Передплата 2024 ВЗ

Прем’єр Нідерландів висловив упевненість у ратифікації Угоди про асоціацію ЄС і України

  • 16.12.2016, 18:15
  • 5 137

Угода не передбачає зобов’язань із боку ЄС надавати Україні додаткову фінансову допомогу.

Уряд Рютте вже підготував до парламентського розгляду законопроект, що має привести до ратифікації угоди, незважаючи на результати консультативного референдуму у квітні, більшість учасників якого висловилася проти цієї ратифікації.

Попереднього дня, в четвер, керівники держав і урядів країн-членів Європейського союзу досягли згоди щодо тексту рішення, що має стати поступкою Нідерландам для ратифікації цією країною Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Усі пункти цього рішення й так цілком відповідають текстові угоди і не вносять нічого нового, але Нідерланди домагалися окремо винести їх у документ, що буде юридично обов’язковим до виконання, заявляючи, що без цього ратифікація буде неможлива.

У ЄС, зокрема, домовилися задовольнити вимогу Нідерландів затвердити, що ратифікація цієї угоди сама по собі не надає Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу і не містить зобов’язання надати такий статус у майбутньому.

Крім того, рішення визначає, що ця угода не містить зобов’язань ЄС чи країн-членів надавати Україні колективні гарантії безпеки чи іншу військову допомогу або підтримку.

Іще одне з обмежень, яке підтверджує нинішнє рішення, — що громадяни сторін не мають вільного права постійно жити і працювати на території іншої сторони.

У тексті також міститься пункт, що сторони мають виконувати свої зобов’язання за угодою, бо в разі невиконання можливе застосування санкцій, у крайньому разі аж до припинення прав чи зобов’язань сторін за цією угодою — тут мається на увазі в першу чергу необхідність виконання Україною її зобов’язання боротися з корупцією, що згадано окремо.

Нідерланди залишилися єдиною країною ЄС, що не завершила процес ратифікації цієї угоди — на останній стадії, вже після схвального голосування в парламенті і підпису монарха, цей процес був зупинений за результатами консультативного референдуму, більшість учасників якого виступили проти такої ратифікації. Уряд Рютте виступає за ратифікацію, але заявляє, що має взяти до уваги результати референдуму.

Джерело: Радіо Свобода

Порошенко вдячний ЄС за домовленість із Нідерландами з приводу УА

Президент закликав якнайшвидше ратифікувати угоду.

Україна цінує зусилля лідерів ЄС з метою досягнення домовленості щодо рішення, яке відкриває шлях для завершення ратифікації Європейським Союзом Угоди про асоціацію, заявив президент Петро Порошенко.

У своєму фейсбуці він назвав декларацію, в якій буде прописано застереження щодо УА, вимушеним кроком, необхідним для збереження Угоди про асоціацію з ЄС.

"Нам вдалося відстояти принципову позицію України: не допустити нових переговорів з невизначеною часовою перспективою, не допустити ніяких змін у тексті угоди, так само, як і її повторної ратифікації всіма країнами-членами. Ми закликаємо Нідерланди завершити всі відповідні процедури для забезпечення швидкого набуття чинності", - зазначив Порошенко.

Джерело: Лівий берег

Європарламент ухвалив механізм призупинення "безвізу"

Надалі це рішення має бути затверджено Радою ЄС.

Європейський парламент підтримав законопроект, що передбачає призупинення дії безвізового режиму для третіх країн. Рішення підтримали 485 членів, 132 були проти і 29 утрималися.

Джерело: Тиждень.ua

ЄС сьогодні заслухає пропозиції Нідерландів щодо ратифікації Угоди про асоціацію з Україною

Крім того, Єврорада розгляне питання продовження санкцій проти Росії.

У четвер, 15 грудня, лідери Євросоюзу заслухають прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте щодо пропозицій його уряду про умови завершення ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Про це повідомляє Укрінформ.

