Передплата 2024 ВЗ

У справі Фірташа в Австрії затримали радника Ющенка

  • 24.02.2017, 13:41
  • 5 751

Віденська поліція затримала ще одну особу, яка є фігурантом справи, відкритої щодо українського бізнесмена Дмитра Фірташа в Іспанії.

Факт затримання у п'ятницю підтвердила прокуратура Відня, повідомляє DW.

Вказується, що затримання відбулося на підставі європейського ордера на арешт, виданого Іспанією.

Речниця прокуратури зазначила, що йдеться саме про відкриту Іспанією справу, яка стосується підозр Фірташа у відмиванні грошей.

Правоохоронці наразі не можуть назвати прізвище затриманого, проте не спростовують повідомлення місцевого видання News, яке написало про "українсько-сирійського бізнесмена, який мешкає у Відні".

Як пише DW, йдеться про колишнього радника президента Віктора Ющенка, Ареса Юсефа, центральний офіс компанії якого розташований в австрійській столиці.

Юсеф, як повідомляли раніше з посиланням на слідство іспанські ЗМІ, начебто розпоряджався потоками грошей, що надходили йому від Фірташа.

"Бізнесмен сирійського походження багато років вів справи в Україні, в тому числі у нафтогазовій сфері. Екс-голова Адміністрації президента Олег Рибачук раніше заявляв, що саме Юсеф порекомендував Дмитра Фірташа Ющенку на роль посередника у постачаннях газу з Росії", - пише видання.

Як відомо, 24 лютого суд у Відні звільнив олігарха Дмитра Фірташа під раніше внесену заставу в 125 мільйонів євро.

Екстрадиції українського олігарха Дмитра Фірташа домагаються Іспанія, де його звинувачують у відмиванні грошей, та США, які звинувачують Фірташа у дачі хабара розміром 18,5 мільйонів доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ у Індії поза конкурсом.

21 лютого Вищий земельний суд Відня дав добро на екстрадицію Фірташа в США.

Остаточне рішення про екстрадицію приймає федеральний міністр юстиції.

Захист Фірташа заявляв про намір оскаржувати рішення суду.

Фірташа знову затримали у Відні

Українського бізнесмена Дмитра Фірташа знову затримали у Відні.

Про це повідомив співрозмовник УП, наближений до судового процесу.

За інформацією співрозмовника, 21 лютого Фірташа затримували за запитом Іспанії, де його звинувачують у відмиванні грошей.

Водночас наразі бізнесмена затримали за запитом США, які звинувачують його у дачі хабара розміром 18,5 мільйонів доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ у Індії поза конкурсом.

24 лютого, за слів джерела УП, відбудеться суд щодо арешту Фірташа.

"Але у цій справі Фірташ перебуває під заставою, і він 3 роки на свободі й не залишав Австрію навіть тоді, коли міг. У нього сильна позиція", - зазначив співрозмовник.

У прес-службі Дмитра Фірташа підтвердили повторний арешт бізнесмена, нагадавши, що раніше земельний суд Відня у кримінальних справах, розглянувши запит Іспанії, ухвалив рішення звільнити затриманого без внесення додаткової застави.

"Суд відмовив прокуратурі Відня в арешті Дмитра Фірташа, оскільки відсутній ризик неявки Дмитра Фірташа на вимогу суду. Суд зобов'язав Дмитра Фірташа регулярно відвідувати суд через певні проміжки часу. Дмитру Фірташу заборонено залишати територію Австрії, він здав суду свій закордонний паспорт", - повідомили адвокати бізнесмена.

"Іспанське розслідування не тільки стосується одних і тих же звинувачень, які були подані з боку влади США в Іллінойсі, а й були подані іспанською владою за інструкцією прокуратури Чикаго. Це все частина тієї ж історії - політичного переслідування Дмитра Фірташа", - зазначили адвокати.

У зв'язку з тим, що суд відхилив запит Іспанії на затримання, представник прокуратури Відня відразу ж після прийняття рішення про звільнення олігарха, зажадав його затримання за існуючою справою про екстрадицію в США. Рішення на нову вимогу прокуратури Відня суд ухвалить в п'ятницю вдень.

Фірташ заперечує всі звинувачення проти нього, заявили адвокати.

Суд випустив Фірташа без нової застави, але зі здачею паспорта

Згідно з рішенням суду, український олігарх здав свій закордонний паспорт.

Земельний суд Відня, розглянувши запит Іспанії про екстрадицію українського бізнесмена Дмитра Фірташа, прийняв рішення звільнити його без внесення додаткової застави.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як раніше уточнювали адвокати бізнесмена, застава в розмірі 125 млн євро за "американською" справою як і раніше існує, тоді як можливість виїзду з Австрії у Фірташа була в період між рішенням суду першої інстанції від 30 квітня 2015 року про відмову в його екстрадиції в США і протилежним рішенням апеляційного суду, прийнятим 21 лютого 2017 року.

