Передплата 2024 ВЗ

Бій за Алеппо: повстанці та урядова армія досягли нових домовленостей

  • 17.12.2016, 14:14
  • 4 713

Сирійські повстанці та урядова армія погодили нову домовленість про завершення евакуації людей зі східної частини міста Алеппо.

Про це розповів представник повстанців Аль-Фарук Абу Бакр, повідомляє Німецька хвиля.

Раніше евакуацію припинили через вимоги армії евакуювати повстанців-шиїтів сіл Аль-Фуа і КефріАбу Бакр, які були в облозі. Сторонам вдалося довомитися і про евакуацію цих сіл.

Також вивезуть поранених з двох населених пунктів поблизу ліванського кордону, які тримають в облозі урядові війська. Окрім того, повністю завершать евакуацію жителів зі східної частини Алеппо.

Представник уряду Сирії підтвердив повідомлення про нову домовленості з повстанцями.

Червоний Хрест евакуював з Алеппо 3 тисячі людей

У четвер, 15 грудня, зі східного Алеппо було евакуйовано близько 3 тисяч цивільних осіб і понад 40 поранених, у тому числі дітей.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на заяву Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Евакуація відбулась за допомогою двох конвоїв. У заяві також йдеться про те, що третій конвой відправився за евакуйованими в напрямку Алеппо після заходу сонця.

Перший конвой з евакуйованими людьми дістався до території, контрольованої повстанцями на захід від міста.

За словами спецпредставника ООН Стаффана де Містури, у східному Алеппо залишаються 50 тисяч осіб. Серед них 40 тисяч - цивільні, а решта - повстанці та їхні сім'ї.

Reuters: "Війська Асада відкрили вогонь по конвою повстанців під час евакуації з Алеппо"

Повідомляється про трьох поранених.

У Сирії урядові війська обстріляли колону повстанців, яка виходила з Алеппо в рамках раніше досягнутих домовленостей. Про це повідомляє Reuters з посиланням на місцевих рятувальників.

"Конвой був обстріляний силами режиму і у нас є троє поранених, один з цивільної оборони. Вони повернулися в оточені райони Алеппо", — повідомив глава місцевої служби швидкої допомоги.

У той самий час представник опозиції повідомив, що перший конвой зупинився на півдорозі виходу з обложених районів східного Алеппо.

Також джерело Reuters в підконтрольній урядовій армії частині Алеппо підтвердило інформацію про обстріл із стрілецької зброї.

Джерело: РБК-Україна

В Алеппо розпочалася евакуація повстанців

Перший конвой з пораненими залишив східну частину міста.

У сирійському Алеппо розпочалася евакуація збройних повстанців, повідомляє агентство Reuters з почиланням на анонімного сирійського чиновника.

"Операція з організації виходу збройних людей зі східного Алеппо почалася", - сказав він.

Як додає Сирійська обсерваторія з прав людини, перший конвой з людьми, які потребують медичної допомоги, залишив східну частину міста.

Угода між урядом Сирії та повстанцями про евакуацію мирних жителів була досягнута кілька годин тому. Спочатку евакуація повинна була розпочатися в середу, але план зірвався через те, що в місті знову почалися зіткнення.

Сили режиму Башара Асада та шиїтське ополчення порушили режим припинення вогню, зробивши черговий наступ на схід Алеппо.

Джерело: Reuters

Туреччина, Росія та Іран розпочали переговори щодо ситуації Алеппо

Конфлікт у Сирії вже обговорили голови МЗС.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган ввечері 14 грудня проведе телефонні переговори щодо ситуації в Сирії з президентом Росії Владіміром Путіним.

Ситуацію в Алеппо президент Туреччини охарактеризував як "дуже крихку". Він звинуватив в порушенні перемир'я сирійські урядові сили.

Раніше ситуацію в сирійському Алеппо під час телефонної розмови обговорили голови МЗС Росії і Туреччини Сєргєй Лавров і Мевлют Чавушоглу.

За словами міністра закордонних справ Туреччини, які наводить турецьке агентство Анадолу, у другій половині дня він має намір також поспілкуватися з главою МЗС Ірану.

Нагадаємо, сьогодні, 14 грудня, в Алеппо мало початися припинення вогню, домовленість про яке досягли урядові сили й антиурядові повстанці за посередництва Туреччини і Росії.

Сили режиму Башара Асада та шиїтське ополчення порушили режим припинення вогню, зробивши черговий наступ на сход Алеппо.

9 грудня Генеральна асамблея ООН прийняла резолюцію по Сирії, в якій вимагає негайного припинення військових дій і зняття облоги з Алеппо.

Джерело: BBC

Понад 50 тис. цивільних очікують евакуації з Алеппо

За оцінками ООН близько 50 тисяч мирних жителів перебувають у пастці у східному Алеппо, в очікуванні евакуації.

Про це повідомляє CNN.

За даними Сирійської обсерваторії з прав людини, евакуація цивільних зі східного Алеппо, яка повинна була розпочатися на світанку, 14 грудня, була відкладена.

Повідомляється, що перша група цивільних осіб, яка мала залишити Алеппо, включає 70 поранених осіб та членів їх сімей - загалом 150 осіб.

За словами міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу, сирійський режим та деякі сили намагаються порушити угоду про припинення вогню.

"Ми бачимо, режим (президента Сирії Башара Асада - Ред.) та деякі сили намагаються порушити режим припинення вогню. Тут є Росія. Тут є Іран. Є сили, які підтримує Іраном та, звичайно, режим. Є домовленість і вона повинна бути виконана", - сказав Чавушоглу агентству Anadolu.

На Ейфелевій вежі вимкнуть підсвічування на знак підтримки жителів Алеппо

Сьогодні, 14 грудня, в Парижі на знак солідарності з мешканцями Алеппо погасне головний символ Парижу.

