Передплата 2024 «Добрий господар»

Картер не виключає військової відповіді за російські кібератаки

  • 09.01.2017, 09:11
  • 4 967

Міністр оборони США назвав російські кібератаки на вибори в США агресивним актом проти демократії і не виключає військової відповіді.

Про це він заявив в інтерв’ю NBC news.

За його словами, санкції запроваджені адміністрацією Обами у відповідь на російські кібератаки "представляють собою початок, а не кінець, підлогу, а не стелю".

Він сказав, що подальші дії визначить новий Конгрес і нова адміністрація, проте не виключив військової відповіді.

"Я думаю, ми не повинні обмежувати себе кіберзаходами, коли агресія проти нас здійснюється кіберзаходами. Частково це вірно. Я не думаю, що це має бути військова, або чисто військова відповідь", - сказав він.

Трамп зробив заяву щодо хороших відносин із Росією

Раніше він назвав "полюванням на відьом" дії нинішньої американської адміністрації щодо Росії.

Російська Федерація невдовзі буде більше поважати США, ніж нині. Про це йдеться в повідомленні обраного президента США Дональда Трампа у Twitter, передає УТ.

"Мати хороші відносини з Росією - це добре, а не погано. Лише нерозумні люди або дурні думають, що це погано. У нас у світі вистачає проблем і без цього. Коли я стану президентом, Росія буде поважати нас набагато більше, ніж зараз, і обидві країни, можливо, будуть працювати разом, щоб вирішити деякі з багатьох актуальних проблем у світі", - зазначив Трамп.

Трамп офіційно визнав причетність РФ до кібератак в США

Дональд Трамп, обраний президент США, визнав факт причетності РФ до кібератак на інфраструктури США, але і не вважає, що згадані атаки вплинули на результати виборів.

Про це йдеться у спеціальній письмовій заяві, поширеній офісом Трампа, передає Еспресо.

"У той час як Росія, Китай, інші країни, груп і люди за межами США, послідовно намагаються зламати кібер-інфраструктури наших державних установ, підприємств та організацій, в тому числі Національного комітету демократів (штабу його політичних опонентів), не було абсолютно ніякого впливу на результат виборів", - заявив він.

Ця заява була оприлюднена після двогодинної зустрічі Трампа з представниками трьох американських спецслужб, під час якої Федеральне бюро розслідувань, Центральне розвідувальне управління та Агентство з національної безпеки представили майбутньому президенту доповідь щодо впливу спецслужб РФ на вибори.

Американська розвідка ідентифікувала російських агентів, задіяних в кібератаках

Розвідка США ідентифікувала російських агентів, які переслали вкрадені електронні листи Демократичної партії сайту WikiLeaks.

Про це з посиланням на американські засоби масової інформації пише BBC.

Імена цих агентів поки не називаються, а засновник WikiLeaks Джуліан Аcсандж стверджує, що отримав ці документи не від представників російської влади.

CNN, Washington Post і NBC News з посиланням на джерела в розвідці також пишуть, що спецслужби перехопили повідомлення, які свідчили про те, що високопоставлені російські чиновники святкували перемогу Трампа над Гіларі Клінтон.

На думку розвідки, це ще одне додаткове свідчення того, що Москва була зацікавлена в перемозі Трампа. Підкреслюється однак, що в перехоплених повідомленнях немає нічого, що видавало б безпосередню причетність того чи іншого чиновника до організації злому.

Телеканал NBC News також повідомив, що метою російських хакерських атак було не тільки керівництво Демократичної партії, але і Білий дім, керівництво адміністрації, Держдепартамент і великі американські корпорації.

Конгрес США офіційно затвердив перемогу Трампа

Конгрес Сполучених Штатів на спільному засіданні обох палат офіційно підтвердив перемогу Дональда Трампа на президентських виборах.

Засідання відбулося в п'ятницю, передає "Укрінформ".

"Все скінчено", — зауважив, вдаряючи молотком по трибуні після голосування віце-президент США Джо Байден, який також формально є головою Сенату.

У цей момент республіканці аплодували стоячи.

Під час процедури голосування декілька представників Демократичної партії намагалися заперечити рішення Колегії вибірників, наголошуючи на тому, що втручання Росії вплинуло на результат виборів.

