Передплата 2024 ВЗ

Високоточні удари США по Сирії випалили літаки прямо в ангарах

  • 07.04.2017, 16:00
  • 5 843

США випустили понад 50 "Томагавків" по сирійських урядовий цілях.

У п'ятницю, 7 квітня, Сполучені Штати Америки випустили понад 50 крилатих ракет "Томагавк" по сирійських урядовий цілях у відповідь на хімічну атаку в провінції Ідліб, жертвою якої стали понад 70 людей.

Після ракетного удару російські ЗМІ стали активно поширювати суперечливі відомості пропагандистського характеру. Вказували, що удар був слабким і, практично, не привів до руйнуванням військової бази. А також стверджували, нібито удар призвів до смерті мирних жителів. Звідки на військовій базі могли з'явитися мирні жителі, при цьому не уточнюється.

Ракетний удар США справді не перетворив на попіл споруди та будівлі, за мірками російських пропагандистів сила удару, ймовірно, вимірюється саме в жахливих руйнування.

На стоп-кадрі з відео, яке було розміщено в інстаграм журналістом телеканалу «Росія 24» Євгеном Піддубним видно невеликі отвори в даху укріплених споруд - це сліди від ракет, які точно досягали мети і випалювали техніку.

Цікава обмовка російського пропагандиста на відео про те, що в результаті атаки було знищено «9 літаків сирійських повітряно-космічних сил». Відколи у сирійських урядових сил є «ВКС»? Напевно, з моменту вступу у війну Росії. Можливо, в ангарах була спалена не тільки сирійська, але і російська техніка.

За даними Inform Napalm техніка була буквально випалена в ангарах і бункерах. Знищено понад 10 ангарів з літаками, нафтобаза і система протиповітряної оборони.

Примітно, що за повідомленнями телеканалу АВС News з посиланням на очевидця, перед ракетним ударом США по авіабазі Шайрат сирійські військові в провінції Хомс евакуювали персонал. Тобто, люди були попереджені про атаку заздалегідь для мінімізації жертв, головною метою атаки була техніка і озброєння, що більш ніж гуманно, враховуючи, що асадіти напередодні завдали хімічну атаку по мирних жителях Хан Шейхун. На поточний момент з посиланням на джерела в сирійській опозиції повідомляється тільки про чотирьох загиблих сирійських військових, включаючи одного генерала.

У свою чергу Росія спішно закликала Радбез ООН провести надзвичайне засідання через удар США в Сирії. Путін назвав удари США по Сирії «агресією під надуманим приводом». Цинічно виглядає ситуація, коли агресор, грубо порушує норми міжнародного права по всьому світу від України до Сирії запитує до Радбезу, рішення якого він періодично ветує.

Реакція Путіна, ймовірно, пов'язана з тим, що керівництво РФ на прикладі цієї операції усвідомило, що 2 есмінця ВМС США здатні за 15 хвилин знищити всю угруповання ВКС РФ на базі Хмеймім в разі подальших бомбардувань мирного населення і кричущих актів злочинів проти людяності.

Дев'ять мирних жителів загинули під час ракетного удару США у Сирії

Дев'ять мирних жителів загинули в результаті ракетного удару США.

Як інформує Цензор.НЕТ, про це повідомляє REUTERS із посиланням на сирійське державне інформаційне агентство.

Дев'ять цивільних осіб, серед яких четверо дітей, загинули в п'ятницю внаслідок ракетного удару США по авіабазі в Сирії, розташованій біля міста Хомс, повідомляє сирійське державне інформаційне агентство.

За даними агентства загинули жителі сіл в околицях аеродрому.

Також читайте: Удари США в Сирії було завдано після "жахливих атак хімічною зброєю". Таке не може залишатися без відповіді, - Столтенберг

У повідомленні також йдеться, що ще семеро людей було поранено, а також були сильно пошкоджено будинки в цьому районі.

Раніше губернатор Хомса Талал Баразі повідомив, що сім осіб було вбито в результаті ракетного удару.

Поки не ясно, чи повідомляють обидва джерела про одні й ті самі, чи про різні жертви.

У НАТО відреагували на ракетний удар США по авіабазі в Сирії

Альянс підтримує всі міжнародні зусилля, спрямовані на досягнення миру і політичного рішення в Сирії.

Сирійський режим несе повну відповідальність за розвиток подій, що викликали ракетні удари США по авіабазі "Шайрат" в Сирії, заявив в п'ятницю генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.

"НАТО послідовно засуджує постійне користування Сирією хімічної зброї як явне порушення міжнародних норм і угод", - заявив генсек Північноатлантичного альянсу.

"Будь-яке використання хімічної зброї неприпустимо, воно не може залишитися без відповіді, а винні мають бути притягнуті до відповідальності. НАТО вважає використання хімічної зброї загрозою міжнародному миру і безпеці", - підкреслив Столтенберг.

У його заяві уточнюється, що США завдали свої удари після "жахливих атак з хімічною зброєю на цьому тижні в Хан-Шейхуні, в результаті яких загинули десятки людей, включаючи безліч дітей".

