Передплата 2024 ВЗ

Опубліковано список документів, які потрібно мати для поїздки в країни ЄС

  • 06.04.2017, 17:00
  • 20.2K

Україна впритул наблизилася до запровадження безвізового режиму з країнами ЄС. Очікується, що в середині червня 2017 року українці нарешті отримають омріяний “безвіз”.

Проте подорожуючим слід знати про базові вимоги, необхідні для поїздки до Європи без віз.

Якщо у вас немає Шенгенської візи, потрібно буде мати такі документи для поїздки в країни ЄС:

Головна вимога безвізу — біометричний закордонний паспорт, який має чіп з вашими персональними і біометричними даними.

Чіп повинен мати такі біометричні дані власника паспорту: відцифрований образ обличчя, відцифрований підпис, відцифровані відбитки пальців рук.

Відбитки пальців рук особи не отримуються у дітей, які молодше 12 років, та у разі, коли особа не може пересуватися самостійно у зв’язку із тривалим розладом здоров’я та потребує термінового лікування за кордоном.

До речі, діти до 12 років також не фотографуються у відділені міграційної служби. Проте їх батьки під час подання документів мають надати фотографію дитини розміром 10 х 15.

Це передбачено Постановою Кабміну від 07.05.2014 року № 152.

Інші вимоги залишаються такими, як і для тих подорожуючих, які мають Шенгенську візу.

Тобто для проходження паспортного контролю на кордоні з країною ЄС вам необхідно мати з собою такі документи:

  1. Документ для виїзду за кордон (закордонний паспорт, закордонний паспорт дитини чи проїздний документ дитини, тощо);
  2. Документи, що обґрунтовують мету та умови візиту до ЄС (запрошення на бізнес-зустріч, конференцію чи у гості до друзів; квитки на концерт чи на виставку, маршрут туристичної подорожі);
  3. Достатні фінансові засоби як для перебування в ЄС, так і для повернення в Україну, або ж здатність отримати їх законним чином (готівка, кредитні картки, дорожні чеки) — виписки за банку не вимагаються.

При цьому важливо пам’ятати, що і на умовах безвізового режиму, і за наявності візи, рішення про дозвіл в’їзду в країну ЄС приймає безпосередньо працівник прикордонної служби під час паспортного контролю.

Тому вже по прибуттю до країни ЄС у в’їзді може бути відмовлено:

  • громадянам, які перебувають у переліку осіб, яким заборонений в’їзд до ЄС (наприклад, через попередні порушення візового режиму);
  • громадянам, які становлять загрозу для громадського порядку, безпеки, громадського здоров’я та міжнародних відносин (як приклад, персональні санкції ЄС для пособників російської агресії проти України).

Головна мета візової та прикордонної перевірок — переконатися в тому, що людина не планує порушувати міграційні правила.

Базові правила міграційні правила Шенгенської зони:

  • не працювати без робочої візи;
  • дотримуватися “правила 90 днів” — перебування в Шенгенській зоні дозволено не більше 90 днів на кожні 180 днів.

До речі, якщо у вас є звичайний закордонний паспорт із візою, то його не треба міняти. Можна і надалі ним користуватися до закінчення строку дії Шенгенської візи або паспорту. А вже в біометричний паспорт вам візу не поставлять, а запропонують одразу їхати до ЄС. І це добре.

Тож поки в Європейських структурах завершуються формальні процедури, перед поїздкою до Європи варто потурбуватися про дотримання цих правил безвізового режиму.

Президент Європарламенту привітав українців із "історичним рішенням" щодо безвізу

Президент Європейського парламенту Антоніо Таяні під час телефонної розмови з президентом України Петром Порошенком привітав українців з ухваленим сьогодні рішенням про надання безвізового режиму.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі глави Української держави. «Глава держави подякував за історичне рішення, яке ухвалив Європарламент сьогодні: 521 депутат проголосував за надання безвізового режиму для громадян України», - йдеться у повідомленні. Читайте також Лише 25% українців знають, як працюватиме "безвіз" — представництво ЄС В свою чергу, зазначили у прес-службі, президент ЄП Таяні «привітав українців із цією подією».

Порошенко також подякував Європарламенту за послідовну позицію з підтримки територіальної цілісності України.

Олександр Сушко: " Переваги, які дасть українцям безвізовий режим"

Надання безвізового режиму — це величезний фактор інтеграції українців у Європейський Союз.

Таку думку у коментарі "24" висловив експерт-міжнародник Олександр Сушко.

