Передплата 2024 «Добра кухня»

У Норвегії вручили Нобелівську премію миру

  • 10.12.2017, 18:29
  • 2 483

Премію отримала Міжнародна кампанія "ICAN" за відмову від ядерної зброї.

У неділю, 10 грудня, в Осло (Норвегія) Міжнародна кампанія за відмову від ядерної зброї (ICAN) отримала Нобелівську премію миру. Про це пише Німецька хвиля.

Нагороду та передбачені грошові кошти в еквіваленті 945 тисяч євро вручили директорці ICAN Беатріс Фін та Сецуко Терлоу - жінці, яка пережила бомбардування Хіросіми у 1945 році. Фін очолює розташовану в Женеві штаб-квартиру руху, який об'єднанує 468 громадських організацій зі ста різних країн.

Виступаючи при врученні нагороди в ратуші Осло, Фін назвала володіння ядерною зброєю "безумством", оскільки лише незначний момент паніки чи халатності, один неправильно зрозумілий коментар чи уражене его можуть призвести до масштабних руйнувань. А тому заборона ядерної зброї - єдино розумне рішення, повідомляє агентство dpa.

Нобелівська премія миру вважається найвищою відзнакою за зусилля із досягнення миру в світі. Винахідник динаміту Альфред Нобель у своєму заповіті просив щороку відзначати цією премією до трьох осіб або організацій за особливі заслуги перед людством. З 1960 року цією премією відзначають також боротьбу за права людини, а з 2004 - зусилля із захисту довкілля. Нобелівська премія миру - єдина з п'яти щорічних нобелівських премій, яка вручається не в Швеції, а в столиці Норвегії Осло.

Схожі новини