Передплата 2024 «Добрий господар»

Екс-президенти Польщі: “Програний бій за Верховний суд буде початком диктатури”

А в Європарламенті судову реформу від партії Качинського назвали “несумісною з членством у ЄС”

Судова реформа, яку планує здійснити нинішня польська влада, наразилася на жорстку критику з боку Європейського парламенту. Лідери його п'яти фракцій, зокрема, “народників”, соціал-демократів і лібералів, написали листа до голови ЄП Антоніо Таяні. Пропонують надіслати польській владі “чіткий сигнал” про те, що планована судова реформа не залишиться без наслідків, - “оскільки не сумісна з членством у ЄС”. А екс-президенти Польщі, Лєх Валенса, Александр Кваснєвський і Броніслав Коморовський, звернулися до польського суспільства з відкритим листом. “Програний бій за Верховний суд буде початком необмеженої тиранії і диктатури теперішнього уряду, - переконані президенти. - Стаємо спільно проти Качинського, бо майбутні покоління не простять нам гріху байдужості й боягузтва”.

Лідери п'яти фракцій Європейського парламенту також закликали Антоніо Таяні звернутися до президента Польщі Анджея Дуди - аби той не підписував уже прийнятий польським парламентом закон про Національну раду судочинства (НРС). У ЄП звернули увагу, зокрема, на таку новелу цього закону: призначені раніше судді Верховного суду вийдуть у відставку, - за винятком суддів, обраних міністром юстиції (він же призначить нових). “Це порушення польської конституції суперечить фундаментальним принципам трактатів ЄС, - констатували лідери фракцій Європейського парламенту. - Оскільки саме Верховний суд оцінює, чи вибори були законними, , пропоновані зміни означатимуть... що у Польщі не можна буде гарантувати проведення демократичних виборів”.

Щоправда, правляча партія ПіС (“Право і Справедливість”), лідером якої є Ярослав Качинський, пізніше запропонувала поправку: нехай НРС, а не міністр юстиції, призначає суддів Верховного суду. Але, за словами очільника фракції опозиційної “Громадянської платформи” у Сеймі Славоміра Ноймана, це нічого не змінить: за новим законом склад НРС обирає Сейм, а там ПіС має більшість... “Виберуть тільки тих суддів, які дадуть їм гарантію, що будуть лояльні до ПіСу, - спрогнозував Нойман. - Як за часів ПНР булу судді, що служили ПОРП (Польській об'єднаній робітничій партії - Авт.), так і тепер знайдуться судді, що служитимуть ПіСу”.

Проти “пісовської” судової реформи біля будівлі Сейму протестували представники парламентської опозиції (“Громадянської платформи” і “Сучасної PL”), а також громадських організацій, зокрема, Комітету оборони демократії і “Громадяни РП”. А лідер популістської партії “Кукіз 15” свої сумніви щодо законопроекту про Верховний суд висловив на зустрічі з президентом Дудою. На думку Павла Кукіза, “судді мають обиратися або безпосередньо громадянами, або кваліфікованою більшістю голосів у Сеймі”. Кукіз навіть трохи полякав Дуду: мовляв, якщо до влади прийде теперішня опозиція, то легко зможе перекроїти склад Верховного суду в своїх інтересах…

Президент Анджей Дуда висунув депутатам більшості свою вимогу: не підпишу закону про Верховний суд, якщо не приймете мою поправку до закону про Нацраду судочинства. А саме: склад НРС має обиратися трьома п'ятими голосів депутатів Сейму (кваліфікованою більшістю, про яку говорив Кукіз). Схоже, критика з боку ЄС, а також протести опозиції та громадськості змусили ПіС пригальмувати. У середу, 19 липня, Сейм скерував законопроект про Верховний суд у парламентську комісію з питань юстиції і прав людини - для подальшої роботи над документом.

Схожі новини