Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Манафорт мовчить. А Пападопулос заговорив...

Чи стануть його свідчення в рамках «російського» розслідування «пападопулосом» для Трампа?    

Після внесення застави у сумі 10 мільйонів доларів Пол Манафорт, екс-глава виборчого штабу Дональда Трампа, перебуває під домашнім арештом. Манафорт і його бізнес-партнер Рік Гейтс прийшли в офіс ФБР у Вашингтоні після того, як спеціальний прокурор Роберт Мюллер висунув їм аж 12 кримінальних звинувачень. Комісія Сенату під керівництвом Мюллера розслідує, чи втручалася РФ у президентські вибори в США, на яких переміг Трамп.

Серед звинувачень, висунутих Манафорту, зокрема, відмивання брудних грошей, відмова від реєстрації як лобіста інтересів інших держав і приховування рахунків у закордонних банках. Щодо Гейтса, то саме його прізвище фігурує у документах, пов’язаних із компаніями, які Манафорт реєстрував на Кіпрі, - аби одержувати гроші від політиків і бізнесменів з країн Східної Європи. Нагадаємо, нинішній президент США Дональд Трамп звільнив Пола Манафорта з посади голови свого виборчого штабу після оприлюднення інформації про близько 18 мільйонів доларів, які той одержав від української Партії регіонів (Манафорт був політичним консультантом колишнього президента України Віктора Януковича).

На висунуті Манафортові звинувачення президент США відреагував, за своїм звичаєм, в Інтернеті - у Твіттері. “Перепрошую, але все це було багато років тому, ще до того, як Пол Манафорт долучився до моєї виборчої кампанії, - написав Дональд Трамп. - Чому в центрі уваги не шахрайка Гілларі Клінтон та її Демократична партія?”. У своєму наступному твіті (короткому повідомленні) Трамп додав, що “жодної змови не було”. А речник Білого дому Сара Сандерс наголосила: “Звинувачення не мають стосунку ні до президента, ні до його виборчої кампанії”.

То що ж встановила комісія Мюллера? Доказів на користь того, що Кремль допомагав Трампу виграти президентські вибори саме за допомогою Манафорта й Гейтса, поки що начебто немає. Улітку ФБР обшукала один із будинків Манафорта, однак, як стверджують юристи Білого дому, не знайшла нічого, що свідчило б на користь версії про втручання Москви у вибори на боці Трампа. (Саме тому, зокрема, Манафорт і Гейтс своєї вини наразі не визнають).

Натомість Джордж Пападопулос, колишній радник кандидата в президенти Трампа з міжнародної енергетичної політики, нещодавно визнав: раніше він надав ФБР неправдиві свідчення. Невдовзі після інавгурації Трампа Пападопулос розповів ФБР, що контактував під час виборчої кампанії із російським “професором”, який, за словами Пападопулоса, жодного впливу в Кремлі не мав. Зараз же з’ясувалося, що співрозмовник Пападопулоса мав контакти на самій вершині російської влади. І що радник Трампа, коли з ним говорив, про це знав...

Імовірно, Пападопулос намагався роздобути в Кремлі компромат на суперницю Дональда Трампа, Гілларі Клінтон. Роздобув чи ні? І якою була роль у цій “спецоперації” колишнього політтехнолога Януковича? Це й повинні з’ясувати ФБР і сенатська комісія Мюллера.

Схожі новини