"НАТО підтримує всі міжнародні зусилля, спрямовані на досягнення миру і політичного рішення в Сирії", - підкреслив Столтенберг.

У комюніке штаб-квартири НАТО нагадується, що генеральний секретар альянсу засудив хімічну атаку в Сирії 5 квітня 2017 року

У п'ятницю США завдали ракетами "Томагавк" удар по аеродрому в сирійській провінції Хомс. Це стало першою прямою атакою Сполучених Штатів проти сирійського уряду і найрадикальнішим військовим рішенням президента США Дональда Трампа з моменту його вступу на посаду. По базі з військових кораблів в Середземному морі було випущено 59 ракет. Під час ракетного удару флоту США по авіабазі урядових військ Сирії щонайменше четверо військовослужбовців урядових військ Башара Асада загинули.

Міністерство оборони США опублікувало відео ракетного обстрілу збройними силами авіабази у Сирії. Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп заявив, що особисто віддав наказ провести ракетний обстріл авіабази військ президента Сирії Башара Асада. Удар став відповіддю на хімічну атаку сирійських урядових військ в Ідлібі, яка призвела до смерті не менш як 100 осіб, у тому числі 27 дітей.

Армія Сирії заявила про шість загиблих в результаті ракетного удару США

Командування збройними силами Сирії заявило, що в результаті ракетного удару США по авіабазі в провінції Хомс загинули шість осіб.

Про це повідомляє державне сирійське агентство Sana.

"О 3:42 ранку сьогодні Сполучені Штати Америки вчинили кричущий акт агресії проти однієї з наших авіабаз у центральному регіоні, в результаті чого загинули шість осіб і кілька отримали поранення, а також завданий величезний матеріальний збиток", - йдеться у повідомленні

Командування сирійської армії також заявило, що "неправильна стратегія США" підриває зусилля по боротьбі з тероризмом.

"Ця атака робить Сполучені Штати Америки партнером ІДІЛ, Джабхат Ан-Нусра та інших терористичних організацій, які з першого дня несправедливої війни в Сирії намагаються атакувати пункти сирійської армії і сирійські військові бази", - йдеться у заяві.

Росія відмовилася від важливого меморандуму зі США щодо Сирії

Росія призупинила дію укладеного з Вашингтоном меморандуму про уникнення інцидентів США в Сирії після американського ракетного удару по військовій базі в провінції Хомс.

Про це йдеться в повідомленні МЗС Росії.

"Не спромігшись ні в чому розібратися, США пішли на демонстрацію сили, на військовю протидію країні, яка бореться з міжнародним тероризмом", - сказано в заяві.

За словами МЗС РФ, "США не вперше демонструють подібний бездумний підхід, який лише посилює наявні в світі проблеми і створює загрозу міжнародній безпеці".

"Сама присутність військовослужбовців США та інших країн на території Сирії без згоди на те уряду цієї країни або рішення Радбезу ООН є грубим, явним і нічим не обґрунтованим порушенням міжнародного права. Якщо раніше це пояснювалося завданням боротьби з тероризмом, то зараз в наявності явний акт агресії проти суверенної Сирії. Вжиті сьогодні США дії ще більше руйнують російсько-американські відносини", - йдеться в повідомленні російського відомства.

Меркель і Олланд поклали повну відповідальність за удар США по Сирії на Асада

"Постійне використанням ним хімічної зброї та вчинення масових вбивств не можуть залишатися безкарними", - заявили лідери двох країн.

Президент Франції Франсуа Олланд і канцлер ФРН Ангела Меркель обговорили в п'ятницю, 7 квітня, по телефону ситуацію в Сирії і дійшли висновку, що сирійський президент Башар Асад сам винен в тому, що США завдали ракетного удару по одній з його авіабаз. Про це йдеться в комюніке, випущеному лідерами ФРН і Франції за підсумками розмови.

"Асад повністю несе відповідальність за такий розвиток подій. Постійне використанням ним хімічної зброї та вчинення масових вбивств не можуть залишатися безкарними", - заявили лідери двох країн.

Олланд і Меркель закликають світову спільноту працювати над політичним рішенням сирійської кризи.

Британія повністю підтримала авіаудар США по Сирії

Лондон назвав дії США адекватною відповіддю на варварське застосування хімічної зброї сирійським режимом.

Великобританія повністю підтримує ракетний удар Сполучених Штатів Америки (США) по авіабазі в Сирії у відповідь на застосування хімічної зброї проти мирного населення. Про це заявив речник уряду, повідомляє ВВС.

"Ми вважаємо, що він був адекватною відповіддю на варварське застосування хімічної зброї сирійським режимом, і призначений для запобігання подальших нападів", - сказав представник уряду.

Також Велика Британія, Франція і США підготували проект о резолюції Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй, вимагаючи розслідування хімічної атаки у провінції Ідліб. Проте документ так і не голосували через спротив Росії.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель назвала скандалом те, що Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй не прийняла резолюцію щодо засудження хімічної атаки у Сирії, в результаті якої загинули щонайменше 70 людей.

