Передплата 2024 «Добрий господар»

Глядачі на Берлінале виступили за звільнення Олега Сенцова

  • 12.02.2017, 08:16
  • 1 849

Акція на підтримку режисера пройшла на показі документального фільму про нього.

На Берлінському кінофестивалі, який проходить в ці дні, висловили солідарність з українським режисером Олегом Сенцовим, який відбуває термін за сфабрикованою справою в російській колонії.

Перед показом фільму Аскольда Курова "Процес: Російська держава проти Олега Сенцова" глядачі підняли таблички з написом "Звільнити Олега Сенцова".

Показ проходив в рамках святкування 30-річчя Європейської кіноакадемії, яка неодноразово висловлювала підтримку режисерові.

Фільм Аскольда Курова бере участь у позаконкурсній програмі "Berlinale Special".

Джерело: Лівий берег

Європейська кіноакадемія виступила на захист Олега Сенцова

Жертвою політичного переслідування назвала сімферопольського режисера голова Європейської кіноакадемії Агнешка Холланд.

Як повідомляє DW, кіноакадемія звернулася до російської влади із закликом звільнити Сенцова.

Раніше в той же день на міжнародному кінофестивалі в Берліні в рамках програми спецпоказів Berlinale Special був представлений документальний фільм-розслідування російського режисера Аскольда Курова "Процес" про суд над Сенцовим.

"Слідству було вигідно "призначити" Сенцова керівником терористичної організації з двох причин. По-перше, з'явилося гучна справа, яка добре доповнювала пропагандистські міфи, якими були в той час повні всі ефіри російського телебачення. По-друге, вони нейтралізували самого Олега, який під час анексії Криму був важливим громадянським активістом, - сказав режисер в інтерв'ю DW. - Таким чином, російська держава дала зрозуміти і іншим незгодним кримчанам, якими методами воно готова боротися з ними".

Акції на підтримку Сенцова на Берлінале проходять щорічно. У 2016-му на кінофестивалі пройшла акція на підтримку Сенцова, яку організували міжнародна правозахисна організація Amnesty International, Німецька та Європейська кіноакадемії. У 2015 і 2014 роках Академія мистецтв у Берліні виступала з протестом проти арешту Сенцова.