Передплата 2024 «Добрий господар»

Порошенко у Брюселі заявив, що розраховує на чотири союзи з ЄС

  • 24.11.2017, 18:18
  • 6 427

Під час участі у саміті "Східне партнерство" президент України Петро Порошенко заявив, що Україна розраховує на  чотири союзи з ЄС - енергетичний, цифровий, митний та на асоціацію з Шенгенською зоною.

Про це він розповів у виступі на пленарній сесії саміту Східного партнерства, який публікує сайт глави держави. "Україна розраховує (насамперед) на так звані "чотири союзи" - Енергетичний союз; Цифровий єдиний ринок; Митний союз та асоціація з Шенгенською зоною. Ми хочемо більше Європи в Україні. Ці чотири напрями видаються нам вірним шляхом на цьому етапі", - зазначив український президент.

"Давайте не розглядати "Східне партнерство" як спосіб запобігти прагненню країн регіону до перспективи членства в ЄС. Допоки ЄС є еталоном успіху, країни хотітимуть стати його частиною", - сказав він.

Рішення саміту СхП натякає на можливу присутність миротворців на Донбасі

У схваленій підсумковій декларації саміту "Східного партнерства" міститься натяк на можливу присутність миротворців на Донбасі.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Зазначається, що учасники саміту вітають залучення та посилену роль ЄС у вирішенні конфліктів та його зусилля з відновлення довіри в рамках або на підтримку узгоджених форматів переговорів та процесів, у тому числі через безпосередню присутність ЄС (у конфліктних регіонах) у разі потреби.

Учасники саміту висловили стурбованість триваючими порушеннями принципів міжнародного права в багатьох частинах Східного партнерства.

Вони закликають до відновлення зусиль зі сприяння мирному врегулюванню невирішених конфліктів у регіоні на основі принципів і норм міжнародного права.

"Вирішення конфліктів, зміцнення довіри та добросусідських відносин є суттєвими в соціальному і економічному розвитку та співпраці", - ідеться у документі.

Порошенко пообіцяв президенту Румунії змінити освітнє законодавство

Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з румунським президентом Клаусом Йоганнісом пообіцяв змінити освітнє законодавство лише після консультацій з румунською меншиною, розповів президент Румунії Клаус Йоганніс.

«Я попросив і президент Порошенко прийняв це, що будь-які подальші зміни чи покращення, які стосуються цього законодавства, оскільки воно стосується румунської меншини, будуть внесені лише після двосторонніх консультацій з румунською владою та з представниками румунської меншини в Україні», — зазначив Йоганніс журналістам у Брюсселі, де у п’ятницю, 24 листопада, стартував саміт «Східного партнерства», повідомила «Європейська правда».

За його словами, Порошенко пообіцяв, що Україна виконає висновок Венеціанської комісії щодо закону. Він додав, що мовний закон непокоїть Румунію, але він сподівається на вирішення цієї проблеми.

«Ми оптимістично налаштовані на те, що віднайдемо добрі та гідні рішення», — резюмував Йоганніс.

Учасники саміту Східного партнерства ухвалили фінальний документ

Учасники саміту Східного партнерства у Брюсселі ухвалили фінальний документ. Документ містить 24 положення.

Опублікована декларація на сайті Європейської Ради.

фото з фейсбуку президента
фото з фейсбуку президента

У документі учасники саміту закликали відновити зусилля щодо мирного врегулювання невирішених конфліктів у регіоні на основі принципів і норм міжнародного права. Також автори документа визнали, що кліматичні зміни є одним із найбільших викликів сьогодення і це потребує спільних зусиль усіх зацікавлених сторін.

Пункт 9 декларації визначає, що учасники саміту вітають повне набуття чинності Угод про асоціацію з Грузією, Молдовою та з Україною, після схваленого у грудні 2016-го року рішення глав держав та урядів ЄС.

