Передплата 2024 «Добре здоров’я»

100 тисяч поляків вийшли на демонстрації проти судової реформи

  • 21.07.2017, 12:18
  • 3 536

Після ухвалення Сеймом країни суперечливого закону про Верховний суд в рамках проведення судової реформи.

Про це повідомляє Wyborcza.

Найбільша демонстрація проходила у Варшаві, мерія повідомила, що на вулицях зібралися близько 50 тисяч осіб. Поліція навела значно менші цифри - 14 тисяч.

Акції протесту відбувалися також у Познані, Вроцлаві, Лодзі, Кракові, Щецині і в десятках інших міст по всій країні. Загалом у протестах взяли участь понад 100 тисяч осіб.

Учасники демонстрацій вимагали від президента країни Анджея Дуди ветувати ухвалений Сеймом законопроект, який передбачає звільнення усіх нинішніх суддів Верховного суду та призначення міністром юстиції виконувачів обов'язків на їхнє місце.

Законопроект ще має ухвалити Сенат (верхня палата парламенту), не виключено, що голосування відбудеться вже сьогодні.

Згідно з пропонованою реформою, Верховний суд країни підпорядковуватиметься Міністерству юстиції. Глава Мін’юсту зможе самостійно призначати голів апеляційних та окружних судів, без консультацій з представниками органів правосуддя.

Також закон надає депутатам роль у виборі членів Національної судової ради - органу, який призначає суддів.

Туск: «Пропонована владою судова реформа підриває репутацію Польщі»

Останні дії польської влади, зокрема, пропонована судова реформа, ставлять репутацію Польщі під загрозу.

Про це йдеться у заяві президента Європейської ради, екс-прем’єра Польщі Дональда Туска, опублікованій на сайті Європейської ради.

За його словами, він запропонував президенту Польщі Анджею Дуді провести зустріч, на якій обговорити політичну кризу в країні.

"Ми по-різному оцінюємо те, що пропонує керівна партія. На моє переконання, останні її дії суперечать європейським цінностям і стандартам та наражають нашу репутацію на небезпеку" - заявив Туск.

"Ці дії переносять нас у часі і просторі — в минуле і на Схід" - додав він.

За його словами, вже давно про Польщу не говорили на Заході так довго і так погано.

"Ми можемо зупинити цю небезпечну тенденцію, але це потребує діалогу, готовності до розмови і швидких рішень" - йдеться у заяві.

"Підпорядкування судів керівній партії у спосіб,я к то пропонує "Право і справедливість" зруйнує і без того підмочену репутацію польської демократії" - зазначив Туск.

Сейм Польщі остаточно ухвалив суперечливий закон про судоустрій

Сейм Польщі у третьому остаточному читанні попри протести прийняв закон про Верховний суд.

Про це повідомляє RMF24.

За прийняття закону проголосували 235 депутатів, проти - 192, ще 23 утрималися.

Наступним етапом прийняття документа стане голосування в Сенаті, потім — підписання президентом.

Повідомляється. Що документ вже сьогодні розгляне комісія Сенату з прав людини, верховенства права і петицій, а вже завтра може бути голосування.

Опозиція обіцяє, що спробує заблокувати закон у Сенаті.

Бурхливе обговорення законопроекту тривало в Сеймі кілька днів до глибокої ночі. Опозиція вважає документ "замахом на демократію" в країні. Його прийняття супроджувалося масовими протестами. Документ зустрів критику і за кордоном.

Згідно з ним, Верховний суд країни підпорядковуватиметься міністерству юстиції. Глава мін’юсту зможе самостійно призначати голів апеляційних та окружних судів, без консультацій з представниками органів правосуддя. Також закон надає депутатам роль у виборі членів Національної судової ради - органу, який призначає суддів.

Польща вважає, що ЄС необґрунтовано критикує судову реформу

Міністерство закордонних справ Польщі вважає передчасною критику віце-президента Єврокомісії Франса Тіммерманса на адресу польської судової реформи.

Про це ідеться у заяві МЗС Польщі, опублікованій на сайті 19 липня.

У середу Франс Тіммерманс пригрозив розпочати процедуру притягнення до відповідальності за порушення законодавства ЄС, якщо судова реформа буде впроваджена в її нинішньому вигляді.

"Така реакція є необґрунтованою і невиправданою, оскільки процес реформування польської судової системи тільки почався. Ця дія є передчасною", - ідеться у заяві польського МЗС.

Міністерство стверджує, що Польща упродовж багатьох місяців веде діалог з міжнародними організаціями у справі змін у судовій системі.

"Польща готова вести діалог з Європейською комісією, дотримуючись принципів суверенітету держави-члена ЄС", - наголосили в дипвідомстві.

Однак, вважають у польському МЗС, такому діалогу не сприяє вказування Єврокомісією із ким з уряду вона хоче розмовляти та висування ультимативних термінів слухання конституційних міністрів у Брюсселі".

Судова реформа вилилася у протести: Польща йде на загострення конфлікту з ЄС

А отже, запропоновані президентом Дудою зміни дещо ускладнюють контроль за судовою владою, але не вирішують самої проблеми.

Тим більше, подібні зміни можуть мати довгострокові наслідки. У тому числі — й для України.

Річ у тім, що ініціатива суттєво збільшує вартість "золотої акції", що має Kukiz '15.

Депутати цієї фракції вже давно розглядалися ПіС в якості потенційних союзників. Однак є питання: якою буде ціна цього союзу?

Програма Kukiz '15 більш популістська, ніж ПіС, а головне — більш недружня до України. Якщо у самій ПіС є різні погляди на майбутнє відносин із Україною, то будь-який альянс із Kukiz '15 зміцнює позиції крайніх правих. Тих самих, які виставляють Україні історичні рахунки та погрожують не пускати її в ЄС із Бандерою.

Якщо у ПіС це одна з позицій, то у Kukiz'15 — мейнстрім.

А відповідно, курс Польщі вже незабаром може стати ще більш недружнім до України.

Втім, реалістичність такого сценарію зараз вирішується як на вулицях Варшави, так і в коридорах Брюсселя.

Чи буде ЄС принциповим до ініціатив польської влади, які вони вже назвали антидемократичними? Чи здатний ЄС прийняти непросте рішення про покарання Польщі?

Останнє буде нелегко зробити, адже таке рішення можуть блокувати інші східноєвропейські країни, наприклад Угорщина, побоюючись, що вони будуть наступними у черзі на санкції.

І найголовніше — чи зможе опозиція пояснити суспільству важливість захисту незалежної судової влади?

Не виключено, що події наступних днів стануть ключовими у цьому протистоянні.

Джерело: Європейська правда

Схожі новини