана­совий соки, апельсини, банани, морква, зелений виноград тощо.