Передплата 2024 «Добра кухня»

Є легальна робота – буде й пенсія!

Українці, які офіційно працюють у Польщі, по досягненні пенсійного віку зможуть претендувати на державні виплати.

Україна — одна зі семи країн поза межами ЄС, з якою Польща уклала угоду про соціальне страхування. Такий самий документ польська сторона підписала з Молдовою, Македонією, Канадою, Австралією, Південною Кореєю і США.

Це означає, що українці, які працюють у Польщі легально і застраховані у Фонді соцстрахування Польщі (таких налічується 270 тис.), у майбутньому зможуть претендувати на пенсійні виплати — на тих же умовах, що й поляки.

“Умовою отримання права на польську пенсію є досягнення пенсійного віку і наявність внесків на рахунок у ZUS (Управління соціального страхування), незалежно від їх розміру”, — поінформував Радослав Мілчарський з ZUS.

Періоди легальної роботи будуть підсумовуватися в обох країнах, де працював громадянин України. Розмір пенсії визначатиметься відповідно до страхового стажу (періоду, коли працівник сплачував страхові внески).

З 1 жовтня пенсійний вік у Польщі знизять до 65 років для чоловіків і 60 — для жінок. Однак багато поляків не у захваті від такої ідеї і звинувачують владу у популізмі, адже людина у 60-65 років ще не така стара, щоб перебувати на повному забезпеченні держави.

У Польщі мінімальний пенсійний стаж для чоловіків — 25 років, для жінок — 20. В Україні з 1 жовтня його планують поступово піднімати. До 2028 року на пенсію зможуть розраховувати лише ті українці, які матимуть стаж не менше 35 років. Зараз у нас існують такі самі вимоги до стажу, як і у Польщі.

Фото з Twitter

Схожі новини