Передплата 2024 «Добра кухня»

Рютте прокоментував введення турецьких санкцій щодо Нідерландів

  • 14.03.2017, 13:19
  • 5 795

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що турецькі санкції стосовно голландського уряду на хвилі дипломатичного конфлікту "не надто шкідливі" й недоречні.

Про це повідомляє Reuters.

Санкції передбачають призупинення політичних контаків і певні обмеження на дипломатичні відносини, але не економічні заходи.

"З іншого боку, я, як і раніше, вважаю це дивним, що в Туреччині говорять про санкції, коли ви бачите, що у нас є підстави бути дуже сердитим через те, що сталося цими вихідними", - сказав Рютте.

Туреччина припинила урядові контакти з Нідерландами

Турецький уряд також заборонив в'їзд до країни послу Нідерландів.

Турецький уряд у понеділок увечері, 13 березня, ухвалив жорсткі заходи стосовно нідерландських політиків, а саме - урядовці Туреччини вирішили припинити контакти з нідерландським урядом.

Скасовано всі заплановані зустрічі "на рівні міністрів і вище" до того часу, "поки Нідерланди не нададуть компенсацію за те, що вони вчинили", сказав заступник прем'єр-міністра Туреччини Нуман Куртулмус.

Окрім того, міністри вирішили закрити повітряний простір Туреччини для літаків нідерландських дипломатів і заборонити в'їзд до країни послу Нідерландів, який нині перебуває за кордоном.

В'їзд дипломатичному представнику Нідерландів буде заборонено до того часу, поки "умови, які ми поставили, не будуть виконані", зазначив Куртулмус.

Джерело:УТ

Генсек НАТО відреагував на скандал між Туреччиною і Нідерландами

За його словами, для зниження напруженості необхідно зосередитися на тому, що об'єднує.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що Туреччина та Нідерланди повинні виражати повагу один до одного і проявляти стриманість. Він підкреслив, що в умовах дипломатичного конфлікту необхідно зосередитися на об'єднуючих факторах.

"Активна дискусія завжди є основою демократії. Я закликаю всіх союзників висловлювати повагу один до одного, виявляти спокій і зважений підхід, щоб знизити напруженість і розрядити ситуацію. Треба сфокусуватися на тому, що нас об'єднує, а не на тому, що нас розділяє", - сказав він.

Влада Нідерландів 11 березня скасувала дозвіл на політ для літака міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу, який збирався прилетіти в Роттердам для виступу-агітації для турецького населення за посилення повноважень президента Ердогана з допомогою референдуму.

У відповідь на це президент Туреччини Ердоган звинуватив Захід в озброєнні терористів​ і назвав голландців "нащадками нацистів" і "фашистами". У свою чергу, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте різко відреагував на висловлювання Ердогана і назвав його звинувачення безумством.

В ніч на неділю, 12 березня, міністр у справах сім'ї і соціальної політики Туреччини Фатма Бетюль Сайян Кайя, яка прибула в Роттердам на машині з Німеччини і мала намір виступити перед співвітчизниками на підтримку конституційної реформи в Туреччині, незважаючи на позицію місцевої влади, була оголошена персоною "нон грата" і в супроводі голландської поліції повернулася до Німеччини.

Пізніше правоохоронні органи розігнали демонстрацію протесту етнічних турків біля стін генконсульства в Роттердамі. Місцева влада застосувала кінну поліцію і водомети, щоб розігнати натовп і припинити мітинг. Мітингувальники закидали поліцейських камінням і пляшками у відповідь.

МЗС Туреччини заявило, що посол Нідерландів в Анкарі, який знаходиться в даний час у відпустці за кордоном, не повертався певний час до виконання своїх обов'язків.

Нагадаємо, 16 квітня в Туреччині відбудеться референдум щодо конституційних змін, завдяки яким країна може перетворитися на президентську республіку. За це і агітують зараз члени турецького уряду в країнах, де проживає багато їх співвітчизників, які мають право голосу.

Туреччина направила ноти протесту Нідерландам через дії щодо міністрів

Ноти були вручені тимчасовому повіреному в справах Нідерландів в Анкарі.

Туреччина направила Нідерландам дві ноти протесту у зв'язку з обмеженням на в'їзд до країни двох турецьких міністрів. Ноти були вручені в понеділок, 13 березня, тимчасовому повіреному в справах Нідерландів в Анкарі, якого запромили в МЗС Туреччини, передає УТ.