Порошенко і Меркель обговорили ситуацію на Донбасі

У п’ятницю, 24 листопада, президент України Петро Порошенко провів зустріч з Федеральним канцлером ФРН Ангелою Меркель у рамках робочого візиту до Брюсселя.

Як повідомила прес-служба адміністрації президента, сторони обговорили небезпечний розвиток ситуації на Донбасі, спровокований порушенням режиму припинення вогню російськими бойовиками, включно з випадками обстрілів цивільних об’єктів, а також ситуацією у Луганську.

Було скоординовано подальші кроки з метою просування ініціативи про розміщення миротворчої місії ООН на всій окупованій території Донбасу, включно з неконтрольованою ділянкою українсько-російського державного кордону.

Порошенко та Меркель домовилися вжити максимальних зусиль для якнайскорішого звільнення українських заручників на Донбасі та політичних в’язнів, які незаконно утримуються в Росії та окупованому Криму.

Президент України наголосив, що російська агресія на Донбасі, яка триває, та суттєве погіршення ситуації в окупованому Криму вимагають продовження дії секторальних та економічних санкцій стосовно Росії.

Сторони також обговорили орієнтовний графік контактів у Нормандському форматі.

Порошенко проінформував щодо реформ, які вдалося запровадити в Україні цієї осені, та наголосив на продовженні курсу реформування країни.

Раніше повідомлялося, що канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Східне партнерство безпосередньо пов’язане з безпекою Євросоюзу.

В Брюселлі Петро Порошенко зіткнувся з різкою критикою

Та темою переговорів щодо України на закритій зустрічі лідерів ЄНП стали зовсім не інвестиції, і навіть не корупція (хоча трохи про неї таки поговорили), а переслідування команди Міхеіла Саакашвілі.

Як відомо, партія екс-президента Грузії, "Єдиний національний рух", є частиною сім’ї ЄНП, тож її лідер Ніка Мелія також був присутній на зустрічі. Але чомусь (чи то за домовленістю, чи то просто так склалося) цю тему підняв не він, а... Юлія Тимошенко, ще одна гостя саміту в Брюсселі.

Лідерка "Батьківщини" запевнила, що колишнього главу Одеської ОДА було позбавлено громадянства "в незаконний спосіб". "А те, що відбувається зараз з членами його команди — це взагалі неприйнятно. Хочу про це сказати чітко в присутності президента України, що цьому має бути покладений край", — додала вона. Вже після цього до атаки долучився Ніка Мелія, розповідають джерела ЄП.

Порошенко, звісно ж, був готовий до цих претензій та запропонував усім ображеним судитися з СБУ та міграційною службою. "Моя країна — це країна верховенства права. Люди мають повне право звернутися до суду, в тому числі до ЄСПЛ, і якщо Україну визнають винною — держава виплатить компенсацію", — заявив президент.

Кілька виступаючих натякнули, що до українських судів є серйозні питання, втрутився навіть президент ЄНП Жозеф Доль — мовляв, він чудово знає, що суди в країнах-партнерах досі не є незалежними, а отже, аргумент "йти до суду" — це несерйозно.

Тут "закипів" вже сам Порошенко. Він звинуватив у брехні опонентів, передусім грузинського візаві. "Ви спотворюєте факти. Ті, кого видворили з України — злодії в законі, тяжкі злочинці (heavy criminals)", — обурився президент.

Саме на взаємних звинуваченнях дискусія і завершилася. А прес-служба президента, яка до того детально розповідала про всі зустрічі Порошенка, проігнорувала перебіг саміту ЄНП та написала лише про його резолюцію.

На саміті "Східного партнерства Дональд Туск зробив гучну заяву під час зустрічі з Порошенком

Президент Європейської Ради Дональд Туск заявив, що ЄС ніколи не визнає російську анексію Криму.

