Передплата 2024 «Добрий господар»

МВС: "Затримані в Росії українці були жертвами, а не злочинцями"

  • 11.02.2017, 16:37
  • 2 943

У МВС знову закликали громадян України не шукати легких заробітків за кордоном.

У Міністерстві внутрішніх справ України заявили, що затримані в Росії українці є жертвами торгівлі людьми, а не членами злочинного угруповання, як то твердить Москва.

«Національна поліція і МВС послідовно борються з організованими групами торгівців людьми. На території Росії перебувають сотні наших громадян, які в різний час стали жертвами торгівців людьми… Росія подає їх не як жертв незаконного промислу, а саме як учасників організованого злочинного угруповання», — заявили у прес-службі МВС України, яку цитує агентство «Інтерфакс-Україна».

Але, за словами прес-служби, в таких випадках дуже важко довести, що йдеться саме про торгівлю людьми, як і важко повертати громадян на батьківщину для відбування покарання, якщо їх уже й засудять у Росії.

Наркомережа "Хімпром": у МЗС кажуть, українців могли завезти до РФ обманом

«Існують стійкі схеми завезення громадян України до РФ за посередництва низки структур».

Начальник управління консульського забезпечення Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич вважає, що існують стійкі схеми завезення наших співвітчизників до РФ за посередництва низки структур, які видають себе за агенції з підбору персоналу.

Таку думку він висловив в ефірі телеканалу "112 Україна".

"За наявною інформацією, є підстави вважати, що існують стійкі схеми завезення громадян України до РФ за посередництва низки структур, які видають себе за агенції з підбору персоналу для роботи у Росії. МЗС застерігає українців від прийняття рішення щодо пошуку роботи шляхом домовленості з неперевіреними або сумнівними посередниками. Ми маємо розуміти, що працевлаштування за кордоном можливе тільки законним шляхом з дотриманням встановлених вимог", - сказав Кирилич.

За його словами, Міністерство закордонних справ України очікує на підтвердження затримання 47 громадян країни за підозрою в участі у міжнародному наркосиндикаті "Хімпром". "Оприлюднена інформація потребує офіційного підтвердження. У цьому зв’язку посольство України у РФ звернулося до МЗС Росії і слідчого департаменту МВС Росії із запитом підтвердити інформацію про наявність серед затриманих громадян України, повідомити про склад інкримінованих їм злочинів та місце утримання і намір надати чи наявність адвоката", - сказав Кирилич.

Він зазначив, що аналіз затриманих і засуджених в Російській Федерації громадян України за звинуваченням у збуті наркотиків свідчить про помітне зростання кількості затриманих українців.

Україна направила до РФ запити щодо затримання 47 українців

Україна направила до МЗС Росії і Слідчого департаменту МВС РФ запити щодо підтвердження інформації про наявність затриманих 47 громадян України.

Про це йдеться на сторінці Департаменту Консульської служби МЗС України у Facebook.

«За оприлюдненою у ЗМІ інформацією, 10.02.2017 р. в РФ затримано 67 учасників злочинного угруповання "ХимПром", 47 з яких, за попередніми даними, є громадянами України. На адресу МЗС РФ і Слідчого департаменту МВС РФ надіслано запити щодо підтвердження інформації про наявність серед затриманих громадян України, склад інкримінованих їм злочинів, місце утримання та наявність адвоката», - йдеться у повідомленні.

Справа перебуває на контролі ДКС МЗС України.

Сьогодні представник МВС РФ Ірина Волк заявила, що у Підмосков'ї управління з контролю за оборотом наркотиків МВС РФ спільно з ФСБ ліквідувало міжнародний наркосиндикат "ХимПром" з річним оборотом понад 2 млрд рублів, в результаті спецоперації затримано 67 осіб, 47 з яких - громадяни України.

Схожі новини