Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Яценюк:"Ми живемо в дуже небезпечному світі. Лінія розлому – в Росії"

«Ми – єдина країна, яка зупинила російську армію", – наголосив Яценюк.

"Основне для України і кожної країни вільного світу — змусити Росію дотримуватися міжнародних зобов’язань, не залякувати своїх сусідів, поважати Статут ООН та поважати незалежні держави, якою є Україна", — підкреслив лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що десять років тому президент РФ Путін виголосив "сумнозвісну промову на Мюнхенській Безпековій конференції" (заявивши, що розпад Радянського союзу — найбільша трагедія минулого сторіччя): "Дехто у вільному світі думав, що це пусті слова".

Проте, наголосив Арсеній Яценюк, Російська Федерація вторглася до Грузії, вийшла з Договору про звичайні збройні сили в Європі:

"Росія вчинила міжнародний злочин, коли незаконно анексувала Крим. Росія відправила свою армію в Донецьк і Луганськ. Росія розв’язала кібервійну проти вільного світу. Росія розв’язала війну пропаганди і втручалася у вибори. І так само втручатиметься у вибори в Європі".

"Тож ми живемо у дуже небезпечному світі. І лінія розлому — в Росії", — сказав лідер "Народного фронту".

"Моя країна в стані війни, розв’язаної Російською Федерацією. Ми втратили десять тисяч людей. Ми втратили 20% економіки. Ми втратили Крим і практично втратили Донецьк і Луганськ. Ми — єдина країна, яка зупинила російську армію", — наголосив він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що сьогодні «на кону цінності вільного світу": "На кону - незалежність і територіальна цілісність не тільки України, а й кожної країни, представленої за цим столом".

"Найкращий рецепт для нас — залишатися об’єднаними і дотримуватися наших цінностей - цінностей вільного світу, демократії, вільних медіа. Треба підтримувати кожну країну і діяти спільно", — наголосив лідер "Народного фронту".

У дискусії "Лінії розлому в Євразії" в рамках Мюнхенської Безпекової конференції також беруть участь президент Естонії Керсті Кальюлайд, президент Азербайджану Ільхам Алієв, спікер Сенату Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, прем'єр-міністр Грузії Гіоргі Квірікашвілі.

Члени "нормандської четвірки" закликали припинити блокаду залізниці на Донбасі

Міністри закликали припинити блокаду, оскільки вона шкодить обом сторонам.

Міністри закордонних справ країн нормандської четвірки закликають припинити блокаду залізничних та інших шляхів на Донбасі. Про це повідомив глава МЗС Німеччини Зігмар Габріель у суботу, 18 лютого.

"Ми апелюємо до тих, хто блокує залізницю, - припинити блокаду, оскільки вона шкодить обом сторонам: як тим, хто експортує вугілля, так і тим, хто його приймає, щоб виробити електроенергію", - сказав він.

Столтенберг: "НАТО підтримує санкції проти Росії до повного виконання Мінських угод"

Єнс Столтенберг підкреслив, що Північноатлантичний альянс зупинив практичну співпрацю з Росією.

У рамках робочого візиту до Німеччини, президент України Петро Порошенко провів зустріч з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Про це повідомила прес-служба президента у суботу, 18 лютого, передає УТ.

Глава держави поінформував Генерального секретаря НАТО про складну безпекову ситуацію на Донбасі та суттєву ескалацію напруженості, спричинену масованими обстрілами з боку контрольованих Росією бойовиків в районі Авдіївки.

Єнс Столтенберг підкреслив, що Північноатлантичний альянс зупинив практичну співпрацю з Росією, а також підтримує санкції до повного виконання Росією Мінських домовленостей.

Крім того, Порошенко зазначив важливість практичної допомоги, яку надає НАТО Україні для зміцнення обороноздатності та реформування сектору безпеки і оборони відповідно до стандартів Альянсу.

Повідомляється, що під час зустрічі було домовлено активізувати подальшу роботу в рамках цільових Трастових фондів НАТО на підтримку України.

Нормандська четвірка домовилася не долучати США до переговорів

Переговори в "Нормандському форматі" не будуть розширені за рахунок Сполучених Штатів Америки.

Такої домовленості досягли представники "четвірки" та держсекретар США Рекс Тіллерсон, передає УП.