Про це він написав у Twitter. "Зустрівся з Петром Порошенком у рамках підготовки до саміту Східного партнерства. З сумом згадали про смерть легендарної активістки Веджіє Кашки та висловили солідарність з кримськотатарською спільнотою і всією Україною. ЄС ніколи не визнає незаконну російську анексію Криму", - наголосив Туск.

фото з соціальних мереж
фото з соціальних мереж

Прем'єр Великобританії "прикриє" російську пропаганду

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей на п'ятому саміті "Східного партнерства", що відкривається в п'ятницю, 24 листопада, в Брюсселі, заявить про необхідність протистояти загрозам із боку Росії.

Цю заяву анонсувала прес-служба голови уряду.

Зазначається, що Мей висловиться за єдиний підхід "у боротьбі з погрозами і спробами дестабілізації ситуації, що виходять від інших іноземних держав, таких як Росія".

Крім того, прем'єр заявить про рішення виділити 100 млн фунтів стерлінгів (більше 132 млн доларів) протягом п'яти років на боротьбу з дезінформацією в країнах Східного Сусідства.

"Від сільського господарства в Україні до технологічного сектора в Білорусі в "Східному партнерстві" закладений величезний потенціал, який нам слід плекати і розвивати. Але ми також повинні зберігати пильність щодо дій ворожих держав, таких як Росія, які загрожують цьому потенціалу і намагаються розірвати нашу колективну могутність на частини", - йдеться у промові Мей.

У документі також вказується, що Лондон виділяє в нинішньому фінансовому році 50 млн фунтів стерлінгів (більше 66 млн доларів) на підтримку реформ і зміцнення безпеки регіону за рахунок таких проектів, як проведення податкової реформи в Молдови та розмінування територій в Україні.

Юнкер розповів, про що піде мова на саміті "Східного партнерства"

Юнкер не задоволений всім, що відбувається в Україні, але в цілому, на його думку, розвиток йде в правильному напрямку.

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявляє, що саміт «Східного партнерства», який проходить сьогодні у Брюсселі, є самітом розвитку відносин з сусідніми країнами, а не самітом розширення.

Як передає власний кореспондент УНІАН у Брюсселі, про це він сказав перед початком роботи саміту, відповідаючи на запитання щодо європейських прагнень України.

«Питання сьогодні не про розширення, не про вступ України. Ми розвиваємо якнайкращі відносини з Україною. Я не задоволений всім, що відбувається, але переважно розвиток іде у правильному напрямку», - констатував Юнкер На запитання щодо європейських прагнень країн «Східного партнерства» президент Єврокомісії відповів: «Це не саміт про розширення чи вступ, ми розвиваємо наші відносини з важливими сусідами».

Саміт "Східного партнерства" відбудеться сьогодні в Брюсселі

У саміті візьмуть участь представники шести пострадянських країн Саміт "Східного партнерства" відбудеться сьогодні в Брюсселі (Бельгія) вп'яте.

Про це повідомляє "Радіо Свобода". "У Брюсселі сьогодні відкривається 5-й саміт "Східного партнерства", - йдеться в повідомленні. Так, в саміті візьмуть участь представники шести пострадянських країн: України, Молдови, Грузії, Вірменії, Азербайджану і Білорусі. Зазначимо, зустріч проходить раз на два роки.

фото з мережі
фото з мережі

Однією з головних цілей "Східного партнерства" є зміцнення стабільності і демократії на кордоні Євросоюзу (ЄС), країн СНД і економічна інтеграція. "Східне партнерство" було запущено у 2009 році з ініціативи ЄС. Сьогодні на саміті планується виступ прем'єр-міністра Великобританії Терези Мей.

Одним з основних пунктів її мови буде загроза з боку Російської Федерації. Мей має намір закликати пострадянські країни створити "єдиний підхід у боротьбі спробами дестабілізації, що виходять від Москви".

Очікується, що Великобританія виділить близько 100 мільйонів фунтів на боротьбу з дезінформацією в країнах "Східного партнерства".

Схожі новини