Передплата 2024 «Добра кухня»

Адвокат нацгвардійця Марківа просить допитати українських нардепів

Адвокат затриманого в Італії нацгвардійця Віталія Марківа хоче, щоб допитали українських нардепів Андрія Антонищака (фракція "БПП" )та Богдана Матківського (позафракційний) як свідків.

Про це розповів Антонищак на брифінгу в Києві, передає "УНІАН".

За словами нардепа, адвокат нацгвардійця знає, що він та Матківський "готові до правдивої дачі показів", щоб допомогти "італійській стороні встановити правду у справі пана Марківа".

"Ми також завірили, що МВС, що ГПУ, що Національна гвардія України нададуть всіляку правову підтримку щодо проходження служби старшого сержанта Марківа, що стосується подій, які відбувалися", - наголосив Антонищак.

За словами депутата, адвокат звернеться з проханням, щоб двох парламентарів залучити у справі як свідків.

"Ми маємо величезне сподівання, що це відбудеться протягом тижня", - додав він.

Він також повідомив, що наступне судове слухання відбудеться не раніше вересня.

Окрім того, за його словами, зараз українські консули мають вільний доступ до Марківа, хоча раніше їх не допускали.

"Пан Марків ні на що не скаржиться, відвідує там спортзал. З духом в нього все нормально. Він знав, що його побратими прилетіли в Італію і цьому був дуже втішений", - розповів нардеп.

Українська правда

Захист Марківа наполягатиме на прильоті італійських прокурорів в Україну

Захист арештованого в Італії військовослужбовця Нацгвардії України Віталія Марківа вважає за необхідне приліт італійських прокурорів в Україні для допиту свідків і огляду місцевості під Слов'янськом.

Про це заявив на брифінгу у Києві народний депутат Андрій Антонищак — куратор батальйону НГУ ім. Кульчицького, в якому служить Віталій Марків, передає "Інтерфакс-Україна".

"Адвокат наполягатиме на прильоті (італійських прокурорів — ред.), оскільки тут є 9 свідків, а також обов'язково треба подивитися на місце події, оскільки при погляді на нього багато питань відпаде", — сказав він.

Антонищак також розповів, що група народних депутатів відвідала Італію для того, щоб запевнити у своїй готовності надати свідчення у справі Марківа.

"Був перший допит, вчора ми розмовляли з адвокатом і також давали попередні свідчення, і вони повністю збігаються зі свідченнями Марківа", — розповів він.

Нардеп додав, що він давав свідчення про те, як проходила операція під Слов'янськом, а командир взводу Богдан Матківський — які накази він отримував.

За словами парламентаря, наступне судове засідання відбудеться не раніше вересня.

Українська правда

Робоча група МВС зібрала докази невинуватості Марківа

Спеціально створена робоча група зібрала докази невинуватості затриманого в Італії українського нацгвардійця Віталія Марківа.

Про це повідомив радник міністра МВС, народний депутат Антон Геращенко у Facebook.

Він зазначив, що італійський адвокат українського військового звернувся з проханням до свідків, які перебували в день загибелі італійського журналіста поруч із Марківим і можуть підтвердити його алібі.

"Відразу після отримання інформації про затримання українського нацгвардійця в Італії, за дорученням міністра МВС Арсена Авакова була створена робоча група зі збору доказів невинуватості Віталія Марківа. Ми не сиділи цей тиждень, склавши руки, і зібрали для адвоката Віталія Марківа всю необхідну для його захисту інформацію", - написав Геращенко.

За його словами, головним доказом невинуватості Марківа є той факт, що італійський журналіст Андреа Рокеллі та його перекладач - громадянин РФ Андрій Миронов загинули в результаті мінометного обстрілу.

"Батальйон Нацгвардії імені Кульчицького, в лавах якого воював і тоді, і зараз Віталій Марків, не мав у травні 2014 року на озброєнні ні мінометів, ні артилерії", - заявив Геращенко, підкресливши, що тому "ні Віталій, ні будь-хто з бійців батальйону ім. Кульчицького ніяк не міг бути причетним до загибелі італійського журналіста".

Про те, що відбулося насправді того дня, відомо, за словами радника міністра МВС, "зі свідчень українського громадянина, жителя міста Слов'янська, Сергія "N", якого найняли італійський і французький журналіст для надання транспортних послуг".

Геращенко повідомляє, що на їхнє прохання цей житель Слов'янська "повіз італійця, француза і їхнього перекладача в район заводу "ZEUS кераміка", де на залізничних коліях стояв спотворений вибухами вагон".

