Передплата 2024 «Добрий господар»

Ле Пен повторить «подвиг» Трампа?    

Шанси лідера французького Національного фронту на перемогу в другому турі президентських виборів уже не безнадійні.

Французька виборча кампанія - не менш “весела”, ніж та, за якою ми спостерігали у США. Спочатку головного претендента на перемогу в другому турі, кандидата від республіканців, екс-прем’єра Франсуа Фійона обійшов у рейтингах екс-міністр економіки, лідер руху “Вперед” Емануель Макрон. А щойно перемогу в другому турі почали пророчити Макрону, як поліз догори рейтинг “королеви” першого туру, лідерки ультраправого Національного фронту Марін Ле Пен. Вона все ще програє у другому турі, кажуть соціологи, - хто б не став її суперником, Макрон чи Фійон. Ось тільки розрив між кимось із них і Ле Пен у другому турі значно скоротився. Схоже, у Франції цілком можлива сенсація в американському стилі...

За даними останніх соціологічних опитувань, у першому турі президентських виборів у Франції (27 квітня) переможе лідер Національного фронту Марін Ле Пен. Вона набере близько 27% голосів (раніше давали 25%). Емануель Макрон і Франсуа Фійон наберуть приблизно по 20%. У другому турі (7 травня), прогнозували соціологи ще кілька тижнів тому, Ле Пен набере не більше 35% голосів, тож її суперник, Макрон чи Фійон, упевнено переможе. Але зараз, стверджують соціологи, ситуація у другому турі вже не така однозначна. У протистоянні з Макроном Ле Пен дають уже 42% голосів, а з Фійоном - цілих 44%. Виборча кампанія триватиме ще два місяці, відтак талановита популістка Ле Пен може переманити на свій бік іще якусь частину французьких виборців... Підсумок другого туру вже не виглядає заздалегідь відомим.

Думка про ймовірне президентство Марін Ле Пен “системних” французьких політиків жахає. І не лише французьких: прихід до влади у Франції лідерки Національного фронту став би політичним землетрусом для усього Європейського Союзу. Ле Пен, зокрема, виступає за відмову Франції від євро й повернення національної валюти, за вихід країни з Шенгенської зони. Не пізніше ніж через півроку після своєї перемоги Ле Пен обіцяє організувати в країні референдум щодо виходу Франції із ЄС. Лідерка французьких націоналістів не лише антиєвропейська, а й відверто проросійська. Ле Пен виступає за зняття з Росії санкцій і навіть визнає Крим російським. Зрештою, Марін Ле Пен не приховує, що гроші на свою виборчу кампанію брала у російських банках.

Проросійським кандидатом є також Франсуа Фійон. Республіканець називає санкції проти РФ “неефективними”, мовляв, вони лише завдають шкоди французькій господарці. За інформацією ЗМІ, під час свого візиту до канцлера Німеччини Фійон запропонував їй: ЄС і НАТО повинні офіційно заявити, що Україна ніколи не стане членом цих організацій. Ангела Меркель із Фійоном не погодилася. Але хтозна, чи залишиться вона канцлером ФРН після осінніх виборів у бундестаг...

Якщо дивитися з дзвіниці українських інтересів, то найкращим кандидатом у президенти Франції є Емануель Макрон. Він практично єдиний з учасників президентських перегонів, хто чітко заявляє: Париж зацікавлений у збереженні та посиленні як французько-німецького союзу, так і ЄС. Оскільки Путін поставив собі за мету Євросоюз розвалити, перспектива президентства Макрона Кремлю як кістка в горлі. Недарма відразу після того, як екс-міністр економіки став головним претендентом на перемогу в другому турі, російські пропагандистські ЗМІ, які мовлять на Францію, вилили на Макрона цілі корита брехні.

Хто з двох кандидатів, Макрон чи Фійон, має кращі шанси на вихід разом із Ле Пен до другого туру? До виборів часу ще багато, і шальки терезів можуть хитнутися у будь-який бік. Фійону дуже зашкодив корупційний скандал із його дружиною Пенелопою. Та багато років одержувала зарплатню як помічниця депутата Фійона (усього держава заплатила Пенелопі 600 тисяч євро). При цьому жодного дня дружина Фійона його помічницею не працювала... Сім із десяти французів, кажуть соціологи, хочуть, аби після цього скандалу Фійон вийшов із президентської кампанії. Але той відмовляється, сподіваючись, що за час, який залишився до голосування, виборці про Пенелопу забудуть...

Макрон “відкушує” потрохи голосів практично в усіх кандидатів, крім Ле Пен. Навіть деякі урядовці-соціалісти кажуть, голосуватимуть радше за Макрона, а не за “надто лівого” кандидата-соціаліста Бенуа Амона. Напевно, частина виборців соціалістів “своїх” урядовців послухає... Водночас свого “залізного” електорату Макрон не має, тож його потенційні виборці дуже вразливі до критики, яка лунатиме на адресу їхнього нового фаворита. Без сумніву, такої критики буде зараз багато: конкуренти Макрона залюбки “мочитимуть” цю “темну конячку”, що несподівано вирвалася в лідери перегонів.

А тим часом...

Французька поліція провела обшуки у штаб-квартирі Національного фронту. Слідство підозрює депутатів Європарламенту від цієї партії, зокрема Марін Ле Пен та її батька, Жана-Марі Ле Пена, у нецільовому використанні грошей з бюджету ЄС. У 2011-2012 роках Нацфронт платив своїм співробітникам із коштів Європарламенту, які мали йти виключно на зарплатню помічників євродепутатів від НФ. Європарламент вимагає від Ле Пен та її колег повернути 659 тисяч євро. У Франції ж Нацфронт можуть звинуватити у нелегальному фінансуванні політичної партії. “Усе це виглядає як медіа-операція, мета якої - зірвати президентську кампанію”, - відреагували у партії Ле Пен.

Схожі новини