Про це повідомила у своєму Twitter мер французької столиці Анн Ідальґо.

«Сьогодні Ейфелева вежа згасне на знак підтримки міста Алеппо та всіх його жителів», — написала Ідальґо.

Джерело: 24 Канал

15 грудня Оланд і Меркель наполягатимуть на продовженні санкцій проти Росії

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд вимагають, щоб на майбутньому саміті ЄС у четвер "зазвучав сигнал на підтримку жителів Алеппо".

Допускається, що Захід все ж введе нові санкції проти Росії у зв'язку з підтримкою сирійського режиму.

Про це повідомляє Frankfurter Rundschau.

Французький лідер висловився і про "гуманітарний ультиматум", щоправда не пояснивши, що саме він має на увазі, проте на думку автора публікації, "мабуть, президент Олланд хоче притягнення до відповідальності людей, винних у військових злочинах в Сирії".

Минулого тижня глави держав і урядів Німеччини, Франції, Великобританії, Італії, Канади та США озвучили доповідь щодо ситуації в Алеппо. У документі йшлося про те, що "винні не повинні залишитися безкарними" і "ООН повинна почати розслідувати повідомлення про військові злочини і збирати докази для того, щоб юридично переслідувати винних", зазначає німецьке видання. Також у заяві політики зазначили:

Ми готові розглянути додаткові обмежувальні заходи проти осіб та організацій, які діють на підтримку сирійської влади або від їхнього імені.

Автор статті також згадує заяву Меркель і Олланда щодо чергового продовження санкцій проти Москви у зв'язку з Україною, підкреслюючи думку французького лідера про те, що санкції "не можуть тривати вічно", бо економіки багатьох держав Євросоюзу зазнають збитків через ембарго.

Посол США накинулася на Росію: "Ви насправді не здатні соромитися?"

Посол США Саманта Пауер під час засідання ООН різко розкритикувала дії Росії та воїнів Башара Ассада в Алеппо.

Про це повідомляє Euronews.

«Це — ваш зашморг, три члени ООН (Росія, Сирія, Іран, — 24). Ви затягаєте зашморг на шиї цивільних. Ви маєте соромитися. Замість цього це вас підбадьорює. Ви готуєтеся до наступних атак. Ви насправді не здатні соромитися? Не існує нічого, чого б ви соромилися?», — сказала вона.

Її підтримав міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон. Він заявив, що не має жодних сумнівів щодо того, хто є винуватцем смерті та страждань тисяч цивільних у східній частині Алеппо, — це Росія з її підтримкою режиму Башара Ассада.

«Я одержав сьогоднішню інформацію з Алеппо. Я певен, що й інші депутати її одержали. Сьогодні росіяни блокують евакуацію не лише поранених, але й медичного персоналу із зон, які вони самі й атакують», — сказав Джонсон.

Світ шокований діями Ассада та його російських союзників в Алеппо

Інформація про різанину цивільних у зонах, що їх раніше контролювали антиурядові повстанці, а відтак захопили проурядові з‘єднання, змусила вийти на вулиці тисячі людей у різних містах. У Берліні сирійці вимагали рішучих дій від уряду США. А представниця США в ООН винуватила Росію, Сирію та Іран.

Посол США до ООН Саманта Павер: “Це — ваш зашморг, три члени ООН. Ви затягаєте зашморг на шиї цивільних. Ви маєте соромитися. Замість цього це вас підбадьорює. Ви готуєтеся до наступних атак. Ви насправді не здатні соромитися? Не існує нічого, чого б ви соромилися?”

У британському парламенті міністр закордонних справ Боріс Джонсон не мав жодних сумнівів щодо того, хто є винуватцем смерті та страждань тисяч цивільних у східній частині Алеппо, — це Росія з її підтримкою режиму Башара Ассада.

Боріс Джонсон, міністр закордонних справ Великої Британії: “Я одержав сьогоднішню інформацію з Алеппо. Я певен, що й інші депутати її одержали. Сьогодні росіяни блокують евакуацію не лише поранених, але й медичного персоналу із зон, які вони самі й атакують”.

У Парижі десятки протестувальників зібралися біля президентського палацу. Вони закликали західні держави втрутися, аби зупинити бойові дії в Алеппо.

У середу у французькій столиці відбудеться ще одна маніфестація солідарності із жертвами Алеппо.

Пан Гі Мун: "Бомбардування Алеппо супроводжувалися масовими стратами"

В чотирьох районах Алеппо були зібрані цивільні особи, в тому числі жінки і діти, і страчені.

Про це йдеться в заяві Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна з закликом дотримуватися правил ведення війни, передає Центр новин ООН.

«Ми бачили шокуючі знімки палаючих людей на вулицях міста, імовірно після бомбардування з повітря», — зазначає Пан Гі Мун.

На засіданні Ради безпеки ООН він сказав, що в останні 48 годин спостерігається практично повний крах збройної опозиції уздовж лінії фронту.

«Зараз в руках опозиціонерів залишилося лише п'ять відсотків тієї території міста, яка раніше перебувала під їх контролем», — повідомив глава ООН.

Пан Гі Мун підкреслив, що бомбардування міста призвели до загибелі десятків цивільних осіб і супроводжувалися масовими стратами з боку проурядових сил.

В ООН немає точної інформації про кількість людей, що знаходяться в невеликому районі східної частини Алеппо, який все ще контролюється опозицією.

Влада Сирії відмовила співробітникам ООН в доступі в зону бойових дій.

«Необхідно дотримуватися законів ведення війни і загальновизнані права людини», — заявив Генеральний секретар ООН. Пан Гі Мун висловив надію, що ситуація в Алеппо ознаменує закінчення боротьби за військову перевагу.

Схожі новини