"У той момент, коли іноземні журналісти почали фотографувати місцевість, почався мінометний обстріл. Всі четверо спробували сховатися в канаві біля залізничного полотна. Однак через нещасливу випадковість міна потрапила саме туди. Росіянин-перекладач загинув на місці. Йому відірвало голову. Італійський журналіст отримав несумісні з життям поранення і незабаром також загинув. Французький журналіст і український громадянин отримали поранення", - заявив Геращенко.

Джерело: Укрінформ

Адвокат затриманого у Італії нацгвардійця кличе свідків у справі

Адвокат затриманого у Італії військовослужбовця Нацгвардії Віталія Марківа Раффаелле Делла Валле закликає дати свідчення тих, хто був поруч українця під час убивства журналістів.

Про це він сказав журналісту у сюжеті ТСН.

"Я хочу звернутися до громадян вашої країни. Може, нас зараз бачить хтось із тих, хто служив із Віталієм, і хто під час убивства журналістів перебував разом з ним. Якщо такі є, я прошу надати свідчення, аби ми могли довести, що Віталій фізично не міг стріляти", - закликає адвокат.

Делла Валле також впевнений, що йому вдасться виправдати Марківа.

"Справа непроста, але я доведу невинність Віталія. Для цього нам потрібні всі події того дня, коли розстріляли журналістів. Фактично провести власне слідство", - вважає захисник українця.

Окрім того, в італійських ЗМІ з’явилась інформація, що в Італії прослуховували родичів Марківа. У матеріалах справи наводиться нібито розмова матері із подругою:

"Він мені каже: "Мама, поведінка солдат завжди залежить від поведінки командувача. Як таке можливо, що мої солдати не п’ють і не стріляють один в одного? Тому що повинна бути дисципліна і гарний приклад".

Зараз мати та дружина нацгвардійця категорично відмовляються спілкуватись з журналістами.

Також у сюжеті йдеться про те, що проти Марківа свідчать троє італійських журналістів, які начебто нічого не бачили, а просто спілкувалися з українським військовим.

Джерело: Українська правда

Аваков розповів послу Італії, що Марківа затримали безпідставно

Українські правоохоронні органи вважають абсурдними звинувачення висунуті в Італії військовослужбовцю Нацгвардії Віталію Марківу.

Про це у своєму твіттері написав міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

"На зустрічі з послом Італії предметно пояснив абсурдність звинувачень, пред'явлених під час арешту сержанту Марківу. Ми не залишимо свого солдата", - написав він.

Як відомо, раніше генпрокуратура заявила, що буде забезпечувати захист законних інтересів Марківа в судовому процесі.

Марківу в Італії змінили державного адвоката на платного

Затриманому в Італії українському військовому Віталію Марківу змінено адвоката.

Це підтвердив "Українській правді" начальник управління консульського забезпечення Департаменту консульської служби МЗС Василь Кирилич.

За його словами, новий адвокат наразі ознайомлюється з матеріалами справи.

Кирилич додав, що заміна адвоката або залучення додаткового захисника є правом рідних затриманого.

За інформацією джерел "Української правди", нового платного адвоката Марківа звати Рафаелле Делла Валле, раніше його захищав державний адвокат Боцці.

Як повідомлялося, 4 липня батальйон імені генерала Кульчицького на своїй сторінці у Facebook повідомив, що суд по Марківу перенесено на 5 липня у зв'язку з вивченням матеріалів справи новим італійським адвокатом.

Як відомо, поліція Італії заарештувала громадянина України, заступника командира взводу батальйону оперативного призначення ім. Кульчицького Віталія Марківа за підозрою у нібито причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі 2014 року у Слов'янську.

Як заявив заступник генпрокурора України Євген Єнін, ГПУ звернулася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або його негайного звільнення.

Україна розслідує кримінальне провадження за фактом загибелі громадянина Італіі Рокеллі та його російського напарника Андрія Миронова.

За даними НГУ, у 2014 році у батальйоні ім.Кульчицького, в якому служив Марків, в наявності не було жодного міномета, від обстрілу з яких і загинули Рокеллі та Миронов.

За даними слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ.

Як заявили 2 липня в МВС, проти затриманого Марківа свідчив французький журналіст, який вказав на його можливу причетність до вбивства фоторепортера Рокеллі.

Український консул потрапив до затриманого в Італії Марківа

Український консул відвідав затриманого в Італії заступника командира взводу батальйону оперативного призначення ім. Кульчицького Віталія Марківа.

Про це у вівторок на своїй сторінці у Facebook повідомив Департамент консульської служби МЗС України.