Прем'єр-міністр Нідерландів відмовився вибачатися перед Туреччиною

Рютте впевнений, що вибачення повинна просити Туреччина - за зіткнення, які сталися в голландському Роттердамі.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що не буде від імені своєї країни вибачатися перед Туреччиною за те, що в Нідерланди відмовилися впустити літак з головою МЗС Туреччини Мевлютом Чавошоглу на борту. Про це повідомляє Bfmtv.

Рютте впевнений, що вибачення повинна просити Туреччина - за зіткнення, які сталися в голландському Роттердамі.

"Не може бути й мови про вибачення. Це вони повинні б вибачитися за те, що вони зробили вчора", - сказав Рютте.

"Це призвело до хаосу і до інцидентів, які ми спостерігали в Роттердамі", - додав він.

Незважаючи на це, Рютте сподівається досягти деескалаціі конфлікту між країнами.Прем'єр-міністр Нідерландів відмовився вибачатися перед Туреччиною

Ердоган: "Захід озброює всіх терористів на Близькому Сході"

Президент Туреччини звинуватив країни Заходу в тому, що вони озброюють усіх терористів на Близькому Сході.

Ердоган заявив, що влада Нідерландів приносить у жертву виборам відносини з Туреччиною і що вона перейшла всі межі, передає УНІАН.

"Дійшло до того, що генконсула не випускали з будівлі дипмісії Туреччини. Все це свідчить про те, що нацизм на Заході відроджується. Чим влада Нідерландів може пояснити свої кроки? Туреччина відповість на це. Влада Нідерландів нарешті навчиться нормам дипломатії", - зазначив він.

"Думаю, що і 250 тисяч турків, які мешкають у Нідерландах, скажуть своє слово на виборах 15 березня в цій країні", - сказав Ердоган.

Президент Туреччини зазначив, що події останніх днів - "наочна демонстрація ісламофобії".

"Вороги Анкари слабшають у міру зміцнення Туреччини. Захід озброює всіх терористів на Близькому Сході. Незважаючи на те, що Захід все ще заперечує цей факт, у Анкари є документальні свідчення поставок зброї. Є і фотографії, на яких терористи одягнені в уніформу, що вироблена в цих країнах. Кого ви обманюєте? Нам добре відома ваша суть", - заявив він.

Джерело: Цензор.НЕТ

Ердоган закликає ввести санкції проти Нідерландів

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликає міжнародні організації ввести санкції проти Нідерландів після того, як турецького міністра у справах сім'ї було вислано з країни, а главу МЗС взагалі не пустили у країну.

Про це повідомляє The Associated Press.

За даними агентства, в неділю на агітаційному мітингу з підтримки референдуму про розширення президентських повноважень, Ердоган закликав міжнародні організації до введення санкцій щодо Нідерландів.

Ердоган також ще раз заявив, що Нідерланди "заплатять" за свої дії, додавши, що до тих пір не буде ніякого примирення з цією країною, союзником по НАТО.

Раніше повідомлялося, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган пригрозив, що Нідерланди "заплатять" за видворення міністра і за те, що не пустили главу МЗС для проведення запланованих мітингів.

Як відомо, у суботу влада Нідерландів вирішила вислати турецького міністра у справах сім'ї Фатму Бетуль Саян Каю, так як її візит загрожував громадській безпеці на тлі загострення голландсько-турецьких відносин.

Також в суботу Нідерланди заборонили чартерний рейс глави МЗС Туреччини, який мав намір провести агітацію для турків, що живуть у Роттердамі, напередодні конституційного референдума.

Після цього президент Туреччини Ердоган обізвав уряд Нідерландів "фашистським".

У Нідерландах пояснили, чому випровадили міністра Туреччини

У Туреччині вже відреагували на дії Нідерландів

У Нідерландах пояснили, що випровадили міністра у справах сім'ї Фатму Бетуль Сайан Каю через те, що її візит загрожував громадській безпеці на тлі загострення голландсько-турецьких відносин. Про це йдеться в заяві прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на його сторінці в Facebook.

"Під час контактів з турецькими властями Нідерланди неодноразово давали зрозуміти, що не слід ставити під загрозу громадський порядок і безпеку в нашій країні. Зустріч приватного характеру в турецькому консульстві або посольстві стала неможливою через загрозу масових заворушень", — заявив Рютте.