Крім того, Європейська рада планує затвердити принципове політичне рішення про продовження на подальші півроку після січня 2017-го економічних санкцій відносно Росії через її агресію проти України та невиконання Мінських домовленостей. Це питання глави держав та урядів країн-членів ЄС розглянуть на саміті у четвер у Брюсселі.

«Росія не виконує Мінські домовленості. Відтак, як вже було політично домовлено в ЄС, санкцій будуть продовжені», - розповів дипломат ЄС.

Також у фокусі уваги Європейської ради будуть питання міграції, безпеки, оборони, соціально-економічної ситуації в ЄС.

Лідери також суворо засудять воєнні злочині, які здійснює Росія у Сирії проти мирного населення.

Євродепутати просять Нідерланди ратифікувати асоціацію з Україною без обмежень

"Було б серйозною помилкою сигналізувати знову українському народу, що ЄС хоче тримати його на відстані".

Про це йдеться в заяві групи депутатів ЄП, переданій кореспондентові Укрінформу у ФРН прес-службою глави фракції "зелених" в Європарламенті, депутата від Німеччини Ребеки Хармс.

Його підписанти нагадують, що на Євромайдані тисячі людей стояли саме за європейське майбутнє своєї країни. "І відтоді українська влада довела своє прагнення бути надійним партнером для ЄС", - вважають депутати, підкреслюючи, що тепер Європейський Союз повинен нести свою відповідальність перед країною.

"Замість висловлення недовіри і образи ми повинні підкреслити нашу готовність співпрацювати з українцями за демократію, стабільність і верховенство закону", - підкреслюється в заяві. Вимоги, висунені прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, на їх думку, дають "сигнал роз'єднання замість надійної співпраці".

Запропонована Нідерландами процедура прийняття декларації, що юридично зобов'язує, підриває договір ЄС з Україною і в цілому відносини між ними. Це несе в собі ризик розчарувати, в першу чергу, громадянське суспільство України, що намагається зміцнити демократію і верховенство закону в країні, і може посилити вплив Кремля, вважають євродепутати.

Тоді як, щоб ставити нові перешкоди на шляху, ЄС повинен сприяти його взаємодії з Україною і чітко пояснити громадянам Європи, чому це в інтересах самого Європейського Союзу, йдеться в заяві.

"Ми віримо в те, що будь-які потенційні політичні і правові рішення жодним чином не повинні містити будь-яких додаткових обмежень для співпраці з європейською Україною", - підкреслюється в документі.

Пропозиція прем'єра Нідерландів Раді ЄС обговорити цього тижня чіткі межі подальших взаємовідносин між Україною і Євросоюзом ці депутати вважають "дуже проблематичним".

Юнкер: "Настав час завершити ухвалення Угоди про асоціацію з Україною"

«Останній цьогорічний саміт ЄС має гарантувати остаточне ухвалення українсько-європейської Угоди про асоціацію».

«На саміті слід домовитися щодо остаточного ухвалення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Це — питання нашої геополітичної відповідальності. Настав час завершити роботу Європарламенту та української (Верховної) Ради, які одночасно ратифікували цю угоду — визначний момент в історії парламентаризму на нашому континенті», — заявив голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер напередодні зустрічі лідерів держав і урядів Європейського союзу в Брюсселі.

Водночас він привітав Європарламент, який завершив переговори щодо механізму призупинення безвізових режимів, що блокував візову лібералізацію Україні і Грузії.

«Тепер українським та грузинським громадянам має бути наданий безвізовий статус якомога швидше», — закликав Юнкер.

12 грудня кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі повідомив, що в Європейському союзі ще не узгодили остаточний текст ухвали Європейської ради (саміту ЄС) щодо поступок Нідерландам навколо Угоди про асоціацію Євросоюзу і України.

У проекті ухвали, який підготували Нідерланди, наразі бракує першого пункту — в ньому Нідерланди хотіли б бачити підтвердження, що угода не є першим кроком до майбутнього членства України в ЄС. Проти цієї вимоги виступають деякі східноєвропейські країни-члени, в першу чергу Польща.