"Ми говорили про це з Тіллерсоном, ми чітко домовилися, що має бути тісний контакт з США, але ми думаємо, що той формат, який маємо ("четвірка" в складі України, РФ, Німеччини та Франції), треба зберігати. І Сполучені штати на це погодилися", - заявив міністр закордонних справ Зігмар Габріель після переговорів Нормандської четвірки на рівні міністрів.

"У нас немає жодної альтернативи Мінським домовленостям, навіть після того як я поговорив з Тіллерсоном. Звичайно, все відбувається недостатньо швидко, але у нас багато роботи, ми повинні, її зробити", - додав міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро.

Яценюк: "Весь вільний світ знову почав говорити в один голос - "ми підтримуємо Украіну, РФ повинна виконати "Мінськ"

"Основне, що сьогодні відбулося на конференції, — повернення України на світовий порядок денний.

Здійснено перший крок — весь вільний світ знову почав говорити в один голос по відношенню до України і проти Росії", - підкреслив лідер партії "Народний фронт" в інтерв’ю журналістам в рамках Мюнхенської Безпекової конференції у суботу, 18 лютого, передає Еспресо.

Арсеній Яценюк наголосив, що Сполучені Штати Америки, Німеччина і Європейський Союз загалом «повернулися до спільної риторики по відношенню до України».

Він зазначив, що щодо цього «були великі занепокоєння, частина з яких ще може залишатися», проте федеральний канцер Німеччини Ангела Меркель, віце-президент США Майк Пенс, генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг, міністри закордонних справ Німеччини і Франції — «всі говорять в один голос: ми підтримуємо Україну, Росія повинна виконати «Мінськ», а це означає, що Україна повинна відновити свою територіальну цілісність».

Водночас Арсеній Яценюк підкреслив, що потрібен наступний крок: «Другий крок, окрім спільної позиції, - це спільні дії наших західних партнерів. Спільні дії в тиску на Росію, продовженні санкцій та підтримці України».

«Підтримка України — це означає надання Україні озброєння для захисту своїх кордонів і для захисту країн-членів НАТО», - наголосив він.

У Мюнхені почалася зустріч глав МЗС "нормандського формату"

У Мюнхені почалася зустріч міністрів закордонних справ «нормандського формату».

Вона проходить на полях 53-й Мюнхенській конференції з безпеки, повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

Напередодні міністр закордонних справ України Павло Клімкін визнав, що не очікує «прориву» від цієї зустрічі. І повідомив, з якими позиціями на неї приїхала українська делегація: зі своїми пропозиціями у сфері безпеки, зокрема, щодо доступу СММ ОБСЄ, з питаннями гуманітарного характеру, а також питаннями щодо «дорожної карти».

Дуда: «Про скасування санкцій проти РФ не може бути й мови»

У нинішній складній ситуації на Донбасі, коли підрозділи російської армії атакують українські позиції, не може бути жодної дискусії про відміну санкцій проти РФ.

Про це після зустрічі з Президентом Петром Порошенком у ході Мюнхенської конференції з питань безпеки заявив журналістам президент Польщі Анджей Дуда, інформує власний кореспондент Укрінформу.

“Немає жодних сумнівів, що не може бути будь-яких дискусій про відміну санкцій проти Росії до того часу, поки не буде виконано Мінські домовленості”,- наголосив Дуда.

Він додав, що над цим потрібно працювати, підтримуючи тих, хто безпосередньо бере участь у цьому форматі.Президент РП підкреслив, що Європа і міжнародна спільнота повинні чинити тиск на Росію, щоб вона виконала Мінські домовленості. “Складно говорити про їх реалізацію у ситуації, коли ті, хто, делікатно кажучи, перебуває під контролем Росії, здійснюють наступальні дії”, - зазначив Дуда.Він повідомив, що український лідер поінформував його про те, що на українські позиції наступають підрозділи регулярної російської армії.“Зараз повинен відбуватися тиск не лише з боку європейської спільноти, але й світової. Я маю на увазі також і тиск з боку США”,- зазначив польський лідер.

Дуда підкреслив, що запевнив Порошенка в “абсолютно рішучій” підтримці України з боку Польщі.“Якщо ми хочемо, щоб у світі був мир, а ми дуже хочемо, щоб мир панував у нашій частині світу, то міжнародне право має виконуватися. Сьогодні міжнародне право весь час порушується”,- підсумував президент РП.

