Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Барселоні сотні тисяч людей вийшли проти незалежності 

  • 28.10.2017, 17:08
  • 4 476

 У неділю жителі Каталонії, які виступають проти відокремлення регіону, вийшли на вулиці Барселони, аби взяти участь в акції на підтримку єдності Іспанії.

Іспанська влада заявила, що в марші бере участь приблизно 1 мільйон людей. Багато учасників акції закликають владу країни посадити за ґрати відстороненого від влади лідера Каталонії Карлеса Пучдемона.

В уряді заявили, що, незважаючи на зміщення зі своєї посади, лідер сепаратистів має повне право залишатися у політиці.

Європарламент виключив можливість визнання незалежності Каталонії

Голова Європарламенту Антоніо Таяні виключив можливість визнання незалежності Каталонії ким-небудь з членів ЄС, повідомляє в неділю інформагентство Associated Press.

Він заявив, що "ніхто ніколи" не визнає регіон, який оголосив про своє відокремлення від Іспанії, самостійною державою. Він також назвав минулий в Каталонії референдум незаконним і висловив надію на якнайшвидше відновлення верховенства права.

Таяні також сказав, що ЄС не буде посередником у цьому конфлікті, оскільки він є внутрішньою справою Іспанії.

У п'ятницю депутати парламенту Каталонії проголосували за проголошення незалежності від Іспанії. Мадрид слідом за цим рішенням відсторонив від роботи Женералітат (виконавчу владу) Каталонії, розпустив регіональний парламент.

У суботу влада Іспанії опублікувала розпорядження прем'єра країни Маріано Рахоя, відповідно до якого віце-прем'єр Сорайя Саенс де Сантамарія бере на себе управління Каталонією.

Однак, як повідомляє агентство EFE з посиланням на обізнані з ситуацією джерела, відсторонена влада Каталонії планує спробувати продовжити роботу.

У Мадриді тисячі людей вийшли на вулиці на підтримку єдності Іспанії

Тисячі людей вранці у суботу зібралися на одній з площ Мадрида, щоб висловити свою підтримку єдності Іспанії.

Про це повідомляє El Mundo.

Зазначається, що людей було менше, ніж на аналогічній акції 7 жовтня, однак учасники акції були налаштовані так само рішуче.

Зокрема, учасники демонстрації вигукували гасла "Іспанія єдина", "За переворот — до в’язниці". Крім того, вони зібралися висловити підтримку діям уряду у протистоянні з владою Каталонії, закликавши його "не бути слабким".

"Статті 155, схваленої вчора сенатом недостатньо. Потрібно, щоб зрадники відповідали за свої вчинки, ми вимагаємо в’язниці для організаторів перевороту" - заявив один з організаторів акції.

Главою Каталонії призначили заступницю прем'єр-міністра Іспанії

Влада Іспанії позбавила Каталонію автономії і взяла на себе відповідальність за управління регіоном.

Віце-прем’єра іспанського уряду Сораю Саенц де Сантамарія призначили тимчасовою очільницею женералітату (уряду) Каталонії замість усунутого Карлеса Пучдемона. Про це повідомляє El Pais.

Згідно з повідомленням офіційної газети уряду Іспанії, до Саенц де Сантамарії переходить більшість повноважень глави женералітату і його заступника.

Повноваження тимчасової керівниці каталонського уряду на неї покладені до обрання нового парламенту регіону і призначення нового уряду.

Як і прем’єр Маріано Рахой, Сорая Саенц де Сантамарія є членом правлячої Народної партії.

Сорая Саенц де Сантамарія
Сорая Саенц де Сантамарія

Влада Каталонії заявила, що 1 жовтня на референдумі відокремлення регіону від Іспанії підтримало 90,18% учасників плебісциту. Явка виборців становить 43%. Під час сутичок із органами правопорядку, які заблокували частину виборчих дільниць, постраждало 893 людини.

Уряд Іспанії звільнив начальника каталонської поліції

Уряд Іспанії звільнив голову регіональної поліції Каталонії. Це сталося за кілька годин після того, як Мадрид запровадив пряме правління в Каталонії.

Про це повідомляє ВВС Україна. "Це перший конкретний захід, вжитий після того, як парламент іспанського регіону проголосував за незалежність", - йдеться у повідомленні.

Раніше прем'єр Іспанії Маріано Рахой заявив, що розпускає парламент Каталонії. За його словами, 21 грудня в регіоні мають пройти позачергові вибори. Рахой також звільнив каталонського лідера Карлеса Пучдемона та його кабінет.

Як повідомлялося, у п'ятницю каталонський парламент проголосував за незалежність регіону, проігнорувавши рішення Конституційного суду Іспанії, який назвав референдум незаконним. Після цього верхня палата іспанського Сенату дозволила уряду Маріано Рахоя запровадити пряме правління в Каталонії.