Рютте наголосив, що саме із міркувань безпеки Нідерланди раніше не дали дозволу на посадку літака турецького міністра закордонних справ Мевлюта Чавушоглу.

Водночас прем'єр-міністр Туреччини Біна Йилдирим розкритикував дії Нідерландів, які відмовили міністру у справах сім'ї та соціальної політики Туреччини Фатма Бетюль Сайян Кайя в можливості звернутися до демонстрантів в Роттердамі, а також блокували їй вхід в будівлю консульства, і заявив, що відповідь Туреччини буде жорсткою, повідомляє Anadolu.

"Ми рішуче протестуємо проти дій влади Нідерландів. Відповідні заходи Анкари гранично жорсткими. Тиск на Туреччину і міністра, який володіє дипломатичною недоторканністю, неприпустимі", — цитує агентство слова прем'єра.

Джерело: 5.UA

Рютте: "Дії Туреччини дивують, треба зробити все для деескалації"

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте назвав дивними дії турецького уряду і заявив, що необхідно зробити все необхідне для деескалації напруження між двома країнами.

Про це повідомляє NOS.

"Я наче опинився в якомусь неправильному кіно", - сказав він, додавши, що зробить все можливе, аби розрядити ситуацію. "Я ніколи не був у такій ситуації, але ми хочемо бути наймудрішою із сторін", - додав він.

Рютте розповів, що вчора він вісім разів дзвонив своєму турецькому колезі Біналі Йилдириму, востаннє близько другої години ночі, коли відбувалися нічні сутички у Роттердамі.

Рютте наголосив, що погрози санкцій з боку Туреччини беззмістовні і його уряд не піддається шантажу. Візит міністра у справах сім’ї та соцполітики, яку згодом видворили з країни, він назвав неприйнятним.

"Вона була небажаним гостем тут", - сказав Рютте, додавши, що міністр спробувала використати складні маневри відволікання, щоб уникнути поліції.

За словами прем'єра Нідерландів, він мав повне право відмовити міністру у візиті. Міністри, за його словами, не мають ніякого імунітету, як стверджує турецький уряд.

Рютте назвав нічні заворушення в Роттердамі навколо повернення турецького міністра абсолютно неприйнятними.

"Кожна людина повинна зберігати порядність," сказав він.

Прем'єр-міністр сказав, що поважає дії поліції в Роттердамі, а також похвалив мера міста.

Нагадаємо, МЗС Туреччини рекомендувало послу Нідерландів, який перебуває зараз у відпустці, певний час не повертатися до виконання своїх обов'язків.

Як відомо, у суботу влада Нідерландів вирішила вислати турецького міністра у справах сім'ї Фатму Бетуль Саян Каю, так як її візит загрожував громадській безпеці на тлі загострення голландсько-турецьких відносин.

Протестувальники зняли прапор Нідерландів біля консульства в Стамбулі

Протестувальники у Стамбулі ненадовго зняли голландський прапор біля консульства Нідерландів і замінили його на турецький прапор.

Про це повідомляє AFP.

Демонстранти зібралися біля консульства у неділю вранці після того, як Нідерланди відмовили міністру закордонних справ Туреччини у дозволі приїхати в країну на політичний мітинг.

Протести тривають також біля посольства Нідерландів в Анкарі. Перед будівлями дипломатичних місій встановлені поліцейські кордони.

Поліція Роттердама застосувала силу проти мітингуючих турків

Поліція біля турецького консульства в Роттердамі застосувала силу, щоб розігнати натовп і переконати прихильників президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана припинити мітинг.

Про це пише BBC.

Протестуючі зібралися біля консульства після того, як влада Нідерландів не дозволила двом турецьким міністрам - спочатку главі МЗС Туреччини Мевлюту Чавушоглу, а пізніше міністру у справах сім'ї та соціальної політики Туреччини Фатімі Кайї - зустрітися з проживаючими в Роттердамі співгромадянами.

У ніч на неділю поліція Роттердама розсіяла натовп прихильників Ердогана перед будівлею консульства Туреччини.

Рішення про заборону турецьким політикам проводити зустріч з виборцями були прийняті перед призначеними на 15 березня виборами в парламент Нідерландів, на яких перемогу може здобути Партія свободи Герта Вілдерса, який закликав "зупинити іслам" і "зробити Голландію знову великою".

