Передплата 2024 «Добра кухня»

У МЗС розповіли, коли може відбутися зустріч лідерів країн "нормандської четвірки"

  • 31.05.2017, 09:41
  • 2 811

Зеркаль пояснила, що зустріч відбудеться, коли Меркель повернеться з літніх канікул.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що зустріч глав країн "нормандської четвірки" може відбутися цього літа. Про це повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

"Я думаю, що цілком реальна зустріч влітку. Пані Меркель є дуже заангажована в цей процес. І попередньо обговорювалось питання, що ця зустріч відбудеться, коли вона повернеться з літніх канікул", — сказала Зеркаль.

"Я думаю, що зараз всі розуміють, що такого швидкого результату від цього не буде. Але головне, щоб ситуація не погіршувалась, а була стабільною, щоб не було прямого протистояння", - додала вона.

Як повідомлялося, у передмісті Берліна у вівторок, 30 травня, відбулася зустріч "нормандської четвірки" на рівні заступників міністрів закордонних справ. Зустрічі передувала розмова в тристоронньому форматі представників української, німецької і французької сторін. Делегацію України на переговорах очолював перший заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко.

За словами Пристайка, питання «дорожньої карти» та виконання Мінських домовленостей не обговорювалися під час переговорів, оскільки вони перебувають у компетенції політичних радників голів держав і урядів.

Джерело: УТ

Геращенко: «Пристайко на переговорах у Берліні підняв питання заручників як пріоритетне»

Ішлося про верифікацію і про готовність узгодити остаточні списки та дату звільнення.

Перший заступник міністра закордонних справ Вадим Пристайко, який представляв Україну на переговорах в "нормандському форматі" в Берліні 30 травня, підняв як пріоритетне питання про заручників. Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

Дякую заступнику міністра закордонних справ Вадиму Пристайку, який сьогодні у Берліні, на переговорах заступників міністрів закордонних справ нормандського формату, підняв питання заручників як пріоритетне. Він розповів колегам про проведену українською стороною верифікацію, яку ми завершили, і про готовність узгодити остаточні списки і дату звільнення. Ключове - готовність іншої сторони», - наголосила Геращенко в Facebook.

Раніше Геращенко наголосила, що проведена "колосальна робота з верифікації списків осіб, які не бажають бути переміщеними на територію ОРДЛО, які здійснили злочини проти держави Україна".

"Мова про декілька сотень осіб - це величезний обсяг роботи, це серйозний аналіз", - сказала Геращенко.

Джерело: УТ

У Берліні розпочалися переговори у "нормандському форматі" на рівні заступників глав МЗС

Сторони обговорюють виконання Мінських домовленостей.

У вівторок, 30 травня, у Берліні (Німеччина) розпочалися переговори щодо врегулювання конфлікту на Донбасі в "нормандському форматі" (Франція, Німеччина, Україна, Росія) на рівні заступників міністрів закордонних справ. Про це повідомив посол України в Німеччині Андрій Мельник у Twitter.

"На віллі Борзіг у Берліні стартували переговори у Нормандському форматі на рівні віце-міністрів (Minsk Agreement Oversight Mechanism)", - написав він.

Україну на переговорах в Берліні представляє перший заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко.

Сторони обговорять виконання Мінських домовленостей.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з новообраним президентом Франції Еммануелем Макроном, у якій глави держав висловилися за активізацію роботи у "нормандському форматі".

Джерело: УТ

У Берліні сьогодні пройде зустріч у "нормандському форматі"

У МЗС України очікують від зустрічі поштовху для майбутньої зустрічі керівників держав.

Заступники міністрів закордонних справ в "нормандському форматі" (Німеччина, Франція, Україна та Росія) зустрінуться у вівторок, 30 травня, в Берліні, щоб обговорити ситуацію на Донбасі. Про це напередодні повідомив представник міністерства закордонних справ Німеччини Мартін Шефер.

“Це буде огляд поточної ситуації на місцях щодо припинення вогню та щодо всіх інших зобов’язань за мінськими домовленостями”, — пояснив Шефер.

У Міністерстві закордонних справ України очікують від зустрічі заступників голів зовнішньополітичних відомств країн "нормандської четвірки" поштовху для майбутньої зустрічі керівників держав, заявила речник Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца.

Російську сторону буде представляти статс-секретар, заступник міністра закордонних справ РФ Грігорій Карасін, Україну - перший заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з новообраним президентом Франції Еммануелем Макроном, у якій глави держав висловилися за активізацію роботи у "нормандському форматі".

Джерело: УТ

Схожі новини