Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Звинувачений у наїзді на натовп у Шарлоттсвіллі постане перед судом

В США у понеділок, 14 серпня, перед судом постане 20-річний чоловік, якого звинувачують в тому, що здійснив наїзд на натовп демонстрантів у місті Шарлоттсвіллі, штат Вірджинія, внаслідок чого одна жінка загинула і багато людей постраждали.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"14 серпня чоловік, ідентифікований як 20-річний Джеймс Алекс Філдс, постане перед судом. Він був заарештований згодом після інциденту, йому також висунули й інші звинувачення, включно з умисними пораненнями", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що 13 серпня федеральні слідчі США висунули йому звинувачення у вбивстві другого ступеня.

Радник президента США з питань національної безпеки Герберт Раймонд Макмастер заявив, що ця подія "відповідає визначенню тероризму".

Читайте також: Мер Шарлоттсвілля поклав на Трампа відповідальність за заворушення

Представники Медичного центру університету Вірджинії заявили, що з 19 поранених 10 нині перебувають у задовільному стані, ще дев’ятеро лікуються амбулаторно.

Як повідомлялося, в суботу під час мітингових протестів чоловік направив свою машину в натовп демонстрантів у місті Шарлоттсвіллі в американському штаті Вірджинія. Внаслідок цього інциденту загинула 32-річна жінка і поранені ще 19 людей.

Під час протестів у Вірджинії загинула одна людина та 19 постраждали

У натовп протестувальників в'їхав автомобіль, поліція вже затримала підозрюваного і висунула звинувачення у вбивстві.

Під час сутичок у місті Шарлоттсвіль в американському штаті Вірджинія 12 серпня, де тривають акції протесту ультраправих та їхніх противників, загинула одна жінка та щонайменше 19 постраждали.

Згідно з останніми даними, автомобіль в'їхав у натовп тих, хто виступав проти мітингу ультраправих. Згодом поліція заарештувала 20-річного Джеймса Філдса, який, ймовірно, сидів за кермом машини. Йому висунули звинувачення у вбивстві.

У ЗМІ повідомляють, що сотні білих націоналістів вийшли на мітинг в Університеті Вірджинії, протестуючи проти наміру прибрати пам'ятник генералові військ Конфедерації. Так, учасники акції тримали у руках смолоскипи і вигукували гасла на зразок "білі життя важливі" і "євреї не замінять нас", йдучи територією університету у місті Шарлотсвілл.

Організатор протесту Джейсон Кесслер, який раніше звинуватив владу міста у "ненависті до білих", назвав цю подію "неймовірним моментом для білих людей, які досі терпіли це все, але більше не збираються".

Washington Post повідомляє, що серед мітингувальників було багато радикалів, включно з неонацистами, альтернативних правих (білих неонацистів) та активістів расистської организації "Ку-клукс-клан".

У ВВС повідомили, що їх одразу зустріло майже стільки ж противників, зокрема із руху "Життя чорних мають значення", які протестують проти проявів расизму у поліції.

Скоро між ними почалися сутички, в яких застосовувалися кийки, ломаки, саморобні щити, газові балончики.

Поліція оголосила незаконним праворадикальний мітинг і закликала їх розійтися. Пізніше на околиці Шарлоттсвілль зазнав аварії поліцейський вертоліт, у якому загинуло двоє людей.

Слід зауважити, що об 11 ранку губернатор штату Террі Маколіфф оголосив у місті надзвичайний стан, що дозволяє ввести в місто додаткові сили поліції.

Мер міста Майк Сенджер засудив марш, назвавши його расистським, а також "боягузливим парадом ненависті, фанатизму та расизму".

Губернатор міста Террі Маколифф відреагував на протести, закликавши ультраправих розійтися.

"Я хочу звернутися до всіх прихильників переваги білої раси і нацистів, які сьогодні прийшли в Шарлоттсвілль. Наше звернення чітке і просте: розходьтеся по домівках. Це суспільство не приймає вас. Ганьба вам. Ви видаєте себе за патріотів, хоча насправді ви хто завгодно, але не патріоти", - заявив глава штату на прес-конференції.

Також президент США Дональд Трамп засудив акцію протесту.

"Ми всі маємо бути єдині і засудити все, що стоїть за ненавистю. В Америці немає місця такому насильству", - написав Дональд Трамп у Twitter.

Схожі новини