Передплата 2024 ВЗ

Співголова АдН відмовилася входити до фракції ультраправих в Бундестазі

Співголова правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччина" Фрауке Петрі відмовилася входити до складу фракції у Бундестазі.

Про це вона несподівано оголосила сьогодні під час прес-конференції керівництва партії, повідомляє Spiegel.

Петрі, яка отримала депутатський мандат за результатами парламентських виборів, повідомила, що "після довгого обмірковування" вирішила не ставати членом фракції. Відразу після цього вона залишила прес-конференцію.

Співголова партії Йорг Метхен заявив, що для нього це несподіване рішення, про яке він не знав. "Це не обговорювалося з нами, ми нічого про це не знали", - сказав він.

Петрі здобула депутатський мандат у своєму виборчому окрузі в Саксонії.

Нагадаємо, блок партій Християнсько-демократичний союз та Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС) на чолі з Ангелою Меркель виграв вибори у Німеччині, але показав значно гірший результат, ніж 4 роки тому.

Другою стала Соціал-демократична партія з результатом 20,5% голосів. Це - найгірший результат соціал-демократів за весь час після Другої світової війни.

Правопопулістська "Альтернатива для Німеччини" посіла третє місце, здобувши 12,6% голосів. Ця партія вперше потрапила до Бундестагу.

Вибори у ФРН: блок Меркель отримує 33% голосів, ультраправі - 12,6%

У Німеччині оприлюднено попередні офіційні результати виборів до Бундестагу, які відбулися у неділю.

Про це повідомляє Spiegel.

Блок партій Християнсько-демократичний союз та Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС) на чолі з Ангелою Меркель виграє вибори, здобувши 33% голосів. У порівнянні з виборами 2013 року ХДС втратила 7,3% голосів, ХСС - 1,2%

Соціал-демократична партія Німеччини здобула 20,5% голосів. Це - найгірший результат соціал-демократів за весь час після Другої світової війни. У порівнянні з виборами 2013 року СДПН погіршила свій результат на 5,2%.

Правопопулістська "Альтернатива для Німеччини" (АдН) посіла третє місце, здобувши 12,6% голосів. Ця партія вперше потрапила до Бундестагу.

Вільна демократична партія набирає 10,7%, Ліва партія здобула 9,2% голосів, Зелені - 8,9%.

ХДС/ХСС попередньо отримують 246 місць у Бундестазі, СДПН - 153 мандати, АдН - 94. Вільні демократи отримають 80 місць у парламенті, Зелені - 67, ліві - 69.

Нагадаємо, Соціал-демократична партія Німеччини відмовилася брати участь у новій коаліції.

У Берліні — стихійний мітинг проти "нацистів AfD", що зайняли третє місце на виборах

На берлінській площі Alexanderplatz, де партія Альтернатива для Німеччини (Alternative fur Deutschland, AfD) святкує високий результат на виборах, зібрався масовий стихійний мітинг.

Про це повідомляє з місця події кореспондент "Європейської правди"

Під будівлею торгівельного центру FitX на Александерплац, де проходить післявиборна вечірка АдН, зібралося понад тисячу людей, їх кількість збільшується попри дощ. У розмові з кореспондентом "Європейської правди" люди повідомили, що самоорганізувалися за домогою соцмереж. Фото Європейської правди

Люди вигукують антифашистські гасла: "ми проти нацистів", " біженцям тут раді", "геть нацистську пропаганду". Також популярними э кричалки "AfD — фашисти" та "нацистські свині".

Учасники акції кидають пляшки у напрямку 2 поверху торгівельно-розважального центру, де відбувається святкування АдН.

"Ми дуже розчаровані результатом, хоч він і був очікуваний" - розповіла ЄП одна з учасниць акції. Також, окрім позапартійних активістів, на мітингу помічені представники партії "ліві".

Велика коаліція в Німеччині розвалилася, соціал-демократи йдуть в опозицію

Соціал-демократична партія Німеччини відмовилася брати участь у новій коаліції.

Про це заявив лідер партії Мартін Шульц, виступаючи у штабі СДПН після завершення голосування на парламентських виборах, повідомляє з Берліна кореспондент "Європейської правди"

"Партія буде в опозиції", - заявив він. Зазначимо, що під час поточної каденції німецького парламенту соціал-демократи входили до "великої коаліції" з ХДС/ХСС Ангели Меркель.

Також Шульц визнав, що не задоволений результатом, який отримала СДПН. "Ми не досягли своєї мети (щодо очікуваного результата)", - наголосив він.

Як відомо, на поточних виборах соціал-демократи отримали найнижчий рівень підтримки за всю історію повоєнної Німеччини — екзіт-поли прогнозують, що вони отримають 20-21% голосів. Натомість, виросли партії "другого ешелону", а до трійки лідерів увійшла ультраправа та відкрито проросійська Альтернатива для Німеччини.

Попри історичну поразку, Шульц не має наміру залишати пост керівника партії, про що він заявив у цьому ж виступі.

Це підтверджують його однопартійці. "Місце Шульца як керівника партії не підлягає сумніву", - заявила в ефірі телеканалу ZDF заступник керівника партії Мануела Швезіг.

Партія Меркель виграла вибори в бундестаг

Консервативний блок у складі Християнсько-соціального союзу і Християнсько-демократичного союзу, який очолює Ангела Меркель, здобув перемогу на парламентських виборах в Німеччині.

Про це свідчать попередні офіційні результати голосування за підсумками обробки всіх бюлетенів, оприлюднені в понеділок.

Так, блок ХДС/ХСС підтримали 33% виборців.

За Соціал-демократичну партію Німеччини (СДПН) на чолі з Мартіном Шульцем проголосували 20,5% виборців.

На третьому місці - правопопулістська "Альтернатива для Німеччини" (АДГ), у них 12,6% голосів. Вона вперше потрапляє в бундестаг.

Далі йдуть: ліберальна Вільна демократична партія Німеччини (ВДП) - 10,7%, Ліва партія - 9,2% і "Союз-90"/"зелені" - 8,9%.

Решта партій набрали менше п'яти відсотків і не пройшли в парламент.

Остаточні підсумки голосування будуть офіційно підбиті приблизно через тиждень після виборів.

Вибори у Німеччині 2017: результати екзит-полу

На виборах в німецький парламент, які відбулись у неділю, 24 вересня, за результатами екзит-полу перемагає партія канцлерки Ангели Меркель Християнсько-Демократичний Союз. За ХДС проголосували 32,5% виборців.

На другому місці — Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) на чолі з Мартіном Шульцем. За неї проголосували 20%.

При цьому партія правих "Альтернатива для Німеччини" набирає 13,5% і вперше проходить в Бундестаг.

Всього в Бундестаг проходять шість партій. Крім ХДС, СДПН і "Альтернативи для Німеччини", проходять Вільна демократична партія (ВДП) — 10,5%, "Зелені" — 9,5% та "Ліві" — 9%.