Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ізраїльський міністр закликав євреїв покинути Францію

  • 27.12.2016, 09:56
  • 5 466

Ізраїль побоюється, що саміт, запланований Францією на 15 січня, призведе до ще однієї резолюції ООН з акцентом на мирному процесі.

Міністр оборони Ізраїлю Авігдор Ліберман накинувся на Францію за спробу організувати міжнародний саміт щодо врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту і закликав євреїв Франції перебиратись в Ізраїль.

Про це повідомляє видання Haaretz.

"Це сучасна версія процессу Дрейфуса" заявив Ліберман, посилаючись на випадок 19-го століття з єврейським французьким офіцером Альфредом Дрейфусом, звинуваченим у державній зраді (цей процесс був підданий критиці, оскільки вважалося що звинувачення грунтується на антисемітських поглядах).

"Ймовірно, настав час сказати євреям у Франції: "Це не ваша країна, це не ваша земля, їдьте з Франції і приїжджайте в Ізраїль", - закликав міністр.

За його словами, ініціатива Франції це змова протии Ізраїлю, а відповіддю на цю змову міг би стати виїзд євреїв з Франції.

МЗС: "Україна голосувала в рамках міжнародного права з приводу ізраїльського питання"

У Міністерстві закордонних справ України пояснили, чому викликали посла Ізраїлю в Києві і прокоментували голосування за резолюцію Ради Безпеки ООН.

Про це в ефірі 112 каналу розповіла речниця МЗС Мар'яна Беца.

"Висловлено розчарування з певної емоційної реакції ізраїльської сторони за результати голосування у Нью-Йорку. Ще раз надано роз'яснення, щодо мотивів, які зумовили позицію делегації України на підтримку згаданого проекту. Якщо відкинути емоції і подивитися виключно з точки зору міжнародного права, наша позиція є цілком послідовною і збалансованою щодо ізраїльсько-палестинського конфлікту. Ми виступаємо за мирне співіснування двох держав, ми за врегулювання конфлікту мирним шляхом", - сказала Беца.

Нетаньяху розпорядився звести до мінімуму контакти з Україною

Прем'єр-міністр Ізраїлю розпорядився звести до мінімуму робочі контакти з урядовцями з 12 країн у зв’язку із голосуванням у Радбезі ООН.

Про це повідомляє Армійське Радіо, а також газета Haaretz з посиланням на підсумки недільного засідання кабміну та дані від чільного ізраїльського посадовця, який говорив на умовах анонімності, пише DW.com.

Керівник ізраїльського уряду Біньямін Нетаньяху в неділю, 25 грудня, дав доручення міністерству закордонних справ мінімізувати робочі контакти з 12 країнами, представники яких в Раді Безпеки ООН підтримали резолюцію із осудом ізраїльської поселенської діяльності.

"У наступний період подорожуйте менше до країн, які голосували проти нас", - цитує газета звернення прем'єра до урядовців на засіданні.

Рішення стосується України, Росії, Китаю, Японії, Франції, Анголи, Єгипту, Уругваю, Іспанії, Сенегалу та Нової Зеландії. Голів МЗС цих країн не прийматимуть в Ізраїлі, зазначає газета. Крім того, заморожено координацію зустрічей Нетаньяху з прем'єр-міністеркою Великобританії Терезою Мей та прем'єром КНР Лі Кецяном, які мали відбутися у швейцарському Давосі. В МЗС Ізраїлю на запит DW відмовилися коментувати цю інформацію.

Ізраїльський міністр: «Єврейських поселень буде ще більше»

Міністр освіти і діаспори Ізраїлю Нафталі Беннетт закликав як відповідь на резолюцію Радбезу ООН продовжити практику анексії територій на Західному березі річки Йордан.

Про це пише DW.com.

"Уже найближчим часом ми зробимо кроки для поширення юрисдикції Ізраїлю на Маале-Адумім і інші області Іудеї і Самарії (територій на Західному березі Йордану)", - заявив він, згідно з повідомленням своєї прес-служби.

Нафталі Беннетт є головою правої національно-релігійної партії "Байт Єгуда" ( "Єврейський будинок").

"Жоден народ не може бути названий загарбником в своїй власній країні", - заявив Беннетт, назвавши Єрусалим вічною столицею Ізраїлю. Він підкреслив, що резолюція Радбезу ООН опиниться в "сміттєвому відрі історії".

Раніше уряд Ізраїлю відмовився виконувати резолюцію Ради Безпеки ООН, що стосується будівництва єврейських поселень на палестинських територіях. З такою заявою виступив кабінет прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху пізно ввечері 23 грудня. У повідомленні уряду голосування в Радбезі названо "ганебним".

Особливо різко ізраїльська влада висловилися з приводу рішення США, які, володіючи правом вето в Радбезі, що не заблокували резолюцію. "Адміністрація Обами не тільки не змогла захистити Ізраїль від одержимості ООН, але ще і вступила в змову з ООН за спиною Ізраїлю", - йдеться в заяві уряду Нетаньяху.

Тепер місцева влада сподівається на зміну політики Вашингтона з приходом нового президента Дональда Трампа.

Екс-глава МЗС Ізраїлю розкритикувала Нетаньяху за скасування візиту Гройсмана

Депутат кнесету Ципі Лівні (лідер партії Ха-Тнуа, Сіоністський табір) виступила з різкою критикою скасування візиту прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана до Ізраїлю.

Колишня глава дипломатичного відомства вперше ясно і чітко вказала на незбалансовану і відверто прокремлівську позицію нинішнього уряду і особисто його лідера Біньяміна Нетаньяху, який зараз виконує також обов'язки глави МЗС, пише ізраїльське видання "Курсор".