Вказується, що 4 липня 2017 року у м. Павіа (Італія) відбулося засідання суду у справі Марківа.

"Суд не розглядав справу по суті і не ухвалював рішення про зміну запобіжного заходу. Цього ж дня консульські посадові особи Генерального консульства України в Мілані відвідали В.Марківа в закладі утримання", - повідомили в МЗС.

"Морально-психологічний стан В.Марківа — нормальний, умови утримання — задовільні", - додали у відомстві.

Суд щодо обрання запобіжного заходу затриманому в Італії українському військовослужбовцю Марківу перенесено на 5 липня

Суд щодо обрання запобіжного заходу заступнику комвзводу першого батальйону оперативного призначення Нацгвардії України ім. С. Кульчицького Віталію Марківу, затриманому в Італії за підозрою у вбивстві на Донбасі італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі, перенесено на 5 липня.

Про це повідомляє прес-служба Батальйону ім. генерала Кульчицького на своїй сторінці в Facebook.

"Суд перенесено на цьому етапі на добу у зв'язку з вивченням матеріалів справи новим італійським адвокатом, який буде представляти Віталія. Інформація надана друзями з Італії", - йдеться в повідомленні.

Особовий склад та ветерани батальйону ім. С. Кульчицького вимагають негального звільнення Віталія Марківа

Офіційна заява особового складу та ветеранів батальйону оперативного призначення (резервного батальйону) імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького

Вчора, 30 червня 2017, в аеропорту м.Болонья за підозрою в причетності до загибелі під Слов'янськом 24 травня 2014 року фоторепортера Андреа Роккеллі, був затриманий наш побратим, старший сержант за контрактом батальйону оперативного призначення (резервного батальйону) імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького, Марків Віталій Михайлович.

Ми розлючені ганебним затриманням, оскільки Генеральною Прокуратурою України розслідується кримінальна справа за наслідком загибелі громадянина Італії Андреа Роккеллі та громадянина Російської Федерації Андрія Миронова. За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терортстичних військ. По даній справі українська сторона тісно співпрацює з італійською. Опитано десятки свідків, всі факти та слідчі дії, які проводились Генеральною прокуратурою України були надані італійській прокуратурі. Причетності старшого сержанта Марківа В.М. виявлено не було, тому Генеральна Прокуратура України з великою стурбованістю та занепокоєнням сприйняла факт затримання українського громадянина. Заступник Генерального прокурора України Євген Єнін звернувся до італійської прокуратури з вимогою надати грунтовні докази вини Віталія Марківа або його негайного звільнення.

На сьогоднішній день консульським відділом України в м.Мілан, Італія, вчиняються активні дії, щодо зустрічі з нашим побратимом.

Хочемо наголосити, що Віталій Марків та бійці нашого батальйону фізично не могли бути причетні до загибелі вищевказаних осіб, оскільки станом на 24 травня 2014 року жодного міномету на озброєнні нашого батальйону не було. Але звертаємо вашу увагу, що якраз в проросійських бойовиків на той час був даний вид озброєння, який активно використовувався проти українських військових та мирного населення.

Особовий склад та ветерани батальйону оперативного призначення (резервного батальйону) імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького вважають дану справу політично заангажованою та направленою на дестабілізацію українсько-італійських відносин.

Вимагаємо від Посла Італійської республіки в Україні, пана Давіде Ла Чечіліа, офіційних роз'яснень по факту затримання та негайного звільнення нашого побратима Віталія Марківа.

Єнін: "Італійський журналіст Рокеллі заїхав на Донбас без дозволу"

Італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі 2014 року потрапив у Слов'янськ, не узгоджуючи цю поїздку із офіційною владою України.

Про це заявив заступник генерального прокурора України Євген Єнін під час брифінгу у понеділок.

"Пан Рокеллі відвідав так звану "сіру зону" без погодження цього візиту із офіційною владою України. Тим не менш, ми розуміємо те занепокоєння і стурбованість близьких та родичів пана Рокеллі і так само як і представники італійської сторони хотіли би добитися справедливості", - сказав Єнін.

За його словами військовослужбовця Нацгвардії Віталія Марківа, якого затримали в Італії, там звинувачують у навмисному вбивстві Рокеллі. Водночас, Єнін розповів, що за результатами українського розслідування "не встановлено жодної конкретної особи, яка могла б бути причетна до смерті італійського журналіста та його російського напарника".

"В разі якщо італійська сторона передасть нам переконливі докази його причетності, то безумовно вони будуть взяті до уваги", - сказав Єнін.