За його словами, впровадження безвізу прибирає найбільш відчутну перешкоду, що заважала українцям спілкуватися з європейськими народами.

На думку експерта, безвіз дає сигнал європейським перевізникам, зокрема лоукостам, опановувати український ринок.

Читайте також: Побачити світ за копійки: що треба знати про перельоти лоукостами

"Безвіз тягне за собою усування також транспортних перепон і здешевлення квитків. Якраз зараз відбувається активний процес заходження до України дешевих авіаперевізників з Європи", — заявив експерт.

Сушко впевнений, що тепер українські компанії отримають шанс збільшити свою конкурентоспроможність.

Я знаю, що величезна кількість бізнес-контактів не відбулася, або відбулася невчасно через візовий режим, бо українські учасники не могли потрапити на зустрічі, конференції і таке інше. Тепер цей фактор буде усунутий, — зазначив експерт.

У той же час, експерт заявив, що не варто пов'язувати економічний зиск України з отриманням безвізу.

"Статистика не покаже пряму залежність від кількості поїздок зі зростанням економіки", — сказав Сушко.

Політолог нагадав, що, за експертними підрахунками, українці сукупно витрачали 60 мільйонів доларів на оформлення проїзних документів до європейських країн щорічно.

У ЄС розповіли про значення рішення щодо безвізу

Власники біометричних паспортів зможуть перебувати в ЄС без візи не більше 90 днів протягом 180-денного періоду.

Про це повідомляє Представництво ЄС в Україні на сторінці у Facebook.

"Згідно з новим законом, українці, які мають біометричний паспорт, зможуть перебувати в ЄС без візи не більше 90 днів протягом 180-денного періоду, для туризму, відвідування родичів або друзів, або для комерційних цілей, але не для працевлаштування", - повідомили у представництві.

У ЄС відзначили, що ця норма поширюється на усі країни-члени ЄС, а також на Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію.

"(Норма, - ред.) не стосується лише Ірландії та Об’єднаного Королівства", - повідомили в ЄС.

Законодавство, як і раніше, має бути офіційно прийнято Радою міністрів.

"Ймовірно, його дія вступить в силу в червні", - уточнили у представництві ЄС.

У разі гальмування антикорупційних реформ ЄС позбавить Україну безвізу

Запроваджуючи механізм призупинення, Євросоюз передбачив можливість відібрати у третіх країн право подорожувати до ЄС.

Євросоюз матиме можливість позбавити українців права безвізових подорожей країнами Шенгенської зони у разі згортання антикорупційних реформ. Про це повідомляє DW з посиланням на слова депутатів Європарламенту.

Зокрема, євродепутат від Польщі Даріуш Розаті переконаний: у разі, якщо реформи загальмують, Брюссель знайде важелі впливу на Київ.

"Якщо щось відбудеться і реформи зупиняться, тоді буде завжди можливість для перегляду цього процесу і для вжиття відповідних заходів. В екстремальному випадку, який, на мою думку, мало можливий, візовий режим може бути призупинений. Ми маємо відповідний механізм, який обумовлений в угоді про візову лібералізацію", - пояснює Розаті.

Водночас він наголошує, що українською владою "був здійснений важливий прогрес на фронті реформ", проте визнає, що в Європейському Союзі і в Україні є багато людей, які хотіли б бачити швидший прогрес. Євродепутат також впевнений, що український уряд не стане менш мотивованим продовжувати реформи після отримання "безвізу".

Порошенко про результати голосування в Європарламенті: " Це ще не безвізовий режим"

Президент зазначив, що влада України працює над тим, щоб остаточне введення "безвіза" не було відкладено на більш пізній термін.

Позитивне голосування в Європарламенті з питання про надання Євросоюзом безвізового режиму для українців ще не означає скасування віз. Про це заявив президент України Петро Порошенко у ході 10-го Київського безпекового форуму в четвер, 6 квітня.

Він зазначив, що влада України працює над тим, щоб остаточне введення "безвіза" не було відкладено на більш пізній термін.

"Я хочу підкреслити, що це ще не відкриття кордону. Ми чекаємо рішення Ради ЄС. Ми старанно працюємо, щоб ніхто не відсунув і не відстрочив цей процес", - сказав Порошенко.

За словами глави держави, "пропутінські представники" в Євросоюзі намагаються перешкоджати Україні в отриманні безвізового режиму, і останні дебати в Європарламенті це підтвердили.

