Передплатити Підтримати

Яка олія найкраща?

Яка олія краща — оливкова чи лляна? Кукурудзяна чи соняшникова? “Нерафінована”, — кажуть дієтологи.

Усі рослинні олії поділяються на два види — нерафіновані (натуральні) та рафіновані (дезодоровані). Останні в процесі очищення звільняються від усіх домішок, втрачають свій запах та... корисні речовини. Тому їх використовують лише для смаження та інших способів гарячого приготування їжі. Єдина користь від рафінованих олій — вони не містять холестерину, бо рослинні жири не містять холестерину у принципі. А от користь натуральної (нерафінованої) олії важко переоцінити. Недарма вона залишається невід’ємним складником середземноморської дієти, яка рятує життя і сердечникам, і діабетикам.

— Нерафінована олія не придатна для смаження, — розповіла лікар-дієтолог Ольга Муштрук. — У процесі нагрівання корисні речовини “випаруються”. Найкраще додавати таку олію до салатів. Вона містить вітаміни А, D, Е і К, які підвищують опірність організму, оздоровлюють серце та судини, зміцнюють м’язи і кістки. Збагачені натуральні олії й поліненасиченими жирними кислотами (омега-3, омега-6 та омега-9), які позитивно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту і володіють протисклеротичними властивостями (перешкоджають відкладенню “поганого” холестерину на стінках судин).

Найпопулярніші олії — соняшникова та оливкова. Знайти їх можна практично у кожному домі. Раджу поповнити “кухонний арсенал” ще 3-4 оліями і користуватися ними по черзі.

Кожна олія має свою “родзинку”. Соняшникова— джерело поліненасичених жирних кислот омега-6, які беруть участь у синтезі гормонів та підтримують імунітет. А ще вона містить жиророзчинні вітаміни А, Е та Р.

Тримати олію (будь-яку, не тільки соняшникову) треба у скляній ємкості темного кольору. Оптимальна температура для зберігання рослинних жирів — +5-20°С. Якщо олія постоїть на світлі, вітамін Е з неї вивітриться.

Оливкова оліязбагачена монокислотою омега-9. На цій олії можна смажити кілька разів — канцерогенні речовини у ній не утворяться. Рекомендую її хворим на серцево-судинні захворювання, діабет та ожиріння.

Лляна олія— справжня панацея для ламкого посіченого волосся і потрісканої зневодненої шкіри. Крім того, це ще й прекрасне заспокійливе! Варто також включити її у раціон людям, які мають проблеми зі щитовидною залозою. Лляна олія містить омега-3 поліненасичені жирні кислоти практично у тих же пропорціях, що й жирна морська риба. Не вистачає грошей, аби щодня влаштовувати “рибний день”? Купіть пляшечку лляної олії (але тримайте її у холодильнику при температурі +5-7°С). Її можна вживати навіть при холециститах! Аби олія повністю розкрила свій лікувальний потенціал, додавайте її до квашеної капусти та каш. Але нічого на ній не смажте!

Олія волоського горіхапозитивно впливає на потенцію. Додавайте її у салати.

Кукурудзянанасичена вітамінами Е та F — допомагає впоратися зі своїми функціональними обов’язками печінці та жовчному міхуру. Володіє антисклеротичною дією. На її основі добре готувати домашні майонези.

Гарбузова оліямістить омега-3 та омега-6 поліненасичені жирні кислоти. Запобігає розвитку аденоми простати (особливо, якщо “закріпити результат” гарбузовим насінням).

Олія з виноградних кісточокзбагачена омега-3 поліненасиченими жирними кислотами. Володіє протипухлинним ефектом.

Гірчичну оліюлікарі недарма називають “природним антибіотиком” — допоможе і запобігти застуді, і вилікувати її. А ще нею добре змащувати рани та опіки — швидше загояться.

—Оптимальна доза олії на день — 20 г (велика столова ложка). Більше вживати не рекомендується, оскільки рослинні олії володіють жовчогінним ефектом. Якщо потерпаєте від калькульозного (хронічного кам’яного) холециститу, ризикуєте опинитися на операційному столі. Каміння може посунутися з жовчного міхура і закоркувати жовчний прохід, по якому жовч надходить у тонкий кишечник. Якщо є якісь негаразди з жовчним міхуром, додавайте олію у каші (5 г на добу). Відмовлятися від тваринних жирів не можна. 20 г вершкового масла на день повинно стати вашою нормою. У випадках атеросклерозу та ожиріння кількість жиру необхідно зменшити.

—Якщо вам треба прогнати жовч, випийте на ніч склянку кефіру з чайною ложечкою олії. Жовчний міхур почне активно скорочуватися.

—Якщо вас турбують хронічні закрепи, прийміть зранку натще чайну ложечку олії. Це допоможе нормалізувати стілець.

—Якщо сидите на дієтах, у жодному разі не виключайте жири з раціону (один-два розвантажувальні дні до уваги не беруться). Жиророзчинні вітаміни не зможуть засвоїтися організмом, а це, своєю чергою, призведе до авітамінозу.