Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Свєбодзіні з розпростертими обіймами зустрічає Всевишній...

Найвища у світі статуя Ісуса Христа — у маленькому польському містечку.

Ще кілька років тому маленьке польське містечко Свєбодзін з населенням 21 тис. осіб не могло похвалитися особливою популярністю. Однак після того, як у 2010 році на околиці Свєбодзіна, що у Любуському воєводстві, встановили найбільшу у світі статую Ісуса Христа, сюди їдуть не лише паломники з усього світу, а й звичайні туристи.

Величезний білий пам’ятник з “золотою” короною і з розпростертими руками видно здалеку. Його встановили на 16-метровому пагорбі. На пагорбі звели п’ять кіл, які символізують п’ять континентів. Висота самої статуї — 33 метри, що свідчить про кількість земних років життя Спасителя. Ще три метри займає величезна “золота” корона. Саме стільки років Христос служив народові. Разом 36 метрів.

Як і більшість інших статуй Спасителя, втілених у бетоні, металі чи граніті, скульптура Христа у Свєбодзіні — хрестоподібна конструкція. Ісус Христос розпростер руки, ніби розкриває батьківські обійми і благословляє віддану йому паству. Віддаль між двома долонями становить 25 метрів, а вага залізобетонної конструкції — 440 тонн. Звісно, що зведення такої потужної статуї мало чималі ризики. Тому й вирішили встановлювати споруду частинами: спочатку основу (тіло), потім - розпростерті руки. Завершальним акордом було встановлення голови з “золотою” короною.

Скільки грошей “потягнув” пам’ятник, невідомо. Бо будували його п’ять років за рахунок приватних пожертвувань. Хоча, за підрахунками екскурсоводів, найвища у світі фігура Спасителя коштує близько півтора мільйона доларів. І це лише матеріали і техніка. А робоча сила працювала безоплатно, бо у якомога швидшій побудові були зацікавлені парафіяни Свєбодзіна і навколишніх сіл.

Монумент створено за проектом місцевого священика Сильвестра Завадського. Проект було розпочато ще 2000 року, його реалізацією займалася майстерня познанського архітектора Маріана Фікуса. Постамент, на який встановили статую, блакитного кольору, сама скульптура — молочно-білого. 230 сходинок в середині монумента ведуть на оглядовий майданчик.

Висота Христа-Спасителя в Ріо-де-Жанейро, який послужив прототипом статуї в Свєбодзіні, становить 30 метрів - на 8-метровому п`єдесталі. Щоправда, бразильська статуя розташована над містом на 710-метровій горі Корковаду.

Редакція газети “Високий Замок” дякує Львівській облдержадміністрації за організацію цікавої подорожі.

Фото автора

Любуське воєводство, Польща

Схожі новини