Нідерланди є єдиною країною ЄС, що не ратифікувала цієї угоди за результатами референдуму, більшість учасників якого виступили проти такої ратифікації. Уряд прем’єр-міністра Марка Рютте виступає за ратифікацію, але заявляє, що має взяти до уваги результати референдуму. Як компроміс Нідерланди пропонують, щоб ЄС виступив із офіційним документом про обмеження щодо України, які не має зняти ця угода, і заявляють, що без такого документа остаточно відмовляться ратифікувати її.

Щодо перспективи надання Україні безвізового режиму з ЄС, то Європарламент може затвердити це рішення 1 лютого 2017 року. Раніше так само попередньо планувалося, що це питання могло розглядатися у січні. Але остаточно цей режим зможе набути чинності тільки одночасно з новим і ще не узгодженим механізмом припинення таких безвізових режимів у разі потреби.

Нідерланди досі не домовились з Євросоюзом

Між урядом Нідерландів та країнами-членами Євросоюзу досі немає згоди стосовно угоди щодо асоціації Україна-ЄС.

Про це заявив очільник МЗС Нідерландів Берт Кундерс, повідомляє Dutch News.

"Узгодженого тексту поки немає. Ми також не можемо сказати, чи буде реалізована позиція Нідерландів, враховуючи, що ряд держав-членів говорять про далекосяжні наслідки", - наголосив Кундерс.

Тим часом міжнародні видання зазначають, що сторонам все ж вдалося досягти згоди щодо деяких ключових позицій у цьому питанні.

"Труднощі з ратифікацією Угоди про асоціацію Україна-ЄС вирішаться в найближчі дні"

Мінгареллі переконаний, що влада Нідерландів і лідери ЄС знайдуть рішення.

Рішення проблеми ратифікації Угоди про асоціацію з Україною буде знайдене вже в найближчі дні, переконаний посол ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі. Про це він сказав на брифінгу в Харкові у вівторок.

"Зараз, в цей самий момент, влада Нідерландів спілкується з лідерами Європейського союзу, щоб знайти рішення, як ми це називаємо, голландських труднощів. Ми впевнені, що на цьому тижні, в найближчі 2-3 дні, рішення буде знайдене", - сказав Мінгареллі.

Посол ЄС в Україні також висловив упевненість що знайдене рішення не дозволить розмити положення Угоди про асоціацію.

"Ми впевнені, що це рішення з одного боку повністю збереже нинішній зміст Угоди про асоціацію, а з іншого - візьме до уваги всі питання, щодо яких висловили занепокоєння громадяни Нідерландів", - сказав посол.

Він уникнув прямої відповіді на уточнююче питання, чи вважає він прийнятною умову, яку висуває уряд Нідерландів про прийняття на саміті ЄС у четвер заяви про те, що Угода про асоціацію з Україною не містить додаткових зобов'язань з безпеки або фінансового характеру з боку Брюсселя по відношенню до Києва.

"27 країн-членів ЄС, які ратифікували угоду про асоціацію, не погодяться на те, щоб розмити нинішнє її становище", - сказав Мінгареллі.

Нагадаємо, на саміті ЄС, який відбудеться 15-16 грудня, розглянуть питання про ратифікацію Нідерландами Угоди про асоціацію з Україною. Прем'єр Нідерландів Марк Рютте наполягає на тому, щоб документ не надавав Україні оборонних гарантій і не був кроком до членства в ЄС, інакше Нідерланди зірвуть угоду.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Нідерланди передали країнам ЄС умови ратифікації Угоди про асоціацію з Україною

Уряд Нідерландів передав до країн-членів Європейського Союзу проект декларації щодо умов ратифікації країною Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Про це власному кореспонденту Укрінформ у Брюсселі повідомили у Раді ЄС напередодні саміту Євросоюзу 15 грудня, де буде розглядатися це питання.

