«Свиня ресторанам не личить»

Цього року розважальні заклади пропонують зустріти Рік Жовтої Свині весело, під жарти гумористів, і спробувати свій фарт

Фото з архіву «ВЗ»

Де зустріти Новий рік? Більшість українців святкують вдома, бо так економніше. Тим, кому не цікаво зустрічати Новий рік біля телевізора, за шампанським та салатом олів’є, обирають вечірку у розважальному закладі. Там вам і вечеря, і конкурси, і музика, і танці… Нічні клуби запрошують відомих співаків, діджеїв. Щоправда, за зустріч Нового року в компанії із зіркою доведеться викласти з гаманця утридорога. Є заклади, де за кілька годин розваг під час Новорічної ночі «загинають» ціну у 7−10 тисяч гривень. Журналіст «ВЗ» дізнавалася, чим цього року в ніч на 31 грудня розважатимуть львів’ян та гостей міста.

Зателефонувала у кілька рестора­нів та нічних клубів. Тенденція — від Діда Мороза і Снігуроньки більшість закладів відмовляються, бо це пережиток радянського минулого. «Новий рік мод­но зустрічати у форматі вечорниць, ба­тярських гулянь або чогось історичного, пов’язаного зі Львовом, — розповів „ВЗ“ менеджер кафе в центрі Львова Олек­сій. — А ось використовувати символ но­вого 2019 року (свиню) — дороге задово­лення. Треба купити її на сільських ринках у районах, кілька днів годувати в домашніх умовах. Ще один нюанс — свиня рестора­нові не личить».

Вартість новорічної вечірки зросла на 20% (порівняно з попередніми роками). Скромні кафе на периферії правлять в се­редньому 1300−1800 гривень з особи, а в центрі — від 2,8 тисячі гривень. Ресторато­ри кажуть, на кошторис святкування впли­вають кілька факторів. Серед ключових — попит, високі ціни на газ та інші комунальні послуги, курс долара та євро (більшість продуктів заклади харчування купують за кордоном). Ще один чинник — ріст цін на алкогольні напої. На святковому столі, каже арт-директор нічного клубу Юлі­ан, повинен бути лише дорогий і якісний алкоголь.

У ресторані «Грушевський» зустріч нового 2019 року відбудеться у стилі Bonnie&Clyde (Бонні Паркер та Клайд Бер­роу — американські грабіжники, що діяли за часів Великої Депресії. Вони відомі два­надцятьма пограбуваннями банків, а Бер­роу віддавав перевагу грабуванню неве­ликих магазинів та заправних станцій). Для гостей виступатимуть гурт Ice Cream Ladies Band та віртуозний піаніст Олег То­міцький. Щоб взяти участь у святкуванні в стилі Bonnie&Clyde, треба спустошити сі­мейний бюджет на 3 800 грн. з особи, або 3 200 грн. з особи (за умови, якщо буде ком­панія з шести осіб). «Місця ще є, — сказав „ВЗ“ адміністратор ресторану Андрій. — Чому вечірка у стилі американських гра­біжників? Просто так собі придумали, щоб було весело і цікаво».

Ресторан PartyFon пропонує зустріти Новий рік, як у… цирку. Новорічна вечірка у стилі Circus передбачає виступ кавер-гур­ту Gloria Band. Після 1-ї ночі гостей чекають танці до світанку разом з Dj Innaka. Одна з турфірм буде розігрувати серед гостей літній тижневий відпочинок на Тірренсько­му морі в Італії. Адміністратор рестора­ну Євген сказав «ВЗ», що квиток на вечірку коштує 2 тисячі гривень з особи. У вартість входять новорічне меню, шоу-програма. Вирішила уточнити меню. Серед холод­них закусок є страви з риби, роли з овочів, рулети зі свинячого м’яса. Звертаю увагу на «родзинку» меню — картоплю «Дюшес». Уточнюю в адміністратора, що це таке. «Це картопля, смажена „кульками“ у фритю­рі, — відповів пан Євген. — Страва матиме карамельну скоринку, яка за смаком буде схожою на десертну грушу сорту дюшес».

У Bank Hotel, який відкрили влітку цьо­го року, Новий рік відзначатимуть у стилі Black and white ball. У 1966 році відбувся бал, що увійшов в історію як Black and white ball Трумена Гарсіа Капоте, авто­ра «Сніданку у Тіффані». «Близько чет­вертої ранку бал був завершений. Коли Капоте нарешті заснув, у його голові кружляли образи „галактик чорних та білих гостей у масках, які розкішно від­почивають в найпрекраснішому готе­лі міста“, — розповіли про стиль вечір­ки у готелі. — Для гостей передбачено дрес-код: дами — у чорних сукнях, чоло­віки — у смокінгах. Образ потрібно до­повнити маскою, щоб відповідати сти­лю Капоте».

Запрошення на вечірку Black and white ball коштують 7−7,5 тисячі гривень. Для гостей готелю, які заселилися на дві доби, підготували пакет — два запрошен­ня на вечірку Black and white ball плюс два запрошення на афтепаті, що відбу­деться 1 січня. Це обійдеться у 19 тисяч гривень.

У популярному закладі на! FESTREPUBLIC (на території колишньо­го заводу «Галичскло») Рік Жовтої Сви­ні зустрічатимуть незвично. Новорічну вечірку назвали «Та й таке» (це корон­на фраза гумористів Загорецьких, пере­можців проекту «Ліга сміху»).

«На танцмайданчику буде рвань, — анонсують вечірку організатори заходу. — Запалювати публіку улюбленими хіта­ми буде гурт Chili Music. Герої вечора — гумористи Святослав Антипов та Дмитро Гоян — приготували мішок жартів та кон­курсів. Не обійдеться без перформенса зі… столом». У Холдингу емоцій «!Фест» кажуть, що перші 50 квитків, які коштува­ли 850 гривень, продано. Не стало квит­ків і по 1050 гривень. Умови участі у ве­чірці — їжу та напої потрібно замовляти окремо, мінімальне замовлення — 500 гривень.

У ніч з 31 грудня на 1 січня Fashion club організовує вечірку Golden fever (золота лихоманка). Гостям пропонують дотри­матися «золотого» дрес-коду. У програ­мі вечора — хіти від Djs Seve Clain & Blink, феєричне Pj show-Gold Butterflies. Також працюватиме караоке Golden voice Gold paper show. За місце за столиком у го­ловному залі клубу треба викласти 3 200 гривень (за особу), на веранді — 2 600 грн., у караоке-залі — 2 тисячі.