Аквалангіст занурюється в акваріум, щоб з рук погодувати акул...

У новому ресторані “36 По” - восьмиметровий акваріум, скляний рояль, що сам грає, та дизайн у стилі тропіків

Столики біля акваріуму з акулами найпопулярніші

Численної когорти львівських ресторанів прибуло... На площі Ринок, 36, помпезно відкрили ресторан “36 По”. Назва походить від адреси розташування закладу та персони, яка у давнину тут мешкала. У період свого перебування у Львові тут часто зупинявся польський князь, уродженець Відня Юзеф Понятовський, який згодом став маршалом Франції. Точніше, це навіть не ресторан, а ресторанний дім. Усі п'ять поверхів кам'яниці віддані під різні гастрономічні напрямки: на два поверхи  пивний зал, окремо рибний зал, зал страв української кухні, а ще — винна та сигарні кімнати. Власником ресторації є відомий винниківський бізнесмен, ресторатор, готельєр, депутат Львівської міської ради Григорій Козловський.

Він ще у 2015 року вперше розповів журналісту “ВЗ” про плани щодо відкриття на площі Ринок такого собі мега-ресторану, де, зокрема, буде велетенський акваріум з... акулами. “На площі Ринок, 36, буде "серце міста": п'ять ресторанів, яким немає аналогів у Європі. З Китаю транспортують велетенський акваріум, де буде морська вода, плаватимуть акули"... 

Цікавість взяла гору,  і я забронювала столик (на двох) в залі української кухні, щоб оцінити смак, сервіс, рівень обслуговування закладу, який “не має аналогів у Європі”. При вході гостей зустрічає хостес. Перевіряє бронювання. Дівчина двічі перепитувала моє ім’я,  номер мого мобільного, тричі уточнювала на якому поверсі заброньовано столик. Піднімаємося ліфтом у зал. Впадає у вічі багато охоронців,  на кожному поверсі — щонайменше по три.

Інтер’єр -  у стилі тропіків. Зі стелі звисають вазони з живими квітами (догори дригом), а ще - грона справжніх винограду та помідорів-чері. Хотіла помацати, чи справжні помідори. Не встигла підняти руку до овочів, як до мене підійшов охоронець. Сказав, що у закладі заборонено торкатися декорацій на стелі.

Зі стелі звисають не лише рослини, а й грона винограду, помідорів-чері. Овочі та фрукти — справжні

Сідаємо за столик. Офіціант швидко приніс меню. Усі офіціанти та хостеси вбрані у національному стилі — хлопці у вишитих лляних сорочках, дівчата — у лляних вишитих сукнях з рукавами-ліхтариками. Розглядаю меню. Одразу запитую, чи є салат “Цезар”? Сказав, що наразі кухня не готує жодних салатів. Це мене здивувало. Тоді замовила крем-суп з коренеплодів та качиним філе, печені овочі в медовій глазурі, обліпихову настоянку, капучіно. Настоянки тут дуже смачні, а ось капучіно не вразило. Між іншим, у багатьох закладах до кави дають як комплімент — печиво чи маленьку шоколадку. Тут клієнтів цим не балують. Не сподобалося, що заклад не запропонував комплімент від шеф-кухаря (на цю тему чула претензію від відвідувачів закладу. - Авт.). Не принесли також склянку води з кулера з лимоном (її вживаю у рамках дієти). Як правило, у багатьох ресторанах воду на вимогу гостя дають безкоштовно.

Цей музичний інструмент прикрашає зал, де готують страви з морепродуктів

Ціни кусаються.  Кава Американо та Еспресо — 55 гривень, американо з молоком — 65, капучіно, Лате — 65, Аффогато ( кавовий напій на основі ванільного морозива та еспресо) — 85, Айріш-кава — 105. Банош з томатами і козячим сиром — 90, кров’янка зі сморчками — 85, голубці зі сморчків — 140, ягнятина з фасолевим пюре у шпинатному соусі — 265, фуа-гра у медовій глазурі — 180, тар-тар з мармурової яловичини з морозивом із білих грибів — 270, сало з чіпсами із часнику — 120. Страви з морепродуктів стартують від 400 гривень.

Мій чек потягнув на 230 гривень. Після перекусу вирішила пройтися залами закладу. Зауважила, нова ресторація з акулами притягнула багато туристів, які цілими групами ходили по залах, але нічого не замовляли. Ресторан має дві “родзинки”. Перша — скляний рояль, який сам грає. Гламурний інструмент червоного кольору відтворює музику в рибному залі, клавіші рухаються в її ритм. Кожен охочий може сісти за рояль і теж спробувати себе в ролі музиканта. Друга — восьмиметровий акваріум, де мешкають п’ять невеличких акул та кілька екзотичних риб, зокрема, скати. Акваріум наповнений морською водою. Один з працівників ресторану розповів, що щоранку в акваріум занурюється аквалангіст, який годує з рук кожну рибу. Запитую, навіщо це робити, чи не легше просто висипати їм корм. Працівник закладу пояснив, що деякі риби не підпливають на поверхню, таких лінивців треба годувати, як маленьких дітей.

Восьмиметровий акваріум вражає відвідувачів

За пафосністю гламурної ресторації Григорія Козловського ховається скандальна історія реконструкції будівлі на площі Ринок, 36. Три роки тому керівництво міста та області забило на сполох — бізнесмен Козловський руйнує пам’ятку, проводить реконструкцію без дозволів. У 2015 році журналіст “ВЗ” була присутня на нараді у Львівській ОДА, де піднімали питання незаконних забудов у Львові. Реконструкція на площі Ринок, 36, – перший номер у «чорному списку». Тоді представники правоохоронних та контролюючих органів, чиновники Львівської міськради відверто сказали голові ЛОДА Олегу Синютці, що не можуть вплинути на будівельні “апетити” Григорія Козловського. У 2016 році Галицький районний суд Львова зобов'язав  Козловського відновити пам’ятку архітектури на площі Ринок,36.

“Якась неадекватна людина два місяці писала скарги щодо начебто незаконної реконструкції на площі Ринок, 36. Перед тим вимагали в мене 20 тисяч гривень, щоб припинити писати, - сказав “ВЗ” Григорій Козловський. - Запевняю, мав усі дозволи на ремонтні роботи кам’яниці. Два роки з ранку до ночі виробляв документи. Пам’ятку ніхто не нищив. З цінного у пам’ятки є лише балкон, який п’ятдесят років потребує ремонту (у 1993 році був висновок про те, що перебуває  у незадовільному стані), фасад та «ковка». Усе решта – «груда» штукатурки і цегли, які впали”.

Фото автора