Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пообіцяєш народити трьох дітей – отримаєш вигідний кредит на житло

Так угорська влада бореться з демографічною кризою.

Можна безконечно дивитися на три речі: як горить вогонь, як тече вода і на вечірній Будапешт з набережної Дунаю. Над будинком парламенту кружляють зграї птахів. Насправді заходить ніч, і пернаті давно повкладалися спати. Це — оптична ілюзія, створена прожекторами. Від величної будівлі годі відірвати очей. Увічнені у камені правителі Угорщини пильно охороняють 691 зал, 29 сходів і десять внутрішніх двориків. Коли не було комп’ютерів, факсів і мобільних телефонів, працівники, щоб занести документ з одного кінця будівлі в інший, витрачали... по чотири години!

Перед поїздкою намагалася вивчити кілька фраз угорською. Однак “закручені” слова вперто не трималися голови. Jo napot (“Доброго дня”), Viszlat (“До побачення”), Koszonom (“Дякую”), Mennyibe kerul? (“Скільки це коштує?”) — можна язик зламати. Тепер зрозуміло, чому угорська вважається найскладнішою європейською мовою. В українській мові сім відмінків, а в угорській — 18! Крім того, є ще додаткових сім, які вживаються не з усіма словами. Туристу з місцевими порозумітися важко. У кращому випадку з вами будуть розмовляти німецькою, поганенькою англійською або мовою жестів.

“Угорською “мама” буде anya, “тато” — аpа. Я — українка, мій чоловік — угорець. Наша дитина жартома називає мене “аньою” , а чоловіка “татом”, — розповідає екскурсовод Ірина Кійко. Каже, молоді сім’ї в Угорщині почуваються соціально захищеними: “Якщо подружжя бере на себе зобов’язання народити трьох дітей (ще їх немає, але декларує такий намір), держава надає їм кредит на житло на 25 років під 3% річних. Мінімальна площа квартири — 60 м?, будинку — 90 м?. Щомісяця потрібно сплачувати 300 євро (трохи більше 9 тисяч гривень). Насправді це вигідна інвестиція, бо оренда квартири у Будапешті обійдеться не менш як у 400 євро (понад 12 тисяч гривень). Середня зарплата, яку отримує житель столиці, — 650 євро (приблизно 20 тисяч гривень)”.

Задумуватися про шлюб угорці починають у 30 років. Первістка народжують у 35. “А якщо подружжя не виконає обіцянки?” — запитую. “Якщо через проблеми зі здоров’ям (що буде підтверджено документально), то нічого державі повертати не потрібно. А якщо через небажання, тоді доведеться або викупити житло, сплативши повну його ринкову вартість, або виселитися з нього”, — пояснює Ірина Кійко.

До чого українка досі не може звикнути — це до специфічної гостинності угорців: “В Україні можна “заскочити” після роботи до подруги на каву, а в Угорщині навіть до мами у гості просто так не можна прийти. Треба повідомити про свій візит щонайменше за два тижні, а бажано — за три місяці. Застіль тут ніхто не робить — навіть на весілля. На дитяче день народження, куди запросили маленьких дітей, батьки уродинника замовили 20 піц і солодку газовану воду — більше нічого. А в Угорщині всі страви — дуже гострі. Моя дитина повернулася додому голодною”. Запізнюватися на зустріч в Угорщині не прийнято. Ввічливим вважається прийти за 10 хвилин до обумовленого часу.

Угорці до українців загалом ставляться привітно, але після прийняття “Закону про освіту”, який, на думку місцевих, порушує права угорської нацменшини в Україні, почала відчуватися певна напруженість. Угорський уряд регулярно виділяв кошти на проведення різних заходів для нашої діаспори. Росіян не фінансували, бо діаспорою вважається та національна меншина, яка живе у країні мінімум 100 років. “В Україні — 71 школа з угорською мовою викладання. Скільки в Угорщині шкіл з українською мовою викладання?” — цікавлюся у пані Ірини. “Наскільки я знаю, жодної (якщо не брати до уваги недільних шкіл). Чому так — запитувати треба не угорців, а українців. Українці, коли переїжджають жити в Угорщину, хочуть, щоб їхні діти навчалися у школі, де всі предмети викладають угорською. Батьки не планують, що їхні діти повернуться в Україну”...

Автор дякує за організацію мандрівки Паломницькому центру Матері Божої Неустанної помочі.

Фото автора

Схожі новини