Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Качинський заявив, що дії опозиції порушують закон

  • 21.12.2016, 13:50
  • 4 919

Блокування трибуни чи президії не передбачено регламентом польського Сейму, тому дії опозиції є порушенням закону.

Про це заявив лідер правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS) Ярослав Качинський під час спільної прес-конференції керівництва правлячої коаліції, включаючи главу уряду Беату Шидло, маршалків Сейму та Сенату Марека Кухцінського і Станіслава Карчевського, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Польщі.

“Ніхто не знайде в регламенті Сейму права на блокування роботи, блокування трибуни, блокування президії Сейму чи окупування сесійної зали”,- заявив Качинський.

У цьому контексті він наголосив, що депутати опозиції не мають жодних привілеїв перед законом.

“Прошу пам’ятати, що положення Кримінального кодексу у даному випадку порушуються і ми маємо справу зі згодою на дії, які мають злочинний характер — блокування, обмеження свободи громадян, обмеження пересування”, - підкреслив Качинський.

Він також закликав польські ЗМІ об'єктивно висвітлювати події у країні.

У Польщі після протестів вирішили відмовитись від посилення правил для журналістів

Спікер польського Сейму пообіцяв, що у січні з'явиться новий варіант регламенту.

Керівництво правлячої партії "Право і справедливість" пообіцяло не приймати новий регламент, який посилює правила доступу журналістів до парламенту. Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда, повідомляє AP.

За словами глави держави, метою змін було допомогти журналістам "краще організувати роботу", а у партії були "добрі наміри".

У той же час він заявив, що влада повинна "забезпечити громадянам доступ до інформації про роботу парламенту".

Голова Сенату Польщі Станіслав Карачевський, що представляє "Право і справедливість", 19 грудня пообіцяв в січні представити новий варіант регламенту, що регулює роботу преси в парламенті.

Протести у Польщі - Дуді доповіли про відкликання закону про медіа

Правляча польська партія "Право і справедливість" відкликала закон, що обмежує доступ журналістів до парламентаріїв.

Про це повідомляє Associated Press з посиланням на президента Анджея Дуду.

"Ми повинні забезпечити доступ громадян до інформації про роботу в парламенті", - сказав Дуда за результатами переговорів з ключовими фігурами правлячої партії "Право і справедливість".

Проте, президент Польщі заявив, що партія мала "добрі наміри", коли вона оголосила минулого тижня, що планує обмежити доступ журналістів до роботи сейму.

Він визнав, що це стало занадто контроверсійною пропозицією для суспільства.

Таким чином відкликання закону буде перемогою польської політичної опозиції і громадських активістів, які розпочали акції протесту у п'ятницю, 16 грудня.

Глава МВС Польщі назвав законним голосування, що викликало хвилю протестів

Опозиція вважає, що голосування пройшло незаконно.

Міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Блащак вважає, що п'ятничне голосування в Сеймі пройшло згідно із законодавством. Він додав, що як місце голосування, так і його хід, не викликають сумнівів.

«Був кворум, а засідання в Колонному залі, куди довелося перейти через протест опозиційних депутатів, проходило не вперше. Метод підрахунку голосів без допомоги електронних систем також використовувався раніше. Все відповідно до закону», - наголосив він.

У п'ятницю в знак протесту проти виключення з участі в засіданні парламенту депутата від партії Громадянська платформа Міхала Щерби і планованих змін в роботі журналістів в Сеймі, опозиція заблокувала трибуну парламенту. У зв'язку з чим засідання довелося перенести в інший зал, де і пройшло голосування без участі депутатів від опозиції.

Опозиція вважає, що голосування пройшло незаконно, і вимагає проведення повторного голосування на додатковому засіданні Сейму, яке могло б відбутися у вівторок, 20 грудня.

При цьому депутати від опозиційних партій продовжують займати зал пленарних засідань польського Сейму ротаційним чином в очікуванні вирішення ситуації.

У неділю, 18 грудня, Анджей Дуда попросив представити йому юридичну оцінку засідання парламенту.

Нагадаємо, на знак підтримки польських ЗМІ, яким планують обмежити доступ до зали засідань Сейму, політики трьох опозиційних партій ("Громадянська платформа", "Сучасна", Польська селянська партія) 16 грудня заблокували трибуну і президію.

Лідер PiS Ярослав Качинський назвав дії опозиції "хуліганством". Відтак, голосування за законопроекти, у тому числі за бюджет на 2017 рік, було перенесено в інше приміщення. Опозиція визнає ці голосування нелегітимними, оскільки вони проводилися за відсутності кворуму, і вже звернулася із відповідним поданням до прокуратури.