У Москві відреагували на слова Пенса про відповідальність Росії за реалізацію Мінських угод

На мюнхенській конференції Майкл Пенс заявив, що США і надалі вимагатимуть, аби Росія несла відповідальність за виконання Мінських угод.

У Москві розчаровані заявами віце-президента США Майкла Пенса про відповідальність Росії за реалізацію Мінських домовленостей по Україні. Про це заявив глава комітету Ради Федерації з міжнародних справ Костянтин Косачов у суботу, 18 лютого.

"Розчарувала в цьому сенсі відтворена в тільки що прозвучавшому виступі Майкла Пенса позиція, згідно з якою повною відповідальністю за виконання Мінських угод по Україні продовжує нести Росія", - сказав Косачов.

Пенс: «Росію необхідно притягнути до відповідальності через ситуацію на Донбасі»

Віце-президент США Майк Пенс повідомив, що США і надалі вимагатимуть, аби Росія несла відповідальність за виконання Мінських угод.

У суботу, 18 лютого, в ході Мюнхенської конференції з безпеки віце-президент США Майк Пенс заявив, що Сполучені Штати Америки будуть робити все необхідне для відповідальності Росії за виконання Мінських домовленостей, зокрема деескалації ситуації на Донбасі, передає Еспресо.

"Потрібно домогтися, щоб Росія виконувала Мінські угоди, починаючи з деескалації ситуації. І я хочу сказати, що США і надалі вимагатимуть, щоб Росія несла відповідальність", - сказав він.

Він додав, що в ситуації, коли Росія перекроїла міжнародні кордони, США разом зі своїми ключовими партнерами зроблять все, щоб прийняти інші екстрені заходи для підтримки НАТО.

Пенс: «США шукатимуть співпраці з Росією, наголошуючи на Мінських угодах»

Адміністрація США шукатиме можливостей налагодити відносини з Росією, але вимагатиме від Кремля виконання Мінських домовленостей.

Про це заявив під час Мюнхенської конференції з безпеки віце-президент США Майк Пенс, передає Еспресо.TV.

"Якщо ми говоримо про Україну, то говоримо про виконання Мінських домовленостей. США шукатимуть імовірний діалог і співпрацю з Росією, але наголошуватимуть на виконанні Мінських угод. Це важливо не лише для Європи, але й для США", - сказав Пенс.

Віце-президент США також наголосив, що його країна виконуватиме свої зобов'язання щодо членів НАТО, та підкреслив, що посилення Альянсу в балтійському регіоні - вимушений оборонний крок.

"Ми повинні виконувати забов'язання, які взяли, коли заснували Альянс. Колись з'явився комунізм, зараз - радикальний ісламізм, загрози з КНДР. Це повинно зробити нас сильніше. Ми розгорнули батальони в країнах Балтії саме для захисту", - додав Пенс.

Меркель: «Ми хочемо разом із Росією воювати проти "ІД", але маємо пам'ятати про Україну»

Європейські країни прагнуть співпрацювати з Росією в боротьбі проти терористів "Ісламської держави", але повинні пам'ятати про війну в Україні.

Про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель, передає Еспресо.TV.

"Ми б хотіли воювати з Росією проти "ІД", але маємо памятати про Україну, маємо знайти політичне рішення, щоб працювати над проектом Мінських домовленостей. Це основа, яку ми маємо для комунікації", - сказала Меркель.

Канцлер ФРН наголосила, що попри все, домовленості працюють, але визнала, що припинення вогню регулярно порушується.

"Президент Порошенко не погоджується, що Мінські домовленості не працюють. Я категорично проти їхньої зупинки, це наш зв'язок. Вони містять політичні кроки, які треба зробити. Коли вони діють, існує припинення вогню. Воно триває 5-6 днів, потім знову починається вогонь", - додала Меркель.

Порошенко: "Нічого про Україну без України не має вирішуватися"

«Мій меседж простий - нічого про Україну без України. Будь-яка угода з Путіним за спиною України тільки погіршить ситуацію».

Президент Петро Порошенко під час панельної дискусії «Майбутнє Заходу: падіння чи повернення» на 53-й Мюнхенській конференції з питань безпеки наголосив, що політика умиротворення не зупинить агресора і будь-яка угода з Росією за спиною України є неможливою і лише погіршить ситуацію.