"Тільки спільна робота всіх політсил всередині держави і за його межами дає нам можливість бути твердо впевненими: у нас все буде добре", - додав президент.

При цьому він висловив думку, що президентські вибори у Франції не можуть негативно вплинути на процес надання українцям "безвіза".

Віце-прем'єр про безвіз: «Думаю, буде багато спроб організувати “сюрпризи”»

На шляху України до безвізового режиму з країнами Європейського Союзу можуть бути спроби організувати політичні сюрпризи, проте вони не завадять позитивному рішенню.

Про це заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та атлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе журналістам під час перерви в 10-му Київському безпековому форумі "Нова динаміка існуючих конфліктів: стратегії, що змінюють світ", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Є ще кілька етапів, це, звичайно, засідання постійного комітету представників країн ЄС, засідання Європейської ради в якомусь складі, воно може бути різним, чи міністри закордонних справ, чи міністри внутрішніх справ, наприклад; підписання конкретним президентством у ЄС і після того публікація, і після того ще 20 днів для вступу в силу (безвізового режиму - ред.). Чи будуть якісь ще політичні сюрпризи? Я думаю, ще буде багато різних спроб з різних боків організувати такі сюрпризи. Але переконана, що ми можемо розраховувати на позитивний результат", - зазначила Климпуш-Цинцадзе, відповідаючи на запитання щодо подальшого алгоритму дій після голосування Європарламенту за надання безвізу для України.

Вона зазначила, що Україна надзвичайно рада рішенню щодо безвізу і вдячна кожному європейському парламентарю за наданий голос.

Безвізовий режим з ЄС дозволить вільні подорожі українців до 30 країн

У Європарламенті повідомили, з якими країнами ЄС і Шенгенської зони діятиме безвізовий режим для українців.

Про це йдеться у роз’ясненні Європарламенту у зв’язку із голосуванням у четвер резолюції про скасування для України візового режиму з ЄС, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«За новим законодавством, українці, які є власникам біометричних паспортів, зможуть в’їхати до ЄС без віз на 90 днів у період кожних 180 днів з метою туризму, відвідування родичів або друзів, з метою бізнесу, але не для роботи. Звільнення (скасування віз — ред.) стосуватиметься усіх країн ЄС (за винятком Ірландії та Великої Британії), а також Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії», - розповіли у Європарламенті.

Читайте також: "Безвіз наш": соцмережі шаліють від щастя

Відтак, безвізовий режим для українців стосуватиметься загалом 30 країн Європи, включаючи 26 країн ЄС та ще чотирьох, які не є членами Спільноти, але входять до Шенгенської зони.

Європарламент схвалив безвіз для українців

Посли країн ЄС мають затвердити це рішення 26 квітня.

Європейський парламент на пленарному засіданні в Страсбурзі проголосував за введення безвізового режиму для громадян України в країнах Євросоюзу. За відповідне рішення проголосували 521 депутата ЄП з 647. Проти були 75 осіб, а утрималися - 36. Посли країн ЄС мають затвердити це рішення 26 квітня, передає УТ.

Згідно зі встановленими процедурами, після голосування в Європарламенті докумен повинен буде формально затвердити Рада Євросоюзу на рівні міністрів. Законодавчі зміни будуть опубліковані в Офіційному журналі Євросоюзу після того, як їх підпишуть президент Європарламенту, а також відповідний представник країни-голови Ради Євросоюзу (Мальта). Рішення вступить в силу через 21 день після публікації.

Європарламент сьогодні проведе дебати щодо безвізу для України

Наступного дня, 6 квітня, відбудеться безпосередньо голосування за безвізовий режим.

Європарламент у середу, 5 квітня, проведе дебати та в четвер голосуватиме за надання безвізового режиму для громадян України. Дебати розпочнуться у другій половині дня під час пленарного засідання законодавчого органу ЄС у Страсбурзі.

Далі, за процедурою, це рішення має затвердити Рада Євросоюзу. Документ також повинні підписати у травні президент Європарламенту та головуючий у Раді ЄС представник Мальти. Рішення набуде чинності на 20-й день після опублікування.

Як очікується, Україна набуде скасування візових подорожей до країн-членів Євросоюзу (за винятком Великої Британії та Ірландії) у червні.

"Я сподіваюся, що 6-го числа, післязавтра, у нас буде рішення Європарламенту. Ми для цього дуже серйозно попрацювали", - сказав напередодні президент України Петро Порошенко.

Схожі новини