Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

21 серпня Америку поглине темрява...

Цього дня відбудеться найбільш масштабне затемнення Сонця за всю історію спостережень!

Повне затемнення Сонця розпочнеться 21 серпня о 21.26 за київським часом. Місяць затулить денне світило на 1,5 години, а сонячна корона буде у кілька разів більшою, ніж могли спостерігати неозброєним оком під час попередніх затемнень. Однак свідками цього незвичного явища українці не стануть. Цього разу роль “спостережного пункту” виконуватимуть США. Вперше за останні 99 років сонячне затемнення охопить усі штати. Країна на дві хвилини порине у темряву! На крайньому північному сході Росії, Чукотському півострові, в окремих регіонах Західної Європи та Південної Америки затемнення буде частковим.

Найбільше пощастило жителям американського міста Карбондейл. Повне затемнення вони спостерігатимуть не лише цього року, а й 2024-го. Зазвичай люди мають змогу побачити повне сонячне затемнення раз у житті.

Унікальне сонячне затемнення можна буде побачити онлайн — NASA вестиме трансляцію рідкісної події з висоти 30 000 м над землею. Відстежувати сонячну активність буде телескоп DKIST — найпотужніший сонячний телескоп у світі.

Сонцезахисні окуляри, проявлена фото- чи рентгенплівка, гнучкий диск для спостереження за денним світилом не годяться. Як жартують астрономи, на Сонце можна подивитися лише двічі — правим і лівим оком. Захистять сітківку і вбережуть від сліпоти спеціальні окуляри із захистом від ультрафіолету, чорно-біла непроявлена фотоплівка, спеціальний фотофільтр для спостережень за затемненнями або зварювальні окуляри із захисним відтінком не менше 14. Однак і з ними дивитися на Сонце можна не довше, ніж 30-40 секунд, після чого треба дати очам відпочити. Робити фото на пам’ять телефоном чи звичайним фотоапаратом не варто, бо може згоріти матриця.

600 млн. років

Через стільки часу відбудеться останнє повне сонячне затемнення. Місяць під дією припливних сил щороку віддаляється від Землі на відстань від 2,2 до 4 см. Настане момент, коли вже не зможе затуляти денне світило своїм диском. Зараз затемнення Сонця відбуваються кожні 18 місяців, і кожна точка на поверхні Землі стає свідком цього явища приблизно один раз на 50 років.

А тим часом...

Медики з Міжнародного НДІ космопланетарної антропоекології під час сонячного затемнення, яке відбулося 29 березня 2006 року, спостерігали за 40 добровольцями — 20 молодими здоровими людьми і 20 пацієнтами Наукового центру клінічної та експериментальної медицини. У всіх піддослідних заміряли показники роботи серця, мозку та біологічних точок на тілі. З’ясувалося, організм починав реагувати на сонячне затемнення з першої його секунди! У 70% гіпертоніків з другої групи піднявся тиск, звузилися судини, а серце — збільшило викид крові, яка почала нерівномірно надходити у півкулі головного мозку. Нервова система у більшості також була виведена з ладу.

Під час затемнень (як Сонця, так і Місяця) традиційно збільшується кількість дорожньо-транспортних пригод, техногенних катастроф і масових безладів. Природа також чутливо реагує на це явище — затемнення може спровокувати землетруси, цунамі, виверження вулканів тощо. Однак більшість науковців сходиться на думці, що у всьому винне самонавіювання. Люди піддаються загальній паніці, помітно нервують і через те стають неуважними, скаржаться на погіршення самопочуття.

Фото з Pinterest

Схожі новини