Зокрема, конгресмен Джим Макговерн висловив своє заперечення з цього приводу. Його позицію підтримали конгресмени Джеймі Раскін, Преміла Даяпал та ще кілька конгресменів. Однак головуючий на засіданні Байден відхилив цей заклик, оскільки його не підтримали у Сенаті.

За процедурою, будь-хто із законодавців може висловити своє заперечення під час голосування. Однак воно матиме силу лише тоді, якщо його підтримають в обох палатах Конгресу США.

"Немає чого дискутувати — якщо заперечення не підписано сенатором, воно не може бути враховане", - зазначив у цьому зв'язку Байден.

Таким чином, останньою формальною процедурою, яка затвердить Трампа на посту президента США, залишається церемонія його інавгурації, яка призначена на 20 січня.

Під час голосування був також затверджений Майк Пенс на посту віце-президента США.

Wikileaks прокоментував доповідь США про втручання Росії у вибори

Організація Wikileaks прокоментувала ту частину доповіді розвідки США, де згадується роль проросійських ЗМІ та політиків у втручанні в передвиборчий процес в США.

"Розсекречена доповідь уряду США про "російських хакерів" має цікаву обмовку про те, що вона заснована на перегляді телевізора і читанні постів у Twitter", - написала організація Wikileaks в twitter.

Такі висновки організація зробила з частини доповіді, де згадується, що деякі висновки американської розвідки ґрунтуються на "поведінці лояльних Кремлю політиків, державних засобів масової інформації та прокремлівських ЗМІ, яких Кремль прямо використовує для передачі повідомлень або які підзвітні Кремлю".

Розвідка США оприлюднила доповідь про втручання Путіна в вибори США

Президент Росії Володимир Путін розпорядився організувати в 2016 році "кампанію впливу", спрямовану на вибори президента США з метою підірвати демократичний процес і зганьбити кандидата від демократів Хілларі Клінтон.

Про це йде мова в незасекреченій версії доповіді про втручання Росії у вибори США, оприлюдненій американською розвідкою в п'ятницю, повідомляє Reuters.

Згідно з доповіддю, Путін переслідував мету підірвати віру народу в американську демократію і очорнити Клінтон.

"Ми вважаємо, що Путін і російський уряд явно воліли обрання Трапма", - повідомляється в доповіді.

"Ми також вважаємо, що Путін і уряд РФ прагнули збільшити передвиборчі шанси обраного президента Трампа, зокрема шляхом дискредитації держсекретаря Клінтон", — йдеться в документі.

Переглянути

Трамп назвав "полюванням на відьом" дії адміністрації Обами щодо Росії

Так обраний президент США відповів на запитання New York Times щодо того, чому стільки уваги приділяється кабератакам, які приписуються Росії.

Обраний президент США Дональд Трамп назвав "полюванням на відьом" дії нинішньої американської адміністрації щодо Росії.

"Вони (адміністрація президента — ред.) зазнали нищівної поразки на виборах. Я виграв більше округів, ніж Рейган свого часу. Їм дуже соромно за це. Певною мірою відбувається полювання на відьом. Вони просто сфокусувалися на цьому", - сказав Трамп, відповідаючи на питання, чому стільки уваги приділяється кабератакам, які приписуються Росії.

Керрі розповів, як США переконались у причетності уряду РФ до кібератак

Перед тим, як прийняти рішення про введення нових санкцій проти Росії, адміністрація США перевірила кілька разів інформацію розвідки про причетність уряду Росії до кібератак на Америку та поширення вкраденої інформації.

Про це заявив під час прес-конференції в четвер у Вашингтоні державний секретар США Джон Керрі, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Об'єднана експертиза всього (розвідувального — ред.) співтовариства перевіряла, перепровіряла і ще раз перепровіряла провірене та дійшла спільного висновку, що уряд Росії був причетний до цих зусиль щодо втручання в цілісність нашого виборчого процесу. Такий був висновок", - заявив Керрі.

Читайте також: Маккейн вважає можливі кібератаки з боку Росії "актом війни"

Він погодився з різкими визначеннями сенатора Макейна щодо ворожості дій Росії. "Очевидно, це дуже серйозно", - зазначив держсекретар, висловивши переконання, що президент Обама застосував адекватну відповідь.