"Ситуація щодо Нідерландів у контексті ратифікації Угоди про асоціацію ЄС-Україна включена четвертим пунктом до проекту висновків засідання Європейської ради у четвер. Але поки що проект рішення за цим пунктом не оприлюднено", - розповів співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, Нідерланди пропонують ухвалити окрему декларацію до Угоди про асоціацію, яка, натомість, не має вносити зміни до тексту документа. Така ситуація була штучно спровокована Росією через агентів впливу у Нідерландах, які ініціювали референдум про ратифікацію Угоди про асоціацію Україна-ЄС, яка вже була підписана голландським урядом та схвалена парламентом.

Під час референдуму проросійські місцеві маргінали виступили із занепокоєннями проти таких чотирьох позицій: Угода нібито затверджує членство України в ЄС; зобов’язує надавати Києву військову допомогу; зобов’язує надавати Україні фінансову допомогу із бюджету ЄС; дозволяє прямий вихід українським громадянам на ринок праці Співтовариства.

Слід наголосити, що жодного із цих «занепокоєнь» Угода про асоціацію Україна-ЄС не передбачає.

Польща виступила проти вимог Нідерландів до УА України і Євросоюзу

Вітольд Ващиковський вважає, що проект декларації "складно сприйняти".

Запропонована Нідерландами декларація країн ЄС із застереженнями до Угоди про асоціацію з Україною є для Польщі складною для сприйняття, заявив керівник польської дипломатії Вітольд Ващиковський.

"Для Польщі це складно сприйняти", - сказав він журналістам у понеділок у Брюсселі, передає "Польське Радіо".

"Якщо Угода про асоціацію в майбутньому не означала б членства, то навіщо все це робити?" - додав він.

Нагадаємо, в понеділок у ЗМІ потрапили положення проекту резолюції ЄС про Угоду про асоціацію з Україною, який підготували Нідерланди.

У проекті сказано, що Угода про асоціацію з Україною "не містить зобов'язання Євросоюзу або його членів надавати колективні гарантії безпеки або іншу військову допомогу і підтримку Україні", українці не отримують "права на проживання і вільне працевлаштування" в ЄС, а угода "не вимагає додаткової фінансової підтримки" України з боку Євросоюзу.

Жодна з цих можливостей не була гарантована Угодою про асоціацію, однак голландці хочуть чітко вивести їх за межі документа, щоб заспокоїти виборців.

Нідерланди - єдина країна ЄС, яка не ратифікувала Угоду про асоціацію України і ЄС, оскільки голландці відкинули її на референдумі у квітні.

Угода попередньо набула чинності, проте Нідерланди погрожували розірвати її, якщо лідери країн ЄС не підтримають додаткових умов, сформульованих Гаагою. Резолюція саміту ЄС дасть прем'єру Марку Рютте можливість звернутися до парламенту з проханням схвалити угоду з Україною всупереч результатам референдуму.

ЄС може погодитися з вимогами Нідерландів заради порятунку асоціації України

Євросоюз готовий погодитися з усіма вимогами Нідерландів, які б дозволили врятувати Угоду про асоціацію з Україною.

Про це повідомляє "ТСН".

За словами дипломатів, на яких посилається агентство Reuters, позиція Нідерландів така — або ЄС погоджується, або Нідерланди відмовляються від ратифікації.

Одна з вимог — ЄС повинен заявити, що Угода про асоціацію з Україною не означає додаткових зобов'язань безпеки або фінансового характеру. Про це повідомляє кореспондент "Радіо Свобода" Григорій Жигалов. Також Нідерланди вимагають визнати, що угода не надаватиме українцям права вільно жити і працювати на території ЄС.

Один з найбільш суперечливих пунктів — він і досі не узгоджений — стосується можливого членства України в ЄС. Зараз політики шукають слова, які були б з одного боку досить однозначними, з іншого — в майбутньому не зачиняли двері Євросоюзу перед Україною. Але сенс такої Угоди про асоціацію не означає майбутнього членства України в ЄС.

Чернетка заяви досі обговорюється, постійно змінюється. Остаточний варіант документа, на якому зупиняться лідери ЄС, повинні оприлюднити в четвер, 15 грудня.

Схожі новини