Передплата 2024 «Добрий господар»

Cпостерігачі:"Референдум у Туреччині не відповідав стандартам демократії"

  • 17.04.2017, 15:42
  • 3 643

Референдум про внесення змін до конституції у Туреччині не відповідав стандартам Ради Європи.

Про це йдеться у звіті спостерігачів ОБСЄ та Ради Європи, оприлюдненому на сайті ОБСЄ.

Спостерігачі наголосили, що обидві сторони кампанії не мали рівних можливостей у висвітленні своїх позицій.

"Хоча технічні аспекти були добре організовані, виборці не були забезпечені об’єктивною інформацією про ключові аспекти реформи" - йдеться у звіті.

"В цілому референдум не відповідав стандартам Ради Європи. Правова основа не відповідала вимогам проведення справжнього демократичного процесу", - заявили спостерігачі.

Спостерігачі також нарікають на відсутність представників громадянського суспільства на дільницях у день референдуму.

"Референдум проходив в політичних умовах, при яких за дії надзвичайного стану були обмежені фундаментальні свободи, необхідні для справжнього демократичного процесу" — йдеться у звіті.

Як відомо, на референдум у Туреччині було винесене питання змін до конституції, за якими президент Реджеп Таїп Ердоган отримує всю повноту влади в країні.

За внесення до конституції поправок проголосували 51,41% виборців.

В опозиції заявили про наміри оскаржити результати референдуму і виступили з вимогою їх ануляції.

ЦВК Туреччини підрахував 100% голосів і назвав результати референдуму дійсними

У відомстві вважають, що використання бюлетів без печаток є законним.

Центральна виборча комісія Туреччини підрахувала 100% бюлетенів з виборчих ділянок на референдумі щодо змін у конституцію країни. Як повідомляє агентство Anadolu, "за" зміни в основний закон проголосувало 25 157 025 осіб (51,41%), "проти" - 23 777 091 (48,59%). Явка склала 85,46%.

Центральна виборча комісія визнала результати голосування дійсними, незважаючи на заперечення представників опозиційної Республіканської народної партії та інших політсил, які проводили кампанію проти змін до конституції.

Як заявив журналістам в Анкарі голова ЦВК Сади Гювен, претензії стосувалися використання непроштампованих бюлетенів. Однак в комісії не вважають це порушенням, оскільки такі випадки бували і раніше, а уряд дозволив видавати бюлетені без печаток виборчих комісій.

"Про облік фальшивих бюлетенів не може бути й мови. У цьому немає ніяких сумнівів", - заявив голова вищої виборчої комісії (YSK) Туреччини Сади Гювен. Він вважає, що всі підраховані бюлетені були віддруковані в друкарні Вищої виборчої комісії, мають водяні знаки і, відповідно, є дійсними.

У Туреччині опозиція оскаржить результати референдуму

Причиною стала зміна останньої хвилі правил підрахунку голосів.

Провідна опозиційна Республіканська народна партія Туреччини заявила, що оскаржить дані з 37 відсотків дільниць для голосування на референдумі про розширення повноважень президента.

Про це пише Радіо Свобода.

Як заявив заступник голови партії Ердаль Аксюнґер, число таких оскаржуваних результатів може зрости до 60 відсотків дільниць.

За його словами, партія виявила близько 2,5 відсотків сумнівних голосів.

Так само до двох третин голосів планує оскаржити інша опозиційна сила, прокурдська Народно-демократична партія.

У партійному твітері мовиться, що, за даними цієї партії, "маніпуляції склали від 3 до 4 відсотків".

Причиною стала зміна останньої хвилі правил підрахунку голосів, за якою бюлетені без штампа дільничної виборчої комісії треба все одно вважати чинними, якщо не було прямих доказів їхнього внесення на дільницю ззовні.

У Стамбулі протестують проти розширення повноважень президента

Мешканці Стамбула провели акцію протесту проти підсумків референдуму, в результаті яких президент Ердоган отримав безпрецедентні повноваження.

Про це пише BBC.

Мешканці кількох районів Стамбула провели акцію протесту проти підсумків референдуму незвичайним способом, вони били в каструлі та сковорідки, висовуючись з вікон своїх будинків. Невеликі групи протестуючих також вийшли на вулиці.

За підсумками підрахунку більше 99% бюлетенів, за внесення до конституції поправок, які розширюють повноваження президента, висловилося 51,35% тих, хто голосував, проти - 48,65%.

Три найбільших міста Туреччини, включаючи Стамбул, за попередніми даними, проголосували проти змін.

