Передплата 2024 «Добра кухня»

ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо функціонування демократичних інститутів в Україні

  • 26.01.2017, 10:18
  • 4 811

В резолюцію не включена поправка про проведення парламентських виборів на окупованому Донбасі.

Парламентська асамблея Ради Європи підтримала проект резолюції "Функціонування демократичних інститутів в Україні".

Про це повідомив народний депутат України, віце-президент ПАРЄ Георгій Логвинський у Фейсбуці.

"Резолюція ПАРЄ "Функціонування демократичних інститутів в Україні" ухвалена! Рахунок 106 на 11 знову на користь України! Важливо, що нашим опонентам не вдалося замінити терміни "російська агресія" на "внутрішній конфлікт", підмінити поняття "вільні вибори" на "вибори під дулом автомата" і виборчою комісією на чолі з автомийником!" - написав Логвинський.

ПАРЄ вимагає звільнити Сущенка

Парламентська асамблея Ради Європи вимагає звільнення протиправно заарештованого журналіста Романа Сущенка.

Про це йдеться у резолюції "Напади на журналістів та свобода ЗМІ в Європі".

"Будучи занепокоєною свободою ЗМІ у Російській Федерації, Асамблея закликає російське керівництво звільнити Романа Сущенка, Він з 2010 року є кореспондентом Українського національного інформаційного агентства Укрінформ у Франції, та з 30 вересня 2016 року ув'язнений у Москві через обвинувачення у "шпигунстві", - йдеться у тексті резолюції.

ПАРЄ також вимагає від російських властей зняти обвинувачення у "сепаратизмі" та припинити переслідування українських журналістів у Криму — Ганни Андрієвської, Наталії Кокоріної та Миколи Семени.

Джерело: Gazeta.ua

Ар’єв переобраний головою комітету ПАРЄ

Голова української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Ар’єв переобраний головою Комітету ПАРЄ з питань культури, освіти, науки і культури на другий термін.

Про це сам Ар’єв повідомив у своєму Twitter.

ПАРЄ сьогодні голосуватиме резолюцію щодо звільнення Сущенка

Парламентська асамблея Ради Європи вимагатиме звільнити протиправно заарештованого у Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Також припинити переслідування українських журналістів на території окупованого Криму.

Про це йдеться у проекті резолюції «Напади проти журналістів та свобода ЗМІ у Європі», яка буде обговорена і проголосована у середу, повідомляє Укрінформ.

«Будучи занепокоєною свободою ЗМІ у Російській Федерації, Асамблея закликає російське керівництво звільнити Романа Сущенка, який з 2010 року є кореспондентом Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" у Франції, та з 30 вересня 2016 року ув’язнений у Москві через обвинувачення у «шпигунстві», - йдеться у проекті резолюції, доповідачем з якої є голова української делегації в ПАРЄ народний депутат Володимир Ар'єв.

Дебати про свободу ЗМІ в Європі заплановані на 17.30 за київським часом.

Також ПАРЄ вимагатиме від російської влади зняти обвинувачення у «сепаратизмі» та припинити переслідування українських журналістів у Криму — Ганни Андрієвської, Наталії Кокоріної та Миколи Семени.

У проекті резолюції в черговий раз відзначається занепокоєння ПАРЄ у зв’язку з невиконанням Росією вимоги звільнити українського кінорежисера Олега Сенцова, якого російський суд засудив до 20 років ув’язнення.

Також проект резолюції нагадує про незаконне закриття окупаційною російською владою у Криму кримськотатарського телеканалу ATR.

Окрім цього, у проекті висловлюється занепокоєння станом свободи медіа у Туреччині на тлі згортання у країні демократичних свобод.

У проекті резолюції наголошується, що уряди країн-членів Ради Європи мають активно реагувати на загрози свободи ЗМІ та напади проти журналістів у рамках започаткованої у квітні 2015 року «Платформи забезпечення захисту журналізму та безпеки журналістів».

У ПАРЄ нагадують, що починаючи з січня 2015 року у країнах-членах Ради Європи було вбито 16 журналістів.

Президент ПАРЄ закликав до зняття санкцій з російської делегації

Педро Аграмунт, якого обрали на новий річний термін, заявив про необхідність зняття всіх політичних санкцій з делегації Росії.