Нагадаємо, під час ракетного удару флоту США по авіабазі урядових військ Сирії щонайменше четверо військовослужбовців урядових військ Башара Асада загинули.

Міністерство оборони США опублікувало відео ракетного обстрілу збройними силами авіабази у Сирії. Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп заявив, що особисто віддав наказ провести ракетний обстріл авіабази військ президента Сирії Башара Асада.

Росіяни перебували на авіабазі в Сирії, по якій США завдали ракетний удар

При цьому американська влада попередила російських військових про атаку.

Російський військовий персонал перебував на військовому аеродромі аш-Шайрат в районі провінції Хомс, по якій вночі США вдарили крилатими ракетами, повідомляє телеканал CNN з посиланням на неназваного представника Пентагону.

"Росіяни перебували на базі, по якій США завдали удару в четвер вночі, проте невідомо, які функції вони там виконували", - сказав співробітник Пентагону.

При цьому, за даними агентства Reuters, США попередили російських військових про атаку і намагалися по можливості уникнути жертв з російської сторони.

Раніше Міністерство оборони США опублікувало відео ракетного обстрілу збройними силами авіабази у Сирії. Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп заявив, що особисто віддав наказ провести ракетний обстріл авіабази військ президента Сирії Башара Асада.

Загинули четверо військових і двоє цивільних внаслідок атаки США у Сирії

Десятки людей, які опинилися під обстрілом, поранені.

Під час ракетного удару флоту США по авіабазі урядових військ Сирії щонайменше четверо військовослужбовців урядових військ Башара Асада загинули. Про це повідомили представники Сирійського центру моніторингу з дотримання прав людини.

За даними спостерігачів, десятки людей, які опинилися під обстрілом, поранені.

"Розташована під Хомсом "авіабаза повністю знищена", - сказав голова організації Рамі Абдель-Рахман.

Сирійська армія наразі не коментувала ситуацію.

Губернатор провінції Хомс Талаль Баразі раніше заявляв, що не вірить у значні людські втрати, проте підтвердив значні матеріальні збитки. Пізніше у телевиступі він повідомив, що загинули п'ятеро військових, семеро дістали поранень.

Також він повідомив про загибель двох мирних мешканців у селі неподалік від авіабази. Баразі наголосив, що напад послужив інтересам збройних груп терористів, у тому числі "Ісламської держави", оскільки з авіабази велися операції й проти джихадистів.

3 військових і 2 цивільних загинули під час удару США по Сирії

В результаті ракетного удару США по урядовій авіабазі в Сирії загинули 5 людей, з яких двоє - цивільні особи

Про це повідомляє видання Associated Press з посиланням на власні джерела серед сирійської влади.

Таким чином, за інформацією видання, удар забрав життя трьох солдатів та двох представників мирного наседення.

Губернатор провінції Хомс Талал Баразі, який раніше повідомив, що в результаті інциденту загинули люди, зауважив, що сім людей зазнали поранень.

Тим часом опозиційні сили Сирії зазначають, що в результаті атаки загинули 4 людини, серед яких є генерал армії.

Путін відреагував на удар США по Сирії

Президент Росії Володимир Путін вважає ракетний удар США по урядовій авіабазі в Сирії актом агресії проти суверенної держави

Про це заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, повідомляють "РИА новости".

Він зазначив, що у армії Сирії насправді немає запасів хімічної зброї, адже факт її знищення підтвердила Організація із заборони хімічної зброї при ООН.

"Президент Путін вважає американські удари по Сирії агресією проти суверенної держави при порушенні норм міжнародного права, причому через надуманий привід. Путін також бачить в ударах по Сирії з боку США спробу відвернути увагу світової спільноти від численних жертв серед мирного населення в Іраку", - наголосив Пєсков.

США завдали ракетний удар по авіабазі Асада в Сирії

Збройні сили США випустили 50 крилатих ракет "Томагавк" по сирійських урядових цілях у відповідь на хімічну атаку в провінції Ідліб, жертвою якої стали десятки людей.

Про це повідомляє Reuters.

Удар був нанесений крилатими ракетами "Томагавк" з американського корабля в Середземному морі по авіабазі урядових військ поблизу міста Хомс в Сирії, з якої була проведена хіматака.

Ракетний удар став першою прямою військовою дією США проти режиму Асада в країні, в якій вже 6 років триває громадянська війна. Раніше США наносили удари в Сирії тільки в рамках боротьби проти терористичної організації ІДІЛ.

Виступаючи перед журналістами, Трамп повідомив, що віддавав наказ нанести "цільовий військовий удар" по аеродрому, з якого була застосована хімічна зброя. Він назвав цей удар життєво важливим для інтересів національної безпеки США, повідомляє the guardian.

Він також заявив, що закликав усі цивілізовані нації припинити криваву бійню в Сирії, — повідомляє Український тиждень.

Сирійське державне телебачення назвало удар "акетом агресії".

Схожі новини