В результаті недільного голосування, яке називають поворотним моментом в історії країни, Туреччина перетвориться з парламентської на президентську республіку.

Прихильники Ердогана кажуть, що це допоможе модернізувати країну, однак його опоненти побоюються зростання авторитаризму.

У Туреччині завершився референдум про внесення змін до конституції

За попередніми даними, у всенародному голосуванні взяли участь загалом 55 млн осіб.

Виборчі дільниці для голосування на конституційному референдумі зачинилися у Туреччині, очікується, що остаточні результати будуть відомі пізно увечері в неділю, 16 квітня.

Зазначається, що у всенародному голосуванні взяли участь загалом 55 млн осіб, для яких були відкриті майже 170 тис. виборчих дільниць.

Крім того, громадяни Туреччини, які живуть за кордоном, уже проголосували. Бюлетні вже доправлено в Анкару, де їх ретельно охороняють. Вони будуть відкриті для підрахунку в неділю, після завершення голосування у країні.

Кількість загиблих від стрілянини на референдумі у Туреччині зросла до 3

Вже три людини загинули внаслідок стрілянини під час голосування на референдумі за розширення повноважень президента.

Про це повідомляє Al Jazeera Turk.

За даними видання, конфлікт стався між двома родинами в турецькій провінції Діярбакір через розбіжності у політичних поглядах.

У Туреччині на референдумі сталася перестрілка, є жертви

За даними ЗМІ, дві людини загинули, ще двоє перебувають у важкому стані.

У Туреччині під час референдуму в провінції Диярбакир сталася перестрілка, внаслідок якої загинули дві людини, повідомив турецький канал NTV.

"Перестрілка сталася в селі Ябанарди, на вулиці біля школи, де розташована виборча дільниця. За попередньою версією, причиною конфлікту стало розходження у політичних поглядах різних груп громадян", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ще дві людини перебувають у важкому стані. У селі підвищені заходи безпеки, поліція почала розслідування інциденту.

Ердоган проголосував на референдумі з дружиною і внуками

Високопосадовець виявив сподівання, що турки скажуть "так" змінам до Конституції.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган разом зі своєю дружиною та двома внуками проголосува на референдумі щодо змін до конституції, який відбувається у Туреччині у неділю, 16 квітня, повідомили місцеві ЗМІ.

Ердоган назвав голосування у Туреччині звичайним референдумом і виявив сподівання, що турки проголосують за зміни до Конституції.

"Це вже не нова система управління в Туреччині, це вибір за зміни і перетворення. Я вважаю, що наш народ вирішить відкрити надію на швидкий розвиток", - сказав Ердоган.

У разі набуття чинності змін до конституції президент Туреччини зможе сам призначати міністрів та вищих державних чиновників, оголошувати надзвичайний стан та розпускати парламент. Також він буде одночасно і очільником уряду, а посаду прем'єр-міністра скасують 2019 року.

У Туреччині розпочався конституційний референдум про розширення повноважень Ердогана

В цілому влада пропонує внести 18 поправок.

У Туреччині в неділю, 16 квітня, проходить референдум про внесення внесення поправок до конституції країни, які нададуть президентові Реджепу Ердогану розширені повноваження. В цілому влада пропонує внести 18 поправок.

Зокрема, пропонується перейти від парламентської форми правління до президентської. Ердоган стане не тільки главою держави, але і очолить уряд із збереженням партійної приналежності. Посаду прем'єр-міністра при цьому буде скасовано. Ердоган отримає права видавати укази, оголошувати надзвичайний стан, призначати міністрів і розпускати парламент. Нова конституція може дозволити Реджепу Ердогану залишатися при владі аж до 2029 року.

Критики стверджують, що Ердоган намагається легітимізувати систему влади, яка по суті є одноосібним управлінням. Прихильники кажуть, що "вертикаль влади" необхідна для ефективного управління країною.

Перші дві дільниці були відкриті в 7:00 за місцевим часом, яке збігається з київським. В інших районах Туреччини дільниці відкриються за годину і завершиться о 16:00 і 17:00 відповідно. У референдумі можуть взяти участь понад 55 млн громадян країни, які мають право голосу. Всього по країні буде відкрито 145 тисяч ділянок.

Громадяни Туреччини, які живуть за кордоном, уже проголосували. Їхні бюлетні вже доправлено в Анкару, де вони ретельно охороняють. Бюлетні будуть відкриті для підрахунку в неділю, після завершення голосування у країні.

Джерело: УТ

Схожі новини