Він також розповів, що зона, де загинув журналіст на момент вчинення злочину не перебувала під контролем українських урядових сил.

"Поки українські війська здобули контроль над цією територією пройшло ще щонайменше 2-місяці. Відповідно перші слідчі дії змогли провести з певним перебігом часу. Безумовно це все не сприяє встановленню істини", - сказав Єнін.

Як відомо, поліція Італії заарештувала громадянина України, заступника командира взводу батальйону оперативного призначення ім. Кульчицького Віталія Марківа за підозрою у нібито причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі 2014 року у Слов'янську.

Як заявив заступник генпрокурора України Євген Єнін, ГПУ звернулася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або його негайного звільнення.

Україна розслідує кримінальне провадження за фактом загибелі громадянина Італіі Рокеллі та його російського напарника Андрія Миронова.

ГПУ не виключає, що дослухається до італійців щодо вини нацгвардійця у вбивстві фотокора

Нацгвардієць Віталій Марків не є фігурантон українського провадження щодо вбивства італійського фотокора Рокеллі у 2014 році, але якщо Італія надасть переконливі докази вини Марківа, то вони будуть взяті до уваги

Про це заявив заступник генерального прокурора України Євген Єнін на брифінгу, передає Еспресо.TV.

"В принципі ми розглядаємо той самий інцидент і взаємодіємо в рамках міжнародної правової допомоги. Станом на сьогодні він (Марків, - ред.) не фігурує в рамках наявного кримінального провадження", - заявив Єнін.

Водночас, Єнін зауважив, що якщо італійська сторона передасть ГПУ переконливі докази його причетності, то, безумовно, вони будуть взяті до уваги.

Заступник генерального прокурора повідомив, що українське слідство так і не встановило жодного підозрюваного у вбивстві італійського фотокора і його російського колеги.

Єнін відзначив, що цьому перешкоджав той факт, що територія, де було скоєне вбивство, у 2014 році була контрольована терористами.

Батько загиблого фоторепортера Рокеллі: "Марків знає дуже багато"

Батько загиблого на Донбасі італійця Андреа Рокеллі - Ріно Рокеллі - заявляє, що Віталій Марків, затриманий в Італії, "дуже багато знає".

Про це Ріно Рокеллі заявив у коментарі російському виданню "Новая газета".

"Все, що мені відомо, я знаю від італійської поліції. ... Це розслідування провела Італія. Зараз я точно можу підтвердити: ця людина, Віталій Марків, дуже багато знає, з ним зараз працює слідство", - заявив він.

"Усі ми розуміємо, що участь в артобстрілі брав не він один", - додав Рокеллі та зазначив: щодо розслідування з представниками України він не контактує.

"Офіційного статусу в зв'язку з тим, що сталося, у мене там немає", - зазначив він.

Як відомо, поліція Італії заарештувала громадянина України, заступника командира взводу батальйону оперативного призначення ім.Кульчицького Віталія Марківа за підозрою у нібито причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі 2014 року у Слов'янську.

Як заявив заступник генпрокурора України Євген Єнін, ГПУ звернулася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або його негайного звільнення.

Україна розслідує кримінальне провадження за фактом загибелі громадянина Італіі Рокеллі та його російського напарника Андрія Миронова.

За даними НГУ, у 2014 році у батальйоні ім.Кульчицького, в якому служив Марків, в наявності не було жодного міномета, від обстрілу з яких і загинули Рокеллі та Миронов.

За даними слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ.

Як заявили 2 липня в МВС, проти затриманого Марківа свідчив французький журналіст, який вказав на його можливу причетність до вбивства фоторепортера Рокеллі.

У Нацгвардії відреагували на затримання Марківа в Італії

Національна гвардія України занепокоєна арештом Віталія Марківа.

Національна гвардія України занепокоєна арештом заступника командира взводу батальйону оперативного призначення ім.Кульчицького, старшого сержанта Віталія Марківа, затриманого 30 червня начебто за підозрою у вбивстві фоторепортера Андреа Рокеллі у 2014 році.

Про це йдеться у заяві НГУ від 1 липня.

"На даний момент старший сержант Віталій Марків служить у батальйоні Кульчицького на посаді заступника командира взводу. Він виїхав до Італії під час планової відпустки", - йдеться у повідомленні.

В НГУ зазначили, що офіційної інформації щодо затримання Марківа до Нацгвардії не надходило, а разом з Генпрокуратурою нацгвардійцю буде надано допомогу.