Захист Фірташа оскаржить рішення щодо його екстрадиції

Адвокат підтвердив, що Фірташ був затриманий відразу ж після судового слухання на підставі європейського ордера на арешт іспанської сторони.

Захист Дмитра Фірташа має намір оскаржити у Верховному суді Австрії та Європейському суді з прав людини рішення Вищого земельного суду Відня, який вчора, 21 лютого схвалив екстрадицію підприємця до США.

Про це заявив віденський адвокат Фірташа, екс-міністр юстиції Австрії Дітер Бемдорфер, передає агентство "ТАСС".

"Сьогоднішнє рішення Вищого земельного суду Відня щодо скасування рішення суду першої інстанції стало несподіваним. Ми приймемо всі необхідні заходи і будемо боротися з цим рішенням як у вищому суді в Австрії (Верховному суді), так і в Європі в Європейському суді з прав людини", - процитувало агентство заяву адвоката.

"Арешт не був здійснений ухвалою Вищого земельного суду. Ми не коментуємо збіг арешту за часом, а також передбачувані підозри, викладені в ордері, які в даний час нам повністю невідомі. Фірташ категорично заперечує всі звинувачення і підтверджує свою думку, що все це пов'язано з його політичним переслідуванням в США", - заявив Бемдорфер.

Фірташа затримала прокуратура

Українського олігарха Дмитра Фірташа затримали у Відні.

Це відбулося невдовзі після дозволу австрійського суду на екстрадицію Фірташа до США, пише Deutsche Welle з посиланням на прокуратуру Відня.

Там повідомили, що технічно затримання не пов'язане з рішенням суду і здійснюється на підставі європейського ордера, виданого Іспанією. Фірташа звинувачують у відмиванні грошей.

У вівторок, 21 лютого, Вищий земельний суд Відня дозволив екстрадицію олігарха, розглянувши апеляцію США.

ФБР звинувачує Фірташа у корупції при отриманні дозволу на розробку титанового родовища в Індії. Нібито олігарх та його співробітники заплатили індійським чиновникам €19 млн.

У Фірташа спростовують його арешт в австрійському суді

Прес-служба українського олігарха Дмитра Фірташа заперечує, що його арештували у будівлі суду в Австрії.

Про це "Українській правді" повідомили у прес-службі олігарха.

"Інформація про арешт не відповідає дійсності. Там не було поліції. Судовий пристав відтіснив журналістів, які не давали Фірташу вийти із зали суду", - повідомили у прес-службі.

Раніше журналіст Саймон Шустер повідомив, що Фірташа арештували у будівлі суду.

"Фірташ тільки що був затриманий в будівлі суду австрійською поліцією. Юристи підтверджують, що він зараз перебуває під вартою" — написав він.

Фірташа арештували після суду в Австрії

Фірташа забрали із залу суду під конвоєм.

Український олігарх Дмитро Фірташ був арештований в суді у Відні 21 лютого після того, як суддя виніс рішення про те, що бізнесмен може бути виданий США

Про це повідомляє Kyiv Post.

Український олігарх був шокований рішенням судді Вищого земельного суду Відня.

Журналіст Сергій Щербина опублікував на сторінці у Facebook відео виведення Фірташа з зали суду.

Австрійський суд дозволив екстрадицію Фірташа у США

Повне обґрунтування суд надасть згодом.

Вищий земельний суд Відня, який сьогодні розглядає апеляцію США на відмову в екстрадиції бізнесмена Дмитра Фірташа, задовольнив скаргу прокуратури, яка представляє інтереси США, вважаючи екстрадицію прийнятною.

Про це йдеться в рішенні суду, передає theinsider.ua.

Під час слухань адвокати Фірташа наполягали на відсутності доказів у наданих Сполученими Штатами свідченнях проти бізнесмена і на нестачі аргументації. А також на невиконанні США пунктів угоди про екстрадицію.

Як відомо, ФБР звинувачує Фірташа в корупції під час отримання дозволу на розробку титанового родовища в Індії. Нібито бізнесмен і його співробітники заплатили індійським чиновникам 19 мільйонів євро.

Перший запит на видачу Фірташа американці відправили до Відня 30 жовтня 2013 року. Однак через кілька днів цей запит відкликали. Другий аналогічний документ надійшов уже 27 лютого 2014 року, ордер на арешт Фірташа видали 12 березня, того самого дня його затримали.

Потім бізнесмен вніс заставу - рекордні для Австрії 125 мільйонів євро - і був випущений під зобов'язання не залишати Відень. Справу розглянули тільки через рік. 30 квітня 2015 року суд відмовив у видачі бізнесмена Штатам.

Схожі новини