У ніч проти суботи пройшли демонстрації "за" та проти незалежності Каталонії.

У суботу у Мадриді очікується акція "За єдність Іспанії та Конституції".

Генсек НАТО зробив заяву після оголошення незалежності Каталонії

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг закликав вирішувати проблему Каталонії конституційним шляхом.

"Проблема Каталонії повинна бути вирішена в конституційному порядку Іспанії", - написав він у своєму Twitter.

При цьому він підкреслив, що Мадрид є важливим союзником Альянсу в питаннях забезпечення безпеки.

З міськради каталонської Жирони зняли іспанський прапор (відео)

Під будівлею міської ради зібралися сотні людей

З фасаду будівлі міської ради у Жироні на тлі ейфорії з незалежністю Каталонії зняли прапор Іспанії.

Відео зі зняттям прапора розміщене у Твіттері Conflict News.

Під будівлею міської ради у Жироні зібралися сотні людей, які після того як стало відомо про проголошення незалежності Каталонії почали скандувати вимоги зняти іспанський прапор.

На відео видно, як прапор Іспанії під радісні крики людей зняли з флагштоку на фасаді міської ради, залишивши тільки прапор Каталонії.

Туск: «Для ЄС проголошення незалежності Каталонії нічого не змінює»

Я сподіваюся, що іспанський уряд буде використовувати силу аргументу — президент Європейської Ради

Президент Європейської Ради Дональд Туск заявив, що для ЄС нічого не змінюється після того, як парламент Каталонії проголосував за резолюцію про проголошення незалежності від Іспанії. Про це Туск написав у своєму Twitter.

«Для ЄС нічого не змінюється. Іспанія залишається нашим єдиним посередником. Я сподіваюся, що іспанський уряд буде використовувати силу аргументу, а не аргумент сили», - написав він.

Нагадаємо, парламент Каталонії на засіданні 27 жовтня проголосував за резолюцію про проголошення незалежності автономії від Іспанії. Голосування відбувалося таємно. Депутати від опозиційних фракцій залишили зал перед початком голосування, назвавши його незаконним.

Україна та США виступають проти відділення Каталонії

Ми підтримуємо дії уряду Іспанії з врегулювання кризи в рамках чинної Конституції - Клімкін

Глава МЗС Україна Павло Клімкін заявив, що Україна підтримує територіальну цілісність Іспанії у межах міжнародно визнаних кордонів. Про це Клімкін написав у своєму Twitter.

«Україна підтримує державний суверенітет та територіальну цілісність Іспанії у межах міжнародно визнаних кордонів», - написав він.

«Ми підтримуємо дії уряду Іспанії з врегулювання кризи в рамках чинної Конституції, дотримання законодавства та забезпечення поваги до прав усіх громадян», - додав міністр.

У CША також виступили проти незалежності Каталонії: «це невід’ємна частина Іспанії»

Державний департамент США виступає за єдність Іспанії, називаючи Каталонію її невід’ємною частиною. Про це йдеться у заяві речниці Держдепу Хезер Науерт.

«Каталонія є невід'ємною частиною Іспанії, і Сполучені Штати підтримують конституційні заходи іспанського уряду, щоб зберегти Іспанію сильною та об'єднаною» - йдеться у заяві.

У Держдепі також нагадали про дружбу і партнерство з Іспанією, яка є союзником США по НАТО.

Автономію Каталонії зупинено: Сенат Іспанії вперше з 1978 року застосував 155-у статтю Конституції

Уряд Іспанії звернеться до Конституційного суду з метою оскарження декларації про незалежність Каталонії.

Раніше сьогодні парламент автономії оголосив про одностороннє відокремлення від Іспанії. В Іспанії ст. 155 застосовано вперше з 1978 року

Сенат Іспанії проголосував за активацію ст. 155 Конституції країни, яка передбачає введення прямого управління в Каталонії. Таке рішення підтримали 214 депутатів, проти висловилися 47 сенаторів, один утримався, повідомляє «Європейська правда».

Відповідно до ст. 155 іспанської конституції весь регіональний уряд Каталонії може бути відсторонений від влади, а владні повноваження в автономії здійснюватиме представник, призначений Мадридом. До проведення дострокових парламентських виборів у краї вводиться пряме правління з центру.

В Іспанії статтю 155 основного закону застосовано вперше з 1978 року.

«Уряд оскаржить у Конституційному суді декларацію про незалежність, схвалену каталонським парламентом» — йдеться у повідомленні іспанських ЗМІ.

Раніше прем’єр Іспанії Маріано Рахой у зв’язку з проголошенням незалежності Каталонії закликав іспанців зберігати спокій і пообіцяв відновити законність у регіоні.

