Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Загіпнотизований Кремлем

Американський кінорежисер Олівер Стоун зняв скандальну кінооду про Путіна.

З наступного понеділка глядачі кабельного каналу Showtime побачать прем’єру документального фільму “Інтерв’ю з Путіним”. Стрічку протягом двох років готував відомий американський режисер, володар трьох “Оскарів” Олівер Стоун. Експерти, які бачили уривки цього фільму, в один голос називають його пропагандистським, прокремлівським, в якому автор зображає Путіна ледь не іконою.

У творчій біографії Стоуна, окрім резонансних фільмів про американсько-в’єтнамську вій­ну, вбивство Дж. Кеннеді, життя Дж. Буша-молодшого, теракт у Всесвітньому торговому центрі, є картини про відомих диктаторів сучасності — кубинця Фіделя Кастро, венесуельця Уґо Чавеса, болівійця Ево Моралеса.

Є у Стоуна і фільм про Україну та її екс-президента Януковича. У цій картині червоною ниткою проходить думка, яку експлуатують у Москві, - про те, що Революція гідності стала результатом спецоперації США. За російськими ідеологічними кліше зроблено картину і про події на Донбасі.

Сам Стоун каже, що своєю новою кінороботою прагнув “запобігти розпалюванню пристрастей між США і Росією”. Що, мовляв, “хотів представити американцям іншу точку зору на нинішні дії Кремля”.

У такі наївні пояснення мало хто вірить. Аналітики не виключають, що ініціатива фільму виходила від оточення Путіна. Для російського самодержця важливо в очах міжнародної спільноти “підправити імідж”, зіпсований його імперськими діями в останні роки. Таке промивання мізків важливо і для того, щоб схилити Захід до скасування дошкульних економічних санкцій проти путінського режиму.

Олександр ПАЛІЙ,

історик, політолог

Справа тут, мабуть, у грошах. Заради простої оригінальності такі люди, як Стоун, не робили б жодних зусиль. У диктаторів є багато грошей, накрадених у своїх країнах. А у США створено аж надто терпиму атмосферу до заробляння грошей у будь-який спосіб...

Йдеться про заробітчанство, яке за межею моралі. У США є папараці, які заробляють на тому, що беруть інтерв’ю у сумнівних знаменитостей, маніяків, підглядають за ними. Випадок зі Стоуном - один із прикладів такого бізнесу.

Фото LiveJournal

Схожі новини