Керрі також повідомив, що в період хакерського нападу на США — влітку минулого року — американське керівництво спілкувалося з російським з цього питання. "Ми спілкувалися на особистому й приватному рівні з росіянами. Не можу говорити про це більше, крім того, що багато що було взято до уваги тоді в тому котектсі, як реагувати на це", - зауважив Джон Керрі.

Спецслужби США ідентифікували росіян, що передавали WikiLeaks зламане листування

Американські спецслужби ідентифікували росіян, які, за твердженнями фахівців, передали зламане електронне листування сайту WikiLeaks у спробі вплинути на президентські вибори у США.

Про це повідомили 5 січня The Washington Post і Reuters.

За цими даними, ЦРУ визначило російських чиновників, які через третіх осіб за вказівкою президента Росії Володимира Путіна передали матеріали Національного комітету Демократичної партії і лідерів цієї партії.

Агенція Reuters заявила, що ці висновки містяться в секретній частині доповіді, яку спецслужби передали президенту Бараку Обамі 5 січня і планують надати обраному президенту Дональду Трампу 6 січня.

Ці дані мають важливе значення, оскільки засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж заперечує отримання зламаного листування від росіян, а Трамп вказував на заяви Ассанжа, коли говорив, що сумнівається в причетності Росії до кібернападів.

Держсекретар США погодився з даними звіту про причетність керівництва Росії до кібервтручання

Державний секретар США Джон Керрі заявив, що погоджується з даними розвідки про причетність найвищого керівництва Росії до кібернападів під час президентської кампанії, передає Радіо Свобода.

На прес-конференції у Вашингтоні на запитання, чи вважає він, що президент Росії Володимир Путін саме керував цими кібернападами на комп’ютерні системи Демократичної партії США, Джон Керрі відповів: «Я приймаю оцінку розвідувальних служб США, що це йшло з найвищих рівнів» російського керівництва.

За його словами, і він сам, і президент Барак Обама особисто порушували питання про ці кібернапади в розмовах із російськими представниками, вимагаючи від них припинити ці напади і попереджаючи про рішучу відповідь.

Розвідка США назвала безпрецедентним і агресивним кібервтручання Росії у вибори

Чільний представник американської розвідки заявив, що кібервтручання Росії у виборчий процес у США було безпрецедентним.

Як сказав директор національної розвідки США Джеймз Клаппер на слуханні в комітеті у справах силових структур Сенату, «не думаю, що ми будь-коли мали справу з більш агресивним і прямим зусиллям із метою втрутитися в наші виборчі процеси, ніж цього разу».

За його словами, кібернапади були лише одним із аспектів втручання Росії в американський виборчий процес — серед багатьох інших були класична пропаганда, дезінформація чи фальшиві новини.

Слухання було присвячене кіберзагрозам для США, головно з боку Росії, в першу чергу під час кампанії до виборів президента США минулого року. Це був перший із низки запланованих конгресових заходів, що мають на меті з’ясувати обсяги, наміри й цілі керованого владою Росії втручання в комп’ютерні системи й електронне листування політичних організацій у США, про тверді докази якого заявляють американські спецслужби.

Як говориться в оприлюдненій на слуханні спільній доповіді низки американських спецслужб, Росія становить значну кіберзагрозу для військової, дипломатичної, торговельної і життєво важливої інфраструктури США, і Кремль став на значно агресивнішу позицію у своїх кібернападах, взявши за ціль урядові організації, недержавні аналітичні установи, політичні організації і бізнес-корпорації.

При цьому, йдеться в доповіді, тільки найвищі представники керівництва Росії могли дати дозвіл на кібернапади, які, на переконання Вашингтона, мали на меті втручання в американський виборчий процес, — на недавнє викрадення даних, що стосувалися виборів, і на їхнє оприлюднення.

