Передплата 2024 ВЗ

Сам уряд призначаю, сам ним і керую

Так і буде, якщо на референдумі 16 квітня турки проголосують за посилення повноважень президента Ердогана.

Чи отримає президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган додаткові владні повноваження? Турецький народ вирішить це на референдумі, який відбудеться у неділю, 16 квітня. За даними соціологічних опитувань, підсумок референдуму передбачити важко. Одні соціологи пророкували скромну перемогу прихильників посилення президентської влади, інші — невеличку перевагу тих, хто голосуватиме проти.

Якщо турки проголосують за президентську республіку, то Ердогана можна буде називати “султаном”. Він зможе керувати країною, не оглядаючись на парламент, за допомогою президентських декретів, і призначати уряд, яким сам і керуватиме (посаду прем’єр-міністра ліквідують).

Ердоган недарма так обурився на голландську владу, яка заборонила участь турецьких міністрів в агітаційних мітингах на території Нідерландів: за даними турецької газети Hurriyet, серед громадян Туреччини, які живуть у країнах ЄС, прихильників і противників посилення президентської влади також приблизно порівну. Лідер німецьких “зелених” Джем Оздемір, який має турецьке походження, відкрито закликає турків, які живуть у ФРН, голосувати проти. Водночас чимало німецьких турків висловлюють на мітингах свою підтримку Ердогану.

Президент Туреччини дав зрозуміти, що у разі своєї перемоги на референдумі на думку ЄС особливо не зважатиме. Зокрема, на мітингу в Анкарі Ердоган заявив: його майбутній уряд може повернути смертну кару. Європейські політики неодноразово наголошували, що відновлення у Туреччині смертної кари унеможливить подальші переговори щодо вступу країни до Євросоюзу. Але в Ердогана - свої аргументи: “Можливо, це не сподобається ЄС, - заявив турецький президент. - Але не переймаюся тим, що говорять Ганс, Джордж чи Хельга. Мене цікавить те, що думають Ахмет, Мехмет і Фатма”. Хоч Туреччина є європейською країною, каже Ердоган на мітингах, до Євросоюзу її не приймають - тільки тому, що турки сповідують іслам. А відтак, мовляв, Туреччині нічого не залишається, як намагатися стати регіональним лідером - не лише у східному Середземномор’ї, а й на Близькому Сході. А без потужної президентської влади цього лідерства, запевняють прихильники Ердогана, не досягнути...

Турецька опозиція сподівається на активність жителів великих міст, серед яких чимало противників посилення повноважень Ердогана. Зокрема, політичні опоненти президента розраховують на турецьких жінок. Мовляв, європеїзовані жительки Стамбула й інших мегаполісів не захочуть, аби після референдуму в Туреччині запанувала більш радикальна версія ісламу... Емансипованим туркеням, заспокоюють прихильники президента, боятися нічого: у президентській республіці ці жінки зможуть вести звичний для себе спосіб життя. Кому врешті-решт повірять турецькі жінки? Можливо, саме від цього залежить результат недільного референдуму…

А тим часом...

Федеральна агенція повітряного транспорту РФ попередила про можливе «призупинення виконання чартерних рейсів російських авіакомпаній в аеропорти Туреччини». Агенція вказала на «складну внутріполітичну ситуацію» в Туреччині, яка, мовляв, після референдуму 16 квітня може загостритися... Експерти кажуть, заборона на чартери може бути реакцією Кремля на позицію Анкари щодо Сирії: президент Ердоган рішуче підтримав ракетний удар США по аеродрому, на якому базуються літаки злочинного режиму Асада (союзника Москви), що вбиває сирійців хімічною зброєю. У розмові з Путіним Ердоган назвав її використання «неприй­нятним».

Схожі новини