Нагадаємо, що раніше парламент Каталонії, зважаючи підсумків референдуму про незалежність, прийняв документ про незалежність регіону. Глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон підписав декларацію, але заявив, що йдеться про символічне проголошення незалежності.

21 жовтня іспанський уряд прийняв рішення про позбавлення каталонського уряду повноважень, яке може набути чинності 28 листопада. Також сенатори проголосували за проведення в Каталонії парламентських виборів протягом півроку.

Парламент Каталонії оголосив про незалежність від Іспанії

Каталонський парламент 27 жовтня проголосував за резолюцію, яка формально оголошує незалежність від Іспанії.

За це проголосували 72 депутата, проти виступили 10, двоє не підтримали.

Голосування в парламенті Каталонії відбулося наступного дня після того, як глава регіону Карлес Пучдемон відмовився від проведення дострокових виборів - це була вимога Мадриди.

Люди святкують оголошення незалежності Каталонії
Люди святкують оголошення незалежності Каталонії

У відповідь на декларацію про незалежність Мадрид готується ввести в регіон пряме управління. Очікується, що Сенат країни 27 жовтня затвердить відповідну резолюцію, яка вступить в силу наступного дня.

Прем'єр Іспанії закликав сенаторів ввести пряме правління у Каталонії

Прем'єр Іспанії Маріано Рахой закликав сенаторів підтримати пряме правління над Каталонією, через загострення кризи у регіоні після рефендуму про незалежність.

Він сказав, що хоче відсторонити каталонського лідера Карлеса Пучдемона, його віце-президента та всіх міністрів.

Прем'єр також під час своєї промови у сенаті звинуватив каталонський уряд у розколі сімей та суспільства.

"Каталонцям варто захищатися не від того, що вони називають "іспанським імперіалізмом", а від меншості, яка у нетолерантний спосіб оголошує себе власником Каталонії і розглядає її історію, культуру та почуття, як окреме явище, хоча вони є спадщиною громади", - сказав він.

Мадрид планує ввести в дію 155-ту статтю, щоб "відновити законність" після референдуму про незалежність Каталонії 1 жовтня. Досі її жодного разу не застосовували.

Один з міністрів Каталонії подав у відставку після виступу Пучдемона

Міністр з питань бізнесу та освіти в Женералітеті (уряді) Каталонії Санті Віла оголосив про свою відставку після вчорашнього звернення глави автономії Карлеса Пучдемона.

Про це він написав у Twitter. "Я подаю у відставку. Мої спроби діалогу знову були невдалими. Я сподіваюсь, що був корисним для президента Карлса Пучдемона та каталонців до останньої хвилини", - написав Віла.

Він виступив проти того, щоб Каталонія визнала незалежність від Іспанії і висловлювався за оголошення виборів до нового регіонального парламенту.

Віла раніше критикував кампанію, розпочату сепаратистськими групами, які закликали каталонців забирати гроші з банків, які в останні тижні залишили Каталонію через невизначеність, спричинену кризою навколо незалежності.

Каталонія була і завжди буде частиною країни, заявили в Іспанії

Каталонія завжди була і буде частиною Іспанії, про це в рамках виступу в Сенаті заявив офіційної представник правлячої народної партії Іспанії Хосе Мануель Баррейро.

"Каталонія - це Іспанія, вона ніколи не переставала бути Іспанією і ніколи не перестане їй бути", - сказав він. Політик також заявив, що "сьогоднішня ситуація дуже серйозна, тому що вона впливає на саму суть наших основ бути країною".

Сенат Іспанії голосуватиме за призупинення автономії Каталонії

Сенат Іспанії у п'ятницю розгляне план уряду щодо передачі Мадриду контролю над Каталонією і обмеження повноважень автономії.

Про це повідомляє ВВС. Сенат, як очікується, схвалить активацію статті 155 Конституції Іспанії, що дає урядові повноваження "вживати всіх заходів, необхідних для примусу" регіону у разі кризи. Стаття ніколи раніше не застосовувалася.

Згідно з пропозиціями, оголошеними на цьому тижні прем'єр-міністром Маріано Рахоєм, лідер Каталонії Карлес Пучдемон та міністри регіонального уряду будуть відсторонені від посад і відбудуться нові регіональні вибори.

Мадрид раніше вже взяв на себе контроль над фінансами Каталонії, поліцією та громадськими ЗМІ.

Партія Рахоя має більшість у Сенаті, тому рішення, ймовірно, буде затверджено. План уряду також був підтриманий опозиційними партіями.

Нагадаємо, у четвер ввечері Пучдемон виступив із зверненням, у якому виключив проведення в автономії дострокових виборів. При цьому у своєму виступі він не уточнив, чи буде автономія проголошувати незалежність.

Схожі новини