Про це повідомляє «Європейська правда».

Аграмунт також висловив жаль через рішення Росії не брати участь у роботі ПАРЄ.

«Позиція РФ не змінилася — вони готові повернутися сюди в разі, якщо вони будуть повністю відновлені в правах, включаючи право голосувати та брати участь у роботі комітетів», — зазначив він.

«Я вважаю що росіяни мають бути тут, в асамблеї, з повноцінними правами. Але не я маю ухвалювати це рішення, це — рішення, яке має ухвалювати асамблея», — наголосив президент ПАРЄ.

Він також підкреслив, що говорить від себе особисто, оскільки не має повноважень асамблеї для таких заяв.

Аграмунт вважає, що триваюча анексія Криму не є підставою для збереження санкційних обмежень.

«Я не можу одноосібно вирішити, чи повернеться Росія з повними правами чи ні. Але моя позиція така: одне питання — засуджувати дії РФ в Україні, та ми вже засудили їх. Але це не означає що ми маємо припиняти діалог. Рада Європи не стоятиме на обох ногах без співпраці з РФ», — пояснив Аграмунт

Україну критикують у ПАРЄ

У Парламентській асамблеї Ради Європи об'єктивно звинувачують українську владу в недостатніх зусиллях щодо низки питань.

Про це повідомив голова парламентської делегації України в ПАРЄ Володимир Ар'єв.

"Дійсно, варто нас критикувати. На цей момент критика є об'єктивною... Україну критикують за те, що досі високий рівень корупції, що не імплементовані в українське законодавство ілюстраційні матеріали Венеційської комісії, що Україну спонукають до проведення електоральної реформи. Також закон, який дозволяє партіям після виборів коригувати списки у тій частині кандидатів, які у парламент не потрапили. Це основні позиції, з яких нас критикують", - розповів Ар'єв.

Попри це у Європі побачили суттєве покращення в Україні.

Джерело: Gazeta.ua

Росія відмовилася подавати делегацію в ПАРЄ

Російська Федерація відмовилася подавати свою делегацію в Парламентську Асамблею Ради Європи.

Про це повідомив голова Постійної делегації України в ПАРЄ Володимир Ар'єв.

«Росія знову відмовилася подавати свою делегацію в ПАРЄ. Попри зусилля президента ПАРЄ Педро Аграмонта повернути РФ, в Москві зрозуміли що настрої членів ПАРЄ не на їхньому боці. Наша декларація, підписана перед новим роком майже 70 членами Асамблеї це лише довела. При цьому росіяни ще й ставлять умову свого повернення — ПАРЄ має змінити регламент», — написав він.

Голова Парламентської Асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт заявив, що боротиметься за повернення Росії до ПАРЄ.

Українського нардепа обрали віце-президентом ПАРЄ

Народний депутат від "Народного фронту" Георгій Логвинський обраний віце-президентом Парламентської Асамблеї Ради Європи.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

"Чергова перемога України на міжнародному фронті - в Страсбурзі, за одноголосної підтримки залу, мене обрали віце-президентом Парламентської Асамблеї Ради Європи. Це величезна честь, гордість і відповідальність для мене", - написав він.

Логвинський додав, що посада віце-президента і члена бюро ПАРЄ - найвища посада на міжнародній парламентській арені за всю історію України.

У ПАРЄ вважають боротьбу з корупцією в Україні занадто повільною

У ПАРЄ висловлюють стурбованість з приводу того, що в Україні жоден з гучних корупційних скандалів досі не завершився належним судовим вироком.

Про це йдеться в доповіді моніторингового комітету ПАРЄ, передає Deutsche Welle.

На розгляд депутатів буде винесено проект резолюції "Функціонування демократичних інститутів в Україні", який представлятимуть доповідачі з українського питання іспанець від групи лібералів Джорді Шукла та німець від Європейської народної партії Аксель Фішер.

Попередню резолюцію моніторингового комітету щодо України було ухвалено в ПАРЄ у квітні 2014 року. Наразі доповідачі відзначають, що "розгалужена корупція" в Україні продовжує залишатися однією з головних проблем.