Лідер найбільшої опозиційної партії "Громадянська платформа" (РО) Гжегож Схетина заявив, що Маршалок Сейму Марек Кухцінский призвів до кризи в Польщі і польському парламенті і повинен за це подати у відставку.

Крім того, колишній президент Польщі Лех Валенса закликав чинного главу держави Анджея Дуду піти у відставку.

Польська опозиція вимагає відставки маршалка Сейму

Лідер найбільшої опозиційної партії повідомив президенту про очікування опозиції: повернення в парламент ЗМІ на колишніх умовах.

Маршалок Сейму Марек Кухцінский призвів до кризи в Польщі і польському парламенті і повинен за це подати у відставку. Про це після зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою заявив лідер найбільшої опозиційної партії "Громадянська платформа" (РО) Гжегож Схетина.

"Після того, що сталося, ми вважаємо, що він (Кухцінский - ред.) привів до цієї кризи і він за неї відповідає. Він повинен подати у відставку", - заявив Схетина.

Лідер РО також заявив, що повідомив президенту про очікування опозиції: повернення в парламент ЗМІ на колишніх умовах.

Схетина прокоментував також інформацію про те, що охорона Сейму увечері заявила депутатам, які блокують трибуну в Сеймі, що вони там знаходяться незаконно.

"Якщо таке триватиме, то я хочу чітко сказати, що ми не залишимо залу засідань, депутати РО будуть тут до 11 січня (початок наступного засідання Сейму) і навіть довше", - заявив він.

Схетина підкреслив, що повідомив президенту про свою готовність зустрітися в понеділок із лідером правлячої партії "Право і Справедливість" Ярославом Качинським і обговорити ситуацію, що склалася.

Раніше повідомлялось, що колишній президент Польщі Лех Валенса закликав чинного главу держави Анджея Дуду піти у відставку.

Нагадаємо, на знак підтримки польських ЗМІ, яким планують обмежити доступ до зали засідань Сейму, політики трьох опозиційних партій ("Громадянська платформа", "Сучасна", Польська селянська партія) 16 грудня заблокували трибуну і президію.

Лідер PiS Ярослав Качинський назвав дії опозиції "хуліганством". Відтак, голосування за законопроекти, у тому числі за бюджет на 2017 рік, було перенесено в інше приміщення. Опозиція визнає ці голосування нелегітимними, оскільки вони проводилися за відсутності кворуму, і вже звернулася із відповідним поданням до прокуратури.

У Варшаві та інших містах тривають протести проти дій влади щодо обмеження свободи ЗМІ.

Протести у Польщі: президент зустрінеться з лідерами опозиції та ПіС

Президент Польщі Анджей Дуда запланував зустрічі з лідерами опозиційних партій і главою правлячої партії "Прав і Справедливість" Ярославом Качинським.

Про це повідомляє TVN24.

"Низка зустрічей (з опозиційними політиками та з головою ПіС - ред.) — це практична реалізація вчорашньої заяви пана президента, що він готовий бути посередником", — заяви керівник прес-служби Канцелярії президента Республіки Польща, Марек Магєровський.

За його словами, на сьогодні у президента, окрім зустріч з Качинським, заплановані три зустрічі: з Владиславом Косінякем-Камишем, керівником Польської селянської партії, з Павлом Кукізом, лідером однойменної партії Kukiz-15 і ввечері Дуда має зустрітися з лідером "Громадянської платформи" Гжегожем Схетиною.

Як сказав Магєровський, президент хоче поговорити з партійними лідерами про те, що сталося в Сеймі в п'ятницю і про те, що можна зробити для того, аби "уникнути ескалації конфлікту".

Шеф прес-служби канцелярії президента також повідомив, що всі лідери опозиції підтвердили свої наміри зустрітися з Дудою у президентському палаці.

Зазначимо, у Польщі вже третій день тривають протести через плани правлячої партії суттєво обмежити доступ журналістів до депутатів Сейму.

Польська опозиція зібрала кількатисячний мітинг

У неділю, 18 грудня, у Варшаві під Конституційним судом розпочався кількатисячний мітинг польської опозиції.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Участини мітингу подякували голові суду Анджею Жеплінському, який завершив свою роботу на цій посаді, за те, що він відмовлявся виконувати дії влади, які, на їхнє переконання, були незаконними, і стояв на захисті конституційного ладу Польщі.

До пристуніх звернувся екс-президент Польщі Броніслав Коморовський із закликом до захисту демократії.

Польська опозиція зібрала кількатисячний мітинг

Ситуація на мітингу мирна, водночас захід охороняє велика кількість поліції.