Також у Нацгвардії повідомили, що в Україні правоохоронці розслідують кримінальне провадження за фактом загибелі громадянина Італії Андреа Рокеллі та його російського напарника Андрія Миронова.

"За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ", - підкреслили в НГУ.

Як відомо, поліція Італії заарештувала громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі 2014 року у Слов'янську.

Як заявив заступник генпрокурора України Євген Єнін, ГПУ звернулася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або його негайного звільнення.

Також Єнін повідомив, що українськими правоохоронцями розслідується кримінальне провадження за фактом загибелі громадянина Італіі Рокеллі та його російського напарника Андрія Миронова.

"За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ", - зазначив Єнін.

Затриманий в Італії боєць ЗСУ - чинний заступник командира в батальйоні ім. Кульчицького

Затриманий в Італії український військовий Віталій Марків є чинним заступником командира взводу в батальйоні Нацгвардії України ім. генерала Сергія Кульчицького

Про це 1 липня в ефірі телеканалу "112.Україна" повідомив нардеп від БПП Андрій Антонищак, який є координатором батальйону ім.Кульчицького.

"Він не був у батальйоні Кульчицького, він служить у батальйоні Кульчицького на посаді заступника командира взводу. Що стосується затримання Марківа взагалі, то це - незаконно", - заявив нардеп.

Як у свою чергу повідомив радник глави МВС, нардеп Антон Геращенко, Марків приїхав до Італії "провідати матір, яка мешкає там, та був затриманий правоохоронцями".

"Уся ця історія більше схожа на чергову російську провокацію. Справа в тім, що у батальйоні ім.Кульчицького, який розташовувався у той час у тому місці (у 2014 році біля Слав'янська) просто не було мінометів, з яких можна було б вразити фотокора з Італії та кореспондента з РФ. Це (звинувачення Марківа) - абсолютний абсурд", - заявив Геращенко.

Він додав, що в Італії було видано ордер на затримання та арешт громадянина України ще у грудні 2016 року.

"Зараз ми уточнимо, чи він виставлявся в Інтерпол, але це навряд, бо у такому випадку він би був затриманий вже на виїзді з України", - додав Геращенко.

Геращенко заявив про можливу причетність РФ до затримання Марківа в Італії

Росія могла передати документи для відкриття справи проти українського бійця.

Народний депутат від "Народного фронту" Антон Геращенко заявив, що спецслужби Росії могли сприяти затриманню в Італії українського військового Віталія Марківа, якого підозрюють у причетності до загибелі італійського журналіста на Донбасі в 2014 році. Політик зазначив, що РФ могла передати документи Італії, аби відкрити справу проти українського військового.

Геращенко також додав, що Марків прибув до Італії, щоб провідати матір.

"Уся ця історія дуже схожа на чергову російську провокацію. Справа в тому, що в батальйоні Кульчицького (Марків - боєць цього батальйону - ред.) не було мінометів, з яких можна було б вразити італійського фотокореспондента... Ми припускаємо, що, швидше за все, це чергова провокація, що спецслужби РФ передали в Італію якісь документи, на підставі яких італійці завели кримінальну справу", - зауважив нардеп.

Як повідомлялося, в Італії заарештували українського військового Віталія Марківа за підозрою у вбивстві італійського фоторепортера Андреа Роккеллі у травні 2014 року поблизу міста Слов'янськ Донецької області.

В Італії арештували бійця ЗСУ через вбивство росіянами журналіста на Донбасі

ГПУ здивована арештом в Італії українського солдата Віталія Марківа за підозрою у вбивстві фоторепортера Андреа Рокеллі поблизу Слов'янська у травні 2014 року

Про це у Facebook написав заступник Генерального прокурора Євген Єнін.

"Генпрокуратура здивована арештом в Італії українського солдата Марківа Віталія, за підозрою у вбивстві фоторепортера Андреа Рокеллі поблизу м. Слов'янськ у травні 2014 року, висунутою прокуратурою м. Павія", - написав Єнін.

Він нагадав, що українськими правоохоронцями розслідується кримінальне провадження за фактом загибелі громадянина Італії Андреа Рокеллі та його російського напарника Андрія Миронова.

"У цьому розслідуванні Генпрокуратура активно співпрацює з італійськими колегами, надає результати допитів свідків, результати експертиз тощо. При цьому за даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ", - повідомив Єнін.

Генпрокуратура вже звернулася до італійських влад з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або його негайного звільнити.

"Стоїмо на сторожі законних інтересів кожного громадянина, як в Україні, так і за кордоном", - написав Єнін.

Схожі новини