«Я маю честь представляти тут 45-мільйонну європейську націю. Від її імені дозвольте мені запевнити вас, що ми ніколи не погодимось, що хтось десь буде визначати нашу долю без нас. Будь-яка угода за нашою спиною буде негайно рішуче анульована мільйонами українців, які вже довели здатність боротися за свою незалежність», - сказав Глава держави підкресливши, що українці не мають наміру здаватися і готові захищати свою країну.

«Мій меседж простий - нічого про Україну без України. Будь-яка угода з Путіним за спиною України тільки погіршить ситуацію», - також наголосив Петро Порошенко.

Він констатував, що багато країн в Європейському Союзі та за межами Атлантики відчули на собі дії Росії, яка сповідує доктрину про те, що вона не має меж. Відчула і Україна. «Єдиний гріх України в тому, що моя країна одного разу вирішила жити незалежно, на своїй землі, за нашими демократичними цінностями. Ми хочемо свободи - Росія хоче нас покарати за це», - зауважив Глава держави.

Президент висловив думку, що нині саме час для світової спільноти, щоб протистояти цьому та дати гідну відповідь, підтримуючи Україну у її відстоюванні своєї незалежності. «Є тільки один час і одне місце для того, щоб протистояти цьому вченню і зупинити появу російського реваншизму. Це абсолютно історичний шанс для всіх нас. Але, перш за все, це історичний шанс для нової адміністрації США і міцної трансатлантичної єдності», - сказав Петро Порошенко.

«Це унікальне вікно можливостей для того, щоб м'яка сила показала свою міць. Але це вікно занадто маленьке в часі та можливостях», - додав він.

Глава держави повідомив, що отримав точне запевнення в єдності та у солыдарності заради миру під час розмови з новим Державним Секретарем США Рексом Тіллерсоном та у виступах Президента Польщі Анджея Дуди і Сенатора США Джона Маккейна.

«Це саме те, чого ми зараз потребуємо. Підтримка України є єдиним способом зупинити триваючу агресію і повернути Росію на шлях поваги до міжнародного права і світового порядку», - підкреслив Петро Порошенко.

Президент нагадав, що Україна чимало зробила для збереження миру і стабільності, «зробила більше, ніж ми отримали у відповідь». Як приклад він навів не виконаний Будапештський меморандум, за яким Україна добровільно відмовилась від третього за розміром ядерного арсеналу.

Підтримка України є найдешевшою інвестицією в безпеку вільного світу, переконаний Глава Української держави. Він також певен, що для цього є всі інструменти. Серед таких, крім дотримання обіцянок перед партнерами і збереження трансатлантичної єдності та солідарності з боку Трансатлантичної спільноти, Петро Порошенко назвав збереження санкцій щодо країни-агресора.

«Ніщо так не протверезить Москву як рішучість Заходу у забезпечені дотримання "червоних ліній" шляхом жорстких санкцій. Санкції - наш актив, а не відповідальність. Вони є проявом нашої сили, якщо вони залишаться в дії», - наголосив Глава держави зауваживши також, що їх послаблення, напроти — буде проявом слабкості.

«Зупинення дипломатичного тиску на Росію або пом'якшення санкцій перш, ніж Росія вийде з Донбасу і Криму сприятиме подальшій агресії», - підкреслив Президент, назвавши доказом цього твердження продовження обстрілів на Донбасі та загострення ситуації.

«За останні 24 години мій народ втратив трьох солдат. 12 - були поранені, більшість з них в Авдіївці. Російська артилерія обстрілює мирні квартали. Один мирний мешканець був вбитий російською артилерією за останню добу, ще 2 - були поранені. Ви маєте розуміти ціну, яку ми платимо зараз», - сказав Петро Порошенко.

Ще одним вагомим інструментом на підтримку, Президент назвав відкритість та доступність ЄС для проєвропейських партнерів і союзників. «Європейський проект є набагато більш стійким, ніж уявляє Кремль. Цінності, які лежать в основі цього проекту, значно перевищують фобії, які використовуються для залякування європейців. Віра українців в європейський проект і його цінності є сильнішою, ніж віра в ядрі Європи», - сказав Петро Порошенко.