Водночас прихильники влади, вперше від початку протестів у Польщі, масово зберуться о 17:00 під президентським палацом. Вони закликають небайдужих громадян вийти до президентського палацу на захист легально обраної влади і демократії у країні.

До Варшави стягуються допоміжні підрозділи поліції. За інформацією речника варшавської поліції, до столиці з метою забезпечення порядку додатково прибудуть 500 поліцейських.

У Варшаві відбулася демонстрація на підтримку влади

В неділю, 18 грудня, перед палацом президента Польщі відбулася демонстрація прихильників політики нинішньої правлячої партії "Право і Справедливість".

Про це повідомляє TVN24.

Повідомляється, що демонстранти тримали плакати і біло-червоні прапори. За словами організаторів маніфестація була організована назахист демократії.

"Це демонстрація прихильників уряду, "Права і Справедливості" а також парламентської більшості. Учасники акції вважають, що дії опозиції і блокування залу засідань в Сеймі це хамство, провокація" — з такими гаслами вийшли демонстранти, передав кореспондент видання з місця події.

Демонстранти тримали біло-червоні національні прапори та плакати з гаслами: "Захисти демократію відопозиції", "Собаки гавкають, а караван йде далі. Не гальмуйте. Алілуя і вперед!", "Польща вільна та демократична!!!".

Уряд Польщі та журналісти проведуть переговори в понеділок

"Сподіваюся, що вже в понеділок ми зможемо говорити з усіма журналістами", — сказав Карчевський.

У понеділок, 19 грудня, опівдні мають розпочатися переговори маршалка польського Сенату Станіслава Карчевського з представниками засобів масової інформації щодо організації роботи журналістів у Сеймі

Про це повідомляє Rzeczpospolita.

Повідомляється, що журналісти вимагають відмовитися від планів що зміни порядку організації роботи журналістів у Сеймі, які просуває маршалек Марек Кухцінський.

За словами Карчевського, він намагався донести журналістам, що правляча партія ПіС прагне покращити умови роботи журналістів у Сеймі.

Також він додав, що збирається зустрітися з Кухцінським для "дуже серйозної розмови".

"Ніхто ніколи не хотів обмежувати доступ журналістів до важливих політичних подій", — запевнив спікер польського Сенату.

Туск прокоментував протести у Польщі

Він подякував усім тим, хто готовий і надалі підтримувати у Польщі європейські стандарти демократії.

За словами голови Євроради, той, хто сьогодні у Польщі ставить під сумнів європейську модель демократії, порушуючи Конституцію і добрі традиції, наражає усіх поляків на стратегічні ризики.

Голова Європейської Ради Дональд Туск закликав польську владу шанувати людей та європейські цінності і не провокувати ситуацію, наслідком якої буде ізоляція Польщі у світі. Про це екс-прем’єр-міністр Польщі заявив під час церемонії закриття року Європейської столиці культури у Вроцлаві.

“Після вчорашніх подій у Сеймі і на вулицях Варшави, пам'ятаючи, що означає грудень у нашій історії, я закликаю тих, хто має реальну владу в нашій країні, поважати людей, принципи і конституційні цінності, встановлені процедури і добрі традиції”, - сказав Туск.

Він зауважив, що готував промову про культуру, але вчорашні події у польському Сеймі змусили внести до неї зміни.

За словами Туска, той, хто сьогодні у Польщі ставить під сумнів європейську модель демократії, порушуючи Конституцію і добрі традиції, наражає усіх поляків на стратегічні ризики.

“Нехтуючи духом свободи і спільноти, він пише черговий акт драми польської самотності. Ми це дуже добре знаємо з історії”, - підкреслив президент Євроради.

“Ви сьогодні найкращі вартові польської репутації у Європі та світі”, - наголосив Туск.

Джерело: Укрінформ

Дуда зробив заяву щодо конфлікту між владою й опозицією у Польщі

Президент підкреслив, що як глава держави він “готовий до посередництва у цій справі”.

Президент Польщі Анджей Дуда запропонував своє посередництво у врегулюванні конфлікту між владою й опозицією. Про це йдеться у заяві глави держави, поширеній його прес-службою.

“Зі стурбованістю і занепокоєнням я спостерігав учора за подіями у польському Сеймі. Я хотів би закликати всі сторони вгамувати емоції, щоб робота у парламенті відбувалася без перешкод, цивілізовано і з належною повагою”, - наголосив президент.

Він підкреслив, що прекрасно розуміє важливість доступу громадськості до публічної інформації та занепокоєння з боку представників ЗМІ. Водночас Дуда також розуміє дії маршалка Сейму РП Марека Кухцінського, який хоче “забезпечити журналістам відповідний комфорт для роботи”.

