Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Канцлер маневрує... І виграє

 Запаливши перед одностатевими шлюбами «зелене світло», Меркель вирвала козирі з рук конкурентів. І тепер має ще кращі шанси залишитися канцлером.

Тривалий час здавалося, що німецькі прихильники узаконення одностатевих шлюбів не мають шансів на перемогу. Головною перешкодою була жорстка позиція християнських демократів та їхнього лідера, федерального канцлера Ангели Меркель. І раптом... Ні, сама Меркель не голосувала в бундестагу «за», наголосивши: «Шлюб є союзом між чоловіком і жінкою». Але водночас саме канцлер запалила перед одностатевими шлюбами «зелене світло», - коли погодилася, що з цього питання депутати від ХДС/ХСС голосуватимуть на власний розсуд... За «шлюби для всіх» хотів боротися під час виборчої кампанії лідер соціал-демократів Мартін Шульц. Тепер, коли питання закрито, конкурент Меркель не зможе «продати» ці шлюби виборцям... Завдяки вдалому політичному маневру канцлера її позиції перед вересневими виборами ще більше зміцнилися.

Так звані партнерські союзи (між особами однієї статі) в Німеччині узаконено від 2001 року. Правом укласти такі союзи скористалися близько ста тисяч громадян ФРН. Кілька років тому цим «союзникам» навіть дозволили усиновляти дітей своїх партнерів. Але, наприклад, усиновляти чужих дітей партнерському союзу, на відміну від звичайного подружжя, закон не дозволяв. Були також деякі обмеження щодо «партнерів» і в питанні успадкування майна.

За узаконення одностатевих шлюбів уже давно боролися, зокрема, німецькі соціал-демократи та «зелені». Зрештою, соціологічні опитування свідчили, що більшість німецьких виборців вважає такі шлюби можливими... Однак Християнсько-демократичний союз і його баварський союзник, Християнсько-соціальний союз, легалізувати одностатеві шлюби не хотіли. Кілька років тому бундесрат (палата парламенту ФРН, що складається з представників земель) закон про легалізацію одностатевих шлюбів підготував, - але в бундестагу депутати від блоку ХДС/ХСС робили все, аби до голосування не дійшло.

Політичний маневр Меркель пов’язаний, очевидно, із заявою Шульца про намір боротися за «шлюби на всіх». Меркель вирішила вибити з рук екс-голови Європарламенту вагомий передвиборний козир і дозволила депутатам від ХДС/ХСС голосувати, керуючись власними переконаннями, а не узгодженою позицією фракції. Як наслідок, кількадесят християнських демократів одностатеві шлюби підтримали. Не всім їхнім виборцям це сподобалося, - зате план лідера соціал-демократів зійшов на пси...

Отже, Меркель вбила двох зайців: і своє політичне обличчя як лідера консервативного ХДС зберегла (адже не зрадила традиційні цінності, заявила про шлюб як про «союз чоловіка та жінки»), і не дала шансів Шульцу використати питання одностатевих шлюбів у виборчій кампанії СДПН. За даними соціологів, на вересневих виборах у бундестаг за блок ХДС/ХСС мають намір голосувати понад 40 % німецьких виборців, за соціал-демократів - лише 25 %. А відтак уряд, очевидно, знову очолить Меркель.

Як це не дивно, голосування бундестагу за одностатеві шлюби може стати тим чинником, який визначить формат майбутньої коаліції. Судячи з даних соціологічних опитувань, партнерами християнських демократів можуть стати ліберали з Вільної демократичної партії і «зелені». Останні, зокрема, свою участь у коаліції обумовлювали саме прийняттям рішення про легалізацію одностатевих шлюбів...

За оцінками політичних експертів, «чорно-зелено-жовта» коаліція у німецькому бундестагу стала би для України позитивом. Ліберали й «зелені» значно виразніше, ніж соціал-демократи (теперішній коаліційний партнер християнських демократів), засуджують російську агресію у Криму й на Донбасі. Сам же блок ХДС/ХСС у своїй передвиборній програмі висловився за активну участь Європейського Союзу у вирішенні конфлікту між Україною і Росією. А голос Берліна у європейському хорі чути добре.

Схожі новини