Передплата 2024 ВЗ

Білорусь стає військовим полігоном Росії біля кордонів України

Техніки Москва навезла туди у 20 разів більше, ніж на вишкіл чотирирічної давності.

В Україні зі зрозумілою тривогою чекають початку російсько-білоруських військових навчань “Захід-2017”, які стартують 14 вересня, — від верховного головнокомандувача “союзної держави” Володимира Путіна можна чекати всього, що завгодно. Це доводить приклад Грузії, де 2008 року перед віроломною агресією РФ теж “тренувалися” російські “миротворці”. Не забуваймо: найближчий полігон, де Москва і дружній їй Мінськ вишколюватимуть своє військо, — всього за 55 км від українського кордону, година їзди на БТРі. Під час попередніх навчань ЗС Білорусі-Росії парашути з імітаційними цілями з білоруської території залітали на нашу. Якби ж то “помилково” не залетіли у нашу суверенну країну інші парашути з іншим вантажем...

На можливість загрози навчань “Захід-2017” територіальній цілісності України її президент Петро Порошенко вказав президенту Білорусі Олександру Лукашенку під час його візиту до Києва. “Бацька” запевнив, що з його країни проти України агресії не буде ніколи. Але це не завадить бути насторожі. Глава держави попередив: будемо моніторити, чи всі учасники цих навчань повернуться у місце своєї попередньої дислокації.

Масштаби згаданих навчань, терміни їх проведення, обсяги залучених сил вказують, що справжня їх мета, цілі та завдання виходять далеко за рамки оприлюднених, є лише прикриттям справжніх планів — несуть загрозу як для країн НАТО, так і для держав пострадянського простору. Так прокоментував підготовку до цієї безпрецедентної за останні роки військової акції начальник Генштабу ЗС України Віктор Муженко. За його словами, на південно-західному напрямку цих навчань (біля кордонів України) буде залучено близько 100 тисяч російських військових. Така кількість дозволяє розгорнути потужні наступальні угруповання та створити умови для їх тривалого застосування.

А формальним приводом для цього, кажуть наші експерти, може стати будь-яка провокація, на підготовку яких у Кремлі є спеціалісти. Зокрема, яка-небудь “заворушка” в Україні (так само, як у країнах Балтії) на тему “утиску прав і свобод російськомовного населення”.

Із глибоким занепокоєнням сприймають військові навчання “Захід-2017” у Службі безпеки України. Її голова Василь Грицак повідомив, що для проведення цих маневрів на територію Білорусі Москва ввезе 4162 вагони військових вантажів - а це у 20 разів більше, ніж під час навчань 2013 року. За словами Грицака, Росія запланувала розгорнути дві дивізії, які по завершенні навчань залишать у цій країні. Хіба не зрозуміло для чого? Щоб тримати під прицілом Україну...

А тим часом...

Голова СБУ Василь Грицак звернувся до керівника Федеральної служби безпеки Росії Олександра Бортнікова із закликом припинити діяльність, яка може дати привід російським військовим для початку повномасштабної кампанії проти України. «Звертаюся як офіцер до офіцера, - сказав Василь Грицак. - Навіть в умовах війни є правила, які не можна переходити для співробітників спеціальних служб. Ви перейшли всі можливі межі... Ви готові були підірвати своїх російських громадян для того, щоб дестабілізувати ситуацію в Росії і дати підстави для вторгнення в Україну, для початку повномасштабної кампанії. Ви до кінця усвідомлюєте, до яких геополітичних наслідків могли привести ці дії? Ви розумієте, що за ці дії доведеться відповідати? Ви розумієте, що сьогоднішня політична влада, в тому числі і Путін, не вічні? Ви розумієте, скільки проклять отримають ваші діти? У ваших силах це все зупинити...» — закликав голова СБУ.

Схожі новини