«Я можу запевнити, що Україна зараз - найбільш єврооптимістична країна на європейському континенті. І я пишаюсь тим, що я є лідером такої оптимістичної країни за нинішніх умов», - резюмував Глава Української держави, закликавши світову спільноту не повторювати драматичні помилки минулого і консолідувати нашу єдність та солідарність для того, щоб показати агресору «місце, якого він заслуговує».

«Так ми зможемо досягти миру для нашого покоління», - наголосив Президент.

Порошенко: "Світ має бути сильним у єдності і протистояти агресії Росії"

Президент України виступив під час 53-ї Мюнхенської конференції з питань безпеки.

Президент Петро Порошенко під час виступу на 53-й Мюнхенській конференції з питань безпеки, висловив вдячність Голові конференції Вольфгангу Ішингеру за багаторічну можливість мати дискусію з приводу найважливішого питання - питання глобальної та європейської безпеки. Глава держави також подякував Канцлеру Німеччини Ангелі Меркель та всім лідерам ЄС за їх особисту участь в процесі посилення безпеки в Європі та повернення миру на українську землю.

"Дякувати Богу, що політика умиротворення щодо реваншистської та агресивної Росії не в руслі західної політики. Проте, я чую все більш нав'язливі заклики до умиротворення, принаймні в деякій мірі, стосовно апетитів Росії. Рухатися в цьому напрямку було б наївним, неправильним і небезпечним. Не тільки для України, але і для Європи, і для всього світу", - сказав Петро Порошенко.

Президент наголосив, що це призведе не до миру, а до ще більшої дестабілізації.

За його словами, президент Росії Путін глибоко та щиро ненавидить Україну: "Він заперечує самобутність і унікальну ідентичність українського народу.

Він публічно проголошує українську ідентичність частиною російської домінуючої ідентичності".

"Він не бачить місця України на політичній карті Європи і він хоче розмалювати місце для України російськими кольорами. Але було б помилкою думати, що апетити Росії обмежуються тільки Україною", - підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави нагадав, як минулого року президент Росії на церемонії нагородження переможців російської географічної асоціації на своє ж запитання студентам: "де закінчуються межі Росії?» - сказав: "російські кордони не закінчуються ніде!"

Президент підкреслив, що ці слова російського очільника не були просто жартом: "Це зовсім не так. Це доктрина і багато країн - в Європейському Союзі або за межами Атлантики - вже відчули цю доктрину в дії".

Петро Порошенко також навів слова Невілла Чемберлена від 1938 року на захист Мюнхенської угоди: “Я привіз вам мир для цілого покоління. Ми глибоко вдячні вам. Йдіть додому та добре виспіться”. Він зазначив, що тоді ці слова були натхненні обіцянкою нацистів, відразу після Мюнхена, не мати ніяких територіальних претензій в Європі.

Водночас, Президент зазначив, що історія показала хибність цієї політики умиротворення.

"Ніколи не слід вірити в добру волю того, хто довів, що у нього немає доброї волі", - сказав Петро Порошенко. Він наголосив, що час саме “зараз” і місце - “Україна”, коли світ має показати свою єдність і солідарність у протистоянні з агресором.

Порошенко: «Є лише одне місце на планеті, що може зупинити російський реваншизм»

Український президент Петро Порошенко вважає війну на Донбасі історичним шансом не лише для України.

Про це він заявив під час свого виступу на Мюнхенській конференції з питань безпеки.

Порошенко нагадав зухвалий жарт Путіна про те, що кордони Росії не закінчуються ніде.

"Це доктрина! Багато країн і в Європі, і за межами Атлантики вже відчули на собі наслідки цієї доктрини. Є лише одне місце, яке цю доктрину російського реваншизму може зупинити і час її зупинити зараз, а місце, де її можна зупинити — це Україна", — переконаний Петро Порошенко.

Теперішній час він вважає історичним шансом не лише для України, але й для нової адміністрації США і це шанс на значущу єдності у трансатлантичному регіоні.

Я отримав підтвердження від пана Тіллерсона (новопризначений генсек США ) про те, що ми будемо об’єднаними, а те, що нам потрібно — це солідарність. Це унікальна можливість, щоб м’які країни показували свою потужність, але ця нагода надається лише впродовж дуже короткого часу, — зазначив президент України.

Схожі новини