“На моє переконання, усілякі зміни мають втілюватися після консультацій з представниками зацікавлених ЗМІ, аби не складалося враження, що обмежуються можливості висвітлення роботи парламенту”, - підкреслив Дуда.

Він також висловив жаль з приводу того, що частина опозиції скористалася складною ситуацією як приводом завадити вчорашньому засіданню парламенту.

“Ми були свідками поведінки, яку складно визнати гідною парламентаріїв”, - констатував президент РП.

Дуда підкреслив, що як глава держави він “готовий до посередництва у цій справі”.

Джерело: Укрінформ

До Варшави з усієї країни стягують поліцію

У Варшаві сили поліції підсилюють за рахунок нарядів, які стягуються з усієї країни.

Сьогодні, 18 грудня, в місто прибудуть близько 500 співробітників поліції.

Про це повідомив спікер міської поліції Маріуш Мрозек, йдеться в повідомленні "Польського радіо".

Необхідність посилення нарядів правоохоронців пояснюють анонсованою "Комітетом захисту демократії" маніфестації перед Конституційним судом та футбольним матчем на стадіоні "Легія".

Тільки на матчі, за словами спікера, будуть присутні близько 700 правоохоронців.

Польська опозиція звернулася до прокуратури з приводу голосування за бюджет у Сеймі

Опозиціонери просять зняти недоторканість з спікера парламенту.

Польська опозиція звернулася до прокуратури щодо оцінки дій маршалка Сейму Марека Кухцінського під час засідання у п’ятницю ввечері і законності голосування за бюджет.

Лідер партії Nowoczesna Ришард Петру звернувся до окружної прокуратури Варшави, в якому повідомив про можливе вчинення злочину спікером Сейму.

Петру попросив прокуратуру внести до Сейму клопотання про зняття недоторканності з Кухцінського.

Спікеру, зокрема, закидають невиконання посадових обов’язків, зокрема, неналежне інформування всіх депутатів про засідання Сейму, недотримання кворуму, обмеження роботи депутатів.

Глава найбільшої опозиційної партії "Громадянська платформа" і екс-глава МЗС Гжегож Схетина також оголосив про наміри звернутися до прокуратури з приводу голосування за держбюджет.

Депутати опозиції стверджують, що під час вчорашнього голосування за бюджет парламентарі від правлячої "Права і справедливості" дописували свої імена у список присутніх вже після завершення засідання.

"Всі, хто порушив закон, мусять знати, що відповідатимуть за це" - заявив він, наголосивши, що бюджет був прийнятий у незаконний спосіб.

За словами Схетини, депутати "Громадянської платформи" надалі лишаються у Сеймі і наполягають на скликанні засідання 20 грудня.

Джерело: УНІАН

У Польщі продовжуються протести опозиції

Нічні протести під Сеймом Польщі продовжилися, і ближче до полудня демонстранти пройшли ходою до Президентського палацу.

Про це повідомляє TVN24.

Варто зазначити, що раніше протести під Президентським палацом у Варшаві були анонсовані на неділю.

У демонстрації беруть участь прихильники опозиції та "Комітету захисту демократії", який вже неодноразово був організатором антиурядових протестів у Польщі.

Повідомляється про мирний перебіг протестів, хоча влада і стягує до Варшави півтисячі поліцейських — для підтримки порядку на акціях опозиції і недільному футбольному матчі.

"16 грудня було вчинено спробу знищити демократію в Польщі. Ми їм цього не дозволимо, захистимо демократію", - заявила глава партії "Твій Рух" Барбара Новацька.

"Вчора правляча більшість замінила Сейм на офіс однієї партії. Ми не згодні на такі методи", - заявив лідер "Комітету захисту демократії" Матеуш Кійовський.

Протестувальники скандують гасла "Захистимо демократію", "Свобода, рівність, демократія", вигукують заклики до президента Анджея Дуди не підписувати закон про громадські зібрання. Також протестувальники висловлюються за свободу ЗМІ і доступ до інформації.

Зазначається, що подібна акція проходить і в Кракові. До протестів можуть приєднатися і інші польські міста.

Нагадаємо, напередодні опозиція на знак протесту проти обмеження роботи журналістів у Сеймі заблокувала парламентську трибуну. Тим самим Сейм не зміг продовжувати подальшу роботу, хоча на засіданні очікувалося ухвалення бюджету на 2017 рік.

Пізніше спікер Сейму переніс засідання до іншого приміщення, де депутати ухвалили кілька законів, в тому числі і бюджет. Голосування відбувалося шляхом підняття рук. Опозиція наполягає на незаконності цього голосування, оскільки для його початку не було кворуму, і вимагає скликати засідання на 20 грудня.

Схожі новини