Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хода «під конвоєм»

Свято української національної пам’яті у Перемишлі охороняла безпрецедентна кількість польських поліцейських.

У польському Перемишлі минулої неділі відбулося свято української національної пам’яті за участі української громади Польщі та делегації з України. Щороку у червні українська громада Перемишля урочистою ходою віддає шану понад двом тисячам українців, вояків і старшин Армії УНР, а також полоненим воякам УГА, які у 1918-1919 роках померли у таборі поблизу села Пикуличі, де поховані на українському військовому кладовищі.

У попередні роки радикально налаштовані поляки перешкоджали процесії, вигукуючи антиукраїнські гасла. Найскандальнішою була минулорічна хода на чолі з мером Перемишля Робертом Хомою. Тоді зав’язалася бійка, під час якої на одному українцеві порвали вишиванку...

Ще один інцидент трапився 10 грудня минулого року. У марші, який проводять у грудні щороку на честь вшанування учасників польсько-української війни 1918 року, взяли участь польські націоналістичні організації. Коли колона під патронатом мера Перемишля Роберта Хоми (!) проходила повз Український народний дім, один з учасників маршу вигукнув польською мовою: «Смерть українцям».

Два роки тому під час подібного заходу учасники походу, проходячи повз Український народний дім, скандували «znajdzie sie kij na banderowski ryj!» («знайдеться кий на бандерівське рило»).

Через антиукраїнські настрої і розбурхування ворожнечі СБУ прийняла рішення заборонити в’їзд меру Перемишля Роберту Хомі на територію України строком на п’ять років. Коли пан мер у січні цього року їхав до Львова, його... завернули з українського кордону. Щоправда, це рішення пізніше було відмінено.

Мабуть, Роберт Хома виніс певні уроки з попередніх подій, і вже 11 червня цього року для забезпечення порядку під час урочистої ходи було залучено безпрецедентну кількість поліції.

Колона українців, які живуть на території Польщі, і тих, хто приїхав з України, спокійно пройшла від собору УГКЦ Івана Хрестителя у Перемишлі до кладовища у селі Пикуличі. Йшли під супровід українського військового оркестру Національної академії Сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного. На цвинтарі відбулася панахида, покладання квітів до меморіалу українським воїнам та громадське віче. На акції були присутні мер Львова Андрій Садовий, голова Львівської ОДА Олег Синютка, голова Львівського товариства «Надсяння» Володимир Середа, екс-міністр національної оборони Польщі Януш Онишкевич, голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима.

Коментар для «ВЗ»

Володимир Середа,

голова Львівського товариства «Надсяння»

Цьогорічне свято за намірами було схоже на попередні. Однак обидві сторони були підготовлені. Цього року участь у святі взяли відомі польські діячі, які є прихильниками нашого єднання, а не конфронтації. Цьогоріч польська влада зробила все можливе, щоб забезпечити порядок і спокій під час нашої ходи. Нас охороняли поліцейські, екіпіровані усіма необхідними засобами безпеки. Для нас це було несподіванкою, але мали надійну безпеку. Мабуть, через це жодних провокативних дій з боку радикально налаштованих поляків не було. Дехто з них, правда, вигукував антибандерівські гасла, але ми на них не звертали уваги. У нашій колоні грав оркестр Сухопутних військ, співав «Дударик», тому ми й не дуже чули ті вигуки. Група дебелих здорованів все ж таки заспівала «Єще Польска нє зґінела», що було недоречно. Але це було жалюгідне видовище...

Фото сайту polradio.pl

Схожі новини