Голова комітету, республіканець Джон МакКейн заявив на слуханні, що президент Росії Володимир Путін відчув заохочення здійснити кібернапади з метою втрутитися в американські вибори, бо Вашингтон не влаштував для Москви високої ціни за її агресивну зовнішню політику. «Нас не має дивувати, що Володимир Путін міг подумати, що він може влаштовувати дедалі серйозніші кібернапади на нашу державу, коли він заплатив таку малу ціну за вторгнення до України, за анексію Криму, за підрив демократичних інституцій по всій Європі і, звичайно, за допомогу Башарові аль-Асаду винищувати цивільних людей у Сирії протягом більш ніж року безкарно… Роками кібернапади на нашу державу зустрічалися нерішучістю і бездіяльністю. Наша держава не має політики, а отже, і стратегії кіберстримування. Ця подоба слабкості провокувала наших супротивників, які нападали на нас знову і знову, і все серйозніше й серйозніше. Якщо ми не продемонструємо, що ціна нападів на США перевищує жадані переваги, ці кібернапади тільки наростатимуть», — наголосив МакКейн.

Обраний президент США Дональд Трамп, відомий своєю проросійською позицією, і представники його команди продовжують ставити під сумнів дані американської розвідки, що до кібервтручання у президентські вибори у США причетна Росія.

Спецслужби США підготували ще одну доповідь із доказами втручання Росії, з матеріалами якої в четвер знайомлять президента Барака Обаму, а у п’ятницю мають познайомити і Дональда Трампа. Несекретну, скорочену версію цієї доповіді мають опублікувати наступного тижня.

У вівторок директор Центрального розвідувального управління США Джон Бреннан заявляв, що всі, хто сумнівається в участі Росії в кібервтручанні у вибори у США, має побачити цю доповідь, перш ніж робити свої висновки.

Минулого року всі 17 спецслужб США підтвердили, що вважають доведеним втручання в передвиборчу кампанію на шкоду кандидатові від Демократичної партії Гілларі Клінтон хакерів, пов’язаних із владою Росії, які викрали електронне листування апаратників партії, і його потім було оприлюднено. 9 грудня видання The Washington Post повідомило, що ЦРУ визначило: метою російських хакерів було не тільки загалом підірвати довіру в американську виборчу систему, а й конкретно допомогти Трампові перемогти. Того ж дня видання The New York Times написало, що розвідка США встановила: російські хакери дісталися й до комп’ютерів Республіканської партії, але не оприлюднили здобутої там потенційно шкідливої для республіканців інформації.

29 грудня Федеральне бюро розслідувань і Міністерство внутрішньої безпеки США опублікували нову доповідь про кібератаки під час президентської кампанії, яка підтвердила причетність до них російських спецслужб. Після цього адміністрація чинного президента Барака Обами оголосила безпрецедентні санкції проти російських дипломатів у США. У Москві ж продовжують заперечувати будь-яке втручання Росії як держави у президентські вибори у США, на яких переміг висуванець Республіканської партії Дональд Трамп.

Розвідка США підтвердила, що російські кібератаки уповноважені Кремлем

Викрадення інформації з серверів Національного комітету Демократичної партії США та подальше оприлюднення її під час президентських виборів у Сполучених Штатах було уповноважене вищим російським керівництвом.

Це підтвердив під час слухань у сенатському Комітеті з питань збройних сил у четвер директор Офісу національної розвідки США Джеймс Клеппер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"За нашими оцінками, лише найвище російське керівництво могло уповноважити останнє викрадення та розкриття даних, спрямоване на вибори (в США — ред.), враховуючи обсяг та уразливість тих, на кого це було націлено", - заявив керівник американської розвідувальної структури.

Він також висловив переконання, що Росія проводитиме кібероперації проти США і в майбутньому. За його словами, очікується, що вони будуть спрямовані на збір розвідувальної інформації, забезпечення процесу прийняття рішень російським керівництвом, проведення операцій впливу для підтримки військових та політичних цілей Росії, а також для підготовки кіберпростору для майбутніх цілей.

Крім того, Клеппер поінформував, що має дані про використання Росією кібертактики та інструментів з метою впливу на громадську думку в Європі і Євразії.

Водночас, він зауважив, що крім Росії Сполучені Штати мають загрозу в кіберпросторі з боку Китаю, Ірану, Північної Кореї, а також кримінальних та терористичних організацій, цілями яких є державні, комерційні, політичні установи і окремі громадяни США.

Схожі новини