"Для чого потрібно було скасовувати візит прем'єр-міністра України до Ізраїлю, чим це допоможе нашій країні?", - цитує видання прес-реліз зі словами Лівні.

Депутат зазначила, що у Нетаньяху тісні відносини з Росією. За її словами, Нетаньяху звертався до президента РФ Володимира Путіна з проханням накласти вето на антиізраїльську резолюцію Ради безпеки ООН і отримав від президента Росії відмову.

"Абсолютно справедливо, - Росія країна, з якою обов'язково треба вміти будувати міцні відносини", - зазначає Лівні.

"Але при цьому щоразу в міжнародних організаціях Росія голосує проти Ізраїлю. Так сталося і цього разу. І що робить Нетаньяху? Скасовує запланований на цей тиждень візит прем'єр-міністра України до Ізраїлю", - сказала вона.

"Це означає, що за антиізраїльське голосування в РБ ООН Нетаньяху планує зіпсувати відносини і з Росією? З усіма країнами, які голосували проти Ізраїлю? Чи він показує силу лише проти тих, хто йому здається слабким?", - зазначила депутат кнесету.

На її думку, такими діями Нетаньяху знову проявляє безпорадність.

"Він не контролює ситуацію, не розуміє ефективності й користі для Ізраїлю своїх реакцій", - вважає Лівні.

Нетаньяху викликав послів 9 країн через резолюцію РБ ООН

Прем'єр-міністр і міністр закордонних справ Ізраїлю Біньямін Нетаньяху розпорядився викликати послів низки країн на бесіду, де в жорсткій формі від них вимагатимуть пояснень щодо голосування в РБ ООН.

Як повідомляє ізраїльський 9 канал з посиланням на місцеве видання Walla, мова йде про послів країн, з якими у Ізраїлю існують дипломатичні відносини: Китаю, Франції, Росії, США, Єгипту, Японії, Нової Зеландії, України та Уругваю.

Видання відзначає, що в неділю зранку представники МЗС Ізраїлю вже розмовляли на цю тему з послом Великобританії. Зустрічі з послами інших країн мають пройти в неділю.

Аваков хоче розглянути голосування у Радбезі ООН щодо Ізраїлю на Кабміні

Глава МВС Арсен Аваков заявив, що вважає за потрібне розглянути голосування України у Радбезі ООН по резолюції щодо Ізраїля на засіданні Кабміну.

Про це міністр заявив 25 грудня.

"Голосування України проти Ізраїля в ООН виглядає дивним і необдуманим. Цей факт необхідно розглянути на найближчому засіданні Кабміну", - зазначив Аваков.

У свою чергу лідер Радикальної партії Олег Ляшко назвав останні події у стосунках України з Ізраїлем "дипломатичною диверсією" і зазначив, що через голосування у Радбезі ООН "національним інтересам України завдано великої шкоди, яку довго треба буде усувати".

Єльченко: «Ізраїльські поселення на палестинських територіях суперечать міжнародному праву»

Ізраїльські поселення на палестинських територіях, від будівництва яких закликали відмовитися у резолюції Радбезу ООН, суперечать міжнародному праву.

Про це 25 грудня заявив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко.

"Ізраїльські поселення на окупованих територіях суперечать міжнародному праву, як і окупація Криму Росією", - зазначив постпред України в ООН і додав: "Міжнародне право-одне для всіх! Не можна ним крутити як собака хвостом".

Гройсман "з розумінням" поставився до скасування його візиту до Ізраїлю

Глава українського уряду Володимир Гройсман з розумінням поставився до того, що прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху скасував його візит до Ізраїлю.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело.

За словами джерела, Гройсман надалі має намір інтенсифікувати переговори з ізраїльською стороною для врегулювання проблемних питань і більш активного розвитку двосторонніх відносин.

Раніше повідомлялося, що Нетаньяху оголосив про скасування офіційного візиту прем'єр-міністра Володимира Гройсмана в Ізраїль, який планувався на 27-28 грудня.

Скасування пов'язане з ситуацією навколо голосування в Раді Безпеки ООН по резолюції, яка закликала Ізраїль припинити будівництво поселень на палестинських територіях. З 15 членів Ради Безпеки ООН 14, включно з Україною, проголосували за резолюцію і тільки США утрималися, але при цьому не скористалися своїм правом вето.

Ізраїльська сторона відразу досить негативно відреагувала на результати цього голосування, в тому числі в ізраїльських ЗМІ поширюється чимало критики на адресу позиції України в даній ситуації.

Нетаньяху скасував візит Гройсмана до Ізраїлю через підтримку резолюції Радбезу ООН

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху оголосив про скасування офіційного візиту глави українського уряду Володимира Гройсмана до Ізраїлю.

Як пише DW з посиланням на ізраїльське агентство новин Ynet, у такий спосіб висловлено протест проти підтримки Україною резолюції Ради Безпеки ООН щодо ізраїльських поселень.

Зазначається, що візит Гройсмана був запланований на наступний тиждень, однак на сайті КМУ анонсів з подібним візитом не розміщено, як і повідомлень про скасування візиту глави уряду.

Раніше Нетаньяху заявив про переоцінку Ізраїлем зв'язків із ООН, повідомляє Reuters.

"Я проінструктував міністерство закордонних справ завершити протягом місяця переоцінку наших контактів з ООН, включно з фінансуванням інституцій ООН та присутності представників ООН в Ізраїлі", - заявив Нетаньяху.

Напередодні Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію з вимогою до Ізраїлю припинити поселенську діяльність на палестинських територіях. У резолюції наголошується, що політика Ізраїлю із будівництва поселень на Західному березі річки Йордан та будівництва у Східному Єрусалимі є порушенням міжнародного права та становить перепону для ізраїльсько-палестинського врегулювання.

Схожі новини