Голландський політик правого спрямування Герт Вілдерс, який запозичив багато прийомів і гасла Дональда Трампа, підтримав дії поліції в своєму "Твіттері".

"Тепер Нідерланди бачать, що турки - не нідерландці. Вони мають наші паспорти, але до нас не належать", - так Вілдерс прокоментував рішення влади країни заборонити турецьким міністрам зустріч з співгромадянами.

Чавушоглу збирався переконати проживаючих в Нідерландах турецьких громадян підтримати зміни до конституції Туреччини, що значно розширюють повноваження президента. Референдум призначено на 16 квітня.

У Нідерландах проживають близько 400 тисяч вихідців з Туреччини.

У Франції не чинитумуть опір виступу Чавушоглу на мітингу

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу матиме змогу виступити на мітингу у Франції, після того як МЗС Нідерландів заборонило йому прилетіти до Роттердама для виступу перед турками, щоб агітувати за посилення повноважень президента Ердогана.

Про це повідомляє Reuters.

12 березня Чавушоголу планує зустрітись зі співітчизниками у місті Мец на сході Франції. Місцеві чиновники повідомили, що не отримували і не мають планів запобігати запланованому мітингу.

"Наша робота полягає у тому, щоб переконатися, що немає загрози громадському порядку", - сказав чиновник префектури Мозель. Поліція для підтримки порядку буже присутня на заході.

Турецького міністра не пустили в консульство Туреччини в Роттердамі

Поліція Роттердама не пустила турецького міністра у справах сім'ї та соціальної політики Фатму Кайю на територію турецького консульства, зупинивши її в 30 метрах від будівлі дипмісії.

Про це повідомила сама міністр в Twitter, пише DW.com.

До цього її автомобіль був тимчасово затриманий голландською поліцією ще на кордоні при в'їзді з Німеччини.

В одному з телеінтерв'ю Кайя заявила, що поліція вимагає від неї повернутися в ФРН якомога швидше, однак вона сама не збирається їхати, поки їй не дадуть "хоча б на п'ять хвилин" зустрітися з протестувальниками проти дій голландської влади біля консульства в Роттердамі. Голландський телеканал NOS повідомляє також, що поліція має намір супроводити турецького міністра назад до кордону Німеччини.

Кайя вирішила дістатися до Роттердаму на машині після того, як главі турецького МЗС Мевлюту Чавушоглу заборонили сідати на літаку на территориии Нідерландів вранці того ж дня. Міністр з питань соцполітики перебувала до цього з візитом в Німеччині, де брала участь у кількох заходах.

Між Туреччиною та Нідерландами зростає напруження — Рютте обурився зухвалістю турків

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте прокоментував нещодавні заяви турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана про "фашистів" в Нідерландах.

Про це повідомляє Reuters, цитуючи заяви прем'єра.

"Це (слова Ердогана) були безглузді коментарі", - заявив він.

Ердоган обізвав уряд Нідерландів "фашистським" після недопуску Чавушоглу

Президент Туреччини розкритикував уряд Нідерландів за те, що він заборонив літаку глави турецького МЗС Чавушоглу прилетіти до Роттердаму.

Про це він заявив у Стамбулі, повідомляє Anadolu.

"Як ви тепер уявляєте отримання дозволу на прибуття ваших літаків до Туреччини після того, як заборонили нашому міністру прилетіти?", — звернувся Ердоган з риторичним питанням до влади Нідерландів.

"Вони (урядовці Нідерландів — ред.) не розуміються ані на політиці, ані на міжнародній дипломатії ... вони послідовники фашистів, вони фашисти", — додав він.

Нідерланди не пустили до Роттердама літак глави МЗС Туреччини

МЗС Нідерландів скасувало дозвіл на політ для літака міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу, який збирався прилетіти до Роттердама для виступу перед турками, щоб агітувати за посилення повноважень президента Ердогана.

Про це повідомляє Hurriyet Daily News.

"Чавушоглу повинен був вилетіти в Роттердам 11 березня, а дозвіл на виліт на своєму літаку до Нідерландів був скасований за кілька годин до рейсу", — йдеться у повідомленні.

Видання відзначає, що заборона на прибуття літака Чавушоглу зʼявилася після того, як Чавушоглу кількома годинами раніше пригрозив Нідерландам санкціями з боку Туреччини.

Схожі новини