Передплата 2024 ВЗ

Уроки французької

Бриджит Макрон не лише добирає чоловікові костюми й краватки, а й редагує усі його промови.

До першої леді Франції прикуто увагу цілого світу. І не лише тому, що дружина французького президента, 39-річного Емануеля Макрона, старша від нього на 24 роки... Як пишуть західні ЗМІ, Бриджит Макрон, мати трьох дітей і бабця сімох онуків, є для чоловіка не лише дружиною, а й найближчим радником і навіть... стилістом. Бриджит не тільки допомагає Емануелю у виборі костюмів і краваток, вона також бере активну участь у його політичній діяльності. Коли Макрон вирішив балотуватися у президенти Франції, його дружина вийшла на пенсію — аби мати час на редагування його промов і формування стратегії виборчої кампанії. За прогнозами французьких політологів, Бриджит Макрон може стати найвпливовішою першою леді в історії країни.

Бриджит народилася 1953 року в заможній родині Троньо в Ам’єні, на півночі Франції. Її батьки були власниками шоколадної фабрики. У 20 років Бриджит вийшла заміж за банкіра Андре-Луї Озьє, від якого народила трьох дітей.

На початку 90-х років Бриджит працювала учителькою французької мови у престижному католицькому ліцеї La Providence в Ам’єні. Серед її учнів був і 15-річний тоді Емануель Макрон. Вони познайомилися ближче під час підготовки вистави для шкільного театру. Як згадувала пізніше Бриджит, Емануель сподобався їй своєю наполегливістю, розумом і зрілістю. “Уже тоді поводився не як підліток. Емануель зміг побудувати з дорослими партнерські стосунки”, — каже Бриджит.

Роман Бриджит і Емануеля розвивався на очах її чоловіка-банкіра. Він звик до того, що учні його дружини приходили до них додому, і не сприймав тих підлітків як суперників... Через два роки після знайомства Бриджит і Емануель стали близькими. Їй тоді був 41 рік, а йому — лише 17... “Ніхто й ніколи не довідається, як саме розпочалася наша любовна історія. Це наш секрет”, — каже перша леді Франції.

Через деякий час Емануель заявив Бриджит: “Що би ти не робила, я все одно з тобою одружуся”. Сказати це було легше, ніж зробити. Хоч коханці приховували свій роман, маленьке містечко швидко про нього дізналося. “Ми знали, що вони близькі, — згадує однокласниця Емануеля. — Була між ними якась хімія, але я гадала, що це кохання було платонічним”. Інша однокласниця президента Франції каже, що Емануель ніколи й нікому не розповідав про свій роман із учителькою французької. Але “усі про це знали”...

Зв’язок сина з одруженою вчителькою батькам підлітка не сподобався. Тож відправили його вчитися до Парижа. Батьки Емануеля зустрілися з Бриджит і попросили, аби дала їхньому синові спокій, принаймні поки йому не виповниться 18 років. Учителька відповіла, що обіцяти нічого не може... Не забув про своє кохання й Емануель. “Ми постійно телефонували одне одному й годинами розмовляли, — розповіла нещодавно Бриджит. — Він здобував мене крок за кроком, повільно й послідовно, долаючи мій спротив”.

Нарешті Бриджит покинула рідний Ам’єн і переїхала до Парижа. У столиці продовжила працювати вчителькою і зійшлася з уже повнолітнім Емануелем. Зі своїм першим чоловіком Бриджит офіційно розлучилася лише через багато років, 2006-го. А через рік вийшла заміж за Емануеля. Весілля відбулося у готелі “Вестмінстер”, у Ле Туке на півночі Франції.

До політичної кар’єри чоловіка Бриджит долучилася 2012 року: вирішила допомагати Емануелю, який був тоді міністром економіки. Бриджит навіть асистувала чоловікові на засіданнях уряду, хоча не входила до його складу. “Її думка для мене дуже важлива”, — стверджує Емануель. Хоча, за його словами, дружина часто має іншу точку зору, він хоче її враховувати.

Наприкінці липня 2016 року Макрон подав у відставку з поста міністра економіки й заявив, що братиме участь у президентських виборах. Коли Емануель заснував партію En Marche! (“Уперед!”), Бриджит допомагала йому організовувати зустрічі з виборцями. Протягом минулого року Бриджит і Емануель аж десять разів з’явилися на обкладинці популярного видання Paris Match. Макрони швидко стали найпопулярнішою парою Парижа. “Без підтримки Бриджит Емануель не досяг би нічого, — вважає Марк Фераччі, радник Макрона. — її присутність є для нього ключовою”.

Говорячи про стосунки з чоловіком, Бриджит якось зауважила: “Добре полірувати свій мозок, коли треш його об мозок іншої людини”... “Протягом 20 років я пов’язана з життям Емануеля, — казала Бриджит на початку президентської кампанії. — Тож нікого не повинно дивувати, що стоятиму поруч із ним тепер, коли мій чоловік має шанси стати президентом”.

Під час кампанії Бриджит редагувала кожну промову кандидата Макрона і давала йому поради щодо виборчої стратегії. Перед другим туром виборів Макрон навіть пообіцяв створити в Єлисейському палаці спеціальну посаду для своєї дружини — як для співавтора його грандіозного політичного успіху.

Подвійне життя Міттерана, італійський скутер Олланда...

Попередники Макрона в Єлисейському палаці привчили французів до свого неординарного особистого життя. Франсуа Міттеран понад 20 років приховував роман із коханкою Анні Пінжо та їхню позашлюбну доньку. Бернадет Ширак, дружина Жака Ширака, у мемуарах визнала: багато років заплющувала очі на зради чоловіка... Ніколя Саркозі розлучився з дружиною Сесилією через півроку після того, як став президентом. Роман Франсуа Олланда з акторкою Жюлі Гає описала попередня подружка президента, Валері Трірвайлє. Французи переймалися хіба що тим, що Олланд їздив до акторки не французьким, а італійським скутером...

Схожі новини