Передплата 2024 «Добра кухня»

І пішов принц на принца...

«Чистка» у Саудівській Аравії: боротьба з корупцією чи з політичними конкурентами?   

Найвідомішою жертвою політичної “чистки” у Саудівській Аравії є принц Аль-Валід ібн Талал. Знаний у світі мільярдер володіє акціями потужних міжнародних компаній, зокрема, Apple, Twitter, Citigroup і Four Seasons. Статок ібн Талала американське видання Forbes оцінило аж у 17 мільярдів доларів! Крім нього, затримано ще десятьох принців, міністрів, бізнесменів... Арештовуючи й звільняючи з посад осіб, яких досі вважали недоторканими, 32-річний спадкоємець престолу, принц Мухаммад ібн Салман, діє як глава новоствореної Антикорупційної комісії. Разом із корупцією, схоже, принц Мухаммад позбувається своїх політичних конкурентів.

«Наша батьківщина не зможе спокійно існувати, поки не викорінимо корупцію, а корупціонери не понесуть відповідальності за свої вчинки», - написав король Салман у декреті про створення Антикорупційної комісії. Хоча під декретом підписався чинний монарх, рішення про арешти прийняв його син, 32-річний спадкоємець трону Мухаммад ібн Салман.

Рішучого принца підтримали впливові у Саудівській Аравії улеми, тобто ісламські теологи. “Боротьба з корупцією є настільки ж важливою, як і боротьба з тероризмом, - сказано у заяві Національної ради улемів. - Шаріат наказує нам боротися з корупцією, а національні інтереси цього вимагають”.

“Статус затриманих не вплине на те, як чинитиме щодо них правосуддя, - запевнив генеральний прокурор Саудівської Аравії. - Ставлення до підозрюваних буде таким же, як до усіх інших саудівців”. Утім, затримані принци й високопосадовці перебувають зараз не в тюрмі, а у п’ятизірковому готелі Ritz, розташованому у дипломатичному районі Ер-Ріяда (усіх гостей з готелю виселили). І вже напевно заарештовані почуваються краще, ніж принц Масур ібн Мукрін, віце-губернатор провінції Асір. У день масової “чистки” гелікоптер, яким він летів, зазнав катастрофи. Причини невідомі, принц загинув...

Серед заарештованих - десятеро його братів-принців, міністр економіки, колишній губернатор Ер-Ріяда і член правління найдорожчої компанії світу, Aramco.

Свої посади втратили також командувачі національної гвардії і королівського флоту, зокрема, принц Мутаїб ібн Абдулла, улюблений син попереднього короля, один із найвпливовіших людей Саудівської Аравії.

Як не дивно, у багатьох питаннях принци Мухаммад і Аль-Валід були однодумцями. Обидва, зокрема, хочуть дати більше прав жінкам. Мільярдер ібн Талал виступає за те, аби якомога більше саудівок могли працювати (аж дві третини його співробітників є представницями прекрасної статі). Мухаммад, своєю чергою, подарував саудівським жінкам омріяне ними право керувати автівками й дозволив їм відвідувати спортивні заходи на стадіонах.

Аль-Валід також підтримував ініційоване Мухаммадом військове втручання у Ємені. Навіть обіцяв пілотам саудівських бомбардувальників розкішні автомобілі - як нагороду за участь у бойових операціях. (У Ємені бомби суннітської Саудівської Аравії падають на повстанців, яких підтримує шиїтський Іран. Мухаммад також спричинив конфлікт Саудівської Аравії з Катаром, звинувативши той у підтримці терористів. Справжня причина “наїзду” - контакти Дохи з Тегераном).

Чому ж мільярдер ібн Талал потрапив у немилість? Як пише New York Times, один із його близьких родичів висловив невдоволення, коли півроку тому король Салман визначив спадкоємцем престолу принца Мухаммада... Оглядачів також дивує затримання одного з головних радників Мухаммада, міністра економіки Аділа Фатіха. Саме його вважають автором амбітної програми суспільних і економічних реформ, відомої під назвою “Візія 2030”. Цією програмою Мухаммад пишався, рекламуючи її в усьому світі.

Офіційні саудівські медіа переконують, що причиною арештів є поновлення слідства у справах про наслідки повені в Джудді й причини вірусної епідемії. Але, найімовірніше, ці розслідування є лише приводом. А справжня причина “чистки” - бажання принца Мухаммада зміцнити свою владу. До довгого списку повноважень, які надав принцові 81-річний батько-король, Мухаммад додав зараз контроль над армією, національною гвардією і службою безпеки. Фактично, спадкоємець престолу зосередив у своїх руках майже абсолютну владу. За оцінками експертів, це може зруйнувати хитку рівновагу в родині Саудів.

На нещодавній міжнародній конференції у Ер-Ріяді принц Мухаммад переконував, що перетворить Саудівську Аравію на помірковану, толерантну й відкриту для світового бізнесу країну. Але міжнародним інвесторам, які понад усе цінують стабільність, несподівані арешти й звільнення на найвищих щаблях саудівської влади можуть не сподобатися. Світовий ринок уже відреагував на “чистку” в Саудівській Аравії, яка є одним із найбільших експортерів нафти, зростанням вартості “чорного золота”. За однією з конспіративних версій, це й було метою Мухаммада. А ще подейкують, що принц “зачистив” тих, хто опирався його планам дещо скоротити видобуток нафти (якби саудівці це зробили, вартість нафти зросла б іще більше). Мовляв, під час свого нещодавнього візиту до Москви король Салман домовився про це з Путіним... Утім, вагомих доказів на користь цієї версії її прихильники не мають.

526 євро

заплатили троє британських туристів за обід у Венеції, у кнайпі поблизу площі Святого Марка. Усе б нічого, але у листі до мера Венеції британці скаржаться: дорогих морепродуктів, які їм приніс офіціант, вони не замовляли. Мовляв, не знають італійської, тож і не могли перепитати, а коли принесли рахунок, було вже пізно. Натомість спритний офіціант і власник ресторації повертати гроші не хочуть: кажуть, британці усе з’їли, тож справу закрито... У Венеції треба бути пильним! Таких “підприємливих” шахраїв там повно...

Схожі новини