"Затяжна відсутність конкретного прогресу може потенційно зменшити ефект амбіційних реформ влади та підірвати громадську довіру в політичну та юридичну систему в цілому. Асамблея стурбована тим, що темпи боротьби з корупцією занадто повільні, а конкретні результати — дуже обмежені", - йдеться в проекті резолюції.

Проект резолюції також містить заклик до української влади забезпечити спеціального антикорупційного прокурора достатніми ресурсами та відкрити його представництва в усіх регіонах країни. Крім того, в документі також наголошується на необхідності створення спеціалізованого антикорупційного суду.

Водночас доповідачі зазначають, що "головний процес реформ, які відповідають вимогам українського народу, озвученим під час протестів Євромайдану, імплементується".

Обговорення та голосування депутатів ПАРЄ щодо проекту резолюції заплановані на 25 січня.

ПАРЄ переобрала Аграмунта своїм президентом

У понеділок Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) переобрала Педро Аграмунта на посаду президента.

Іспанський політик був єдиним кандидатом на цю посаду, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми не досягли успіху у вирішенні конфліктів у наших країнах-членах. Ми бачимо небезпечну ескалацію ворожнечі на лінії зіткнення у Нагорному Карабасі. Триває конфлікт в Україні і порушення режиму припинення вогню на Донбасі...», - заявив новообраний президент, не назвавши «конфлікт» в Україні російською агресією, що офіційно визнано документами ПАРЄ.

Загалом серед викликів Європі Аграмунт згадав міжнародний тероризм, кризу біженців, конфлікти в Європі та популізм.

Він окремо наголосив на необхідності солідарного, відповідального та всеосяжного підходу в Європі для подолання міграційної кризи із дотриманням стандартів прав людини. У зв’язку з цим Аграмунт ініціював проведення у червні в ПАРЄ спеціальних дебатів з проблеми кризи біженців та міграції.

Водночас новообраний президент ПАРЄ продовжив просувати свою позицію про необхідність повернення повноважень російській делегації, які були обмежені у відповідь на агресію Росії проти України.

«Прикро, що вже вдруге одна із країн-членів — Росія — не заявила свою делегацію на асамблею. Після мого обрання я проводив консультації із спікером російського парламенту та депутатами. Під час дискусій я завжди наголошував, що делегації усіх країн-членів повинні брати участь у роботі асамблеї. Адже ми — асамблея 47 країн, а не 46-ти... Я не залишаю цю позицію, адже я бачу, що російський парламент і його депутати відкриті до діалогу і співпраці», - заявив Аграмунт.

У зв’язку з цим, президент ПАРЄ виступив з ініціативою провести в його рідному місті Валенсії слухання з питань міжпарламентської дипломатії.

Як відомо, на попередній осінній сесії Асамблеї у жовтні 2016 року іспанський політик офіційно виступив за повернення повноважень російській делегації, що викликало обурення українських народних депутатів в ПАРЄ.

12-13 січня 2017 року Аграмунт здійснив візит до Москви. Під час візиту він також висловився за необхідність повернення російської делегації до роботи в ПАРЄ.

Як відомо, російська делегація не заявила про свою участь у зимовій сесії асамблеї.

У порядок денний нової сесії ПАРЄ винесено українське питання

Доповідачами будуть депутати від Іспанії та Німеччини.

У Страсбурзі сьогодні, 23 січня, розпочинається зимова сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, що триватиме до 27 січня. Одним з головних питань порядку денного вказано обговорення функціонування демократичних інституцій в Україні.

Як повідомляє УНІАН, обговорення українського питання заплановано на середу, 25 січня. Доповідачами Моніторингового комітету є депутат від Іспанії Йорді Хукла та депутат від Німеччини Аксель Фішер.

Як зазначається на сайті асамблеї, заплановано також обговорення функціонування демократичних інститутів в Туреччині, а також дискусія про поточний стан справ в Сирії та її вплив на сусідні країни.

На порядку значаться дебати про ситуацію в Лівані і гуманітарну кризу в секторі Газа. У центрі уваги також буде дискусія з щодо нападів на журналістів і свободи преси в Європі.

Джерело: УНІАН, Тиждень.ua

Схожі новини