Передплата 2024 «Добрий господар»

Гасло «Смерть українцям!» — провокація чи спланована акція?

Міжнародний скандал  у польському Перемишлі під час «Маршу орлят».

Величезним скандалом закінчився “Марш перемиських і львівських орлят”, що відбувся у польському Перемишлі 10 грудня цього року. У марші, який проводять у грудні щороку на честь вшанування учасників польсько-української війни 1918 року, взяли участь польські націоналістичні організації. Коли колона під патронатом мера Перемишля Роберта Хоми (!) проходила повз Український народний дім, один з учасників маршу вигукнув польською мовою: «Смерть українцям!».

Організатори заходу - праві організації Усепольська молодь або Національно-радикальний табір, неформальна група «Патріотичний Перемишль», а також установа культури Підкарпатського воєводства — Культурний центр у Перемишлі. До організаторів цьогорічного заходу приєдналася також польська державна установа — Інститут національної пам’яті з Ряшева.

Під приводом вшанування польських героїв відбувається нагнітання антиукраїнських настроїв, що не може не викликати сильного занепокоєння. Два роки тому під час подібного заходу учасники походу, проходячи повз Український народний дім, скандували znajdzie sie kij na banderowski ryj! («знайдеться кий на бандерівське рило»). А у червні цього року у Перемишлі польські радикали напали на українську процесію — побили кількох осіб, на одному панові порвали вишиванку, мотивуючи тим, що вишиванка — бандерівський одяг.

Об’єднання українців у Польщі неодноразово закликало польську владу протидіяти проя­вам ворожого ставлення до української меншини Польщі і громадян України. Голова Перемиського відділу Об’єднання українців у Польщі Марія Туцька переконана, що до скандальних витівок польських націоналістів призводить згода на публічне пропагування ненависті на національному ґрунті, а також поблажливе ставлення до такого роду дій з боку державної і місцевої влади. “Колись українці у Польщі мали таке право ходити у національних строях — вишиванках — до церкви. А після випадку, коли на чоловікові порвали вишиту сорочку, дехто з українців, щоб не накликати біди, почав остерігатися. Діти на українські свята несуть вишиванки у торбинках і одягають їх лише у школі, — розповіла пані Марія кореспонденту “ВЗ”. — Те, що чуєте у записі, не вигадане, а правдиве. Що тут коментувати? Тепер можна чекати, що знайдуться охочі зробити це... Чомусь якраз біля Українського народного дому ідуть і це кричать, щоб нас залякати, щоб ми знали, що закон їх не торкається. Сумно і страшно...”.

Голова Організації українців у Польщі Петро Тима шокований скандалом, що стався у Перемишлі. “Немає жодних зазіхань на «український» Перемишль чи щось у цьому роді. А все там відбувається у таких настроях, що нібито українці планують якусь атаку на Перемишль”.

На скандальну ходу вже відреагувало посольство України в Польщі. “Ми засуджуємо будь-які дії і заклики, які ведуть до національної ворожнечі і звернемося до польських офіційних структур з проханням розслідувати цей інцидент і покарати винних”, — заявив посол України в Республіці Польща Андрій Дещиця. Він підкреслив, що українська сторона очікує на реакцію з цього приводу не тільки польських офіційних органів, а й громадських організацій, які повинні створювати сприятливий ґрунт для добросусідських відносин. Меру Перемишля Роберту Хомі було надіслано офіційного листа “з проханням провести розслідування цього інциденту і дати йому оцінку…”.

Наразі я не знайшла на польських сайтах інформації про те, як відреагувала польська влада на вигуки деяких учасників маршу.

Польський сайт wschodnik.pl написав, що марш “Перемиських і львівських орлят” минув без інцидентів, за винятком того, що хтось один вигукнув під час ходи біля Українського народного дому “Смерть україн­цям”.

Минуло трохи більше тижня відтоді, як президенти України і Польщі Петро Порошенко і Анджей Дуда домовилися шукати в історії приклади дружби поляків і українців, щоб гарним прикладом нівелювати негативні моменти, на яких спекулюють ті, хто хоче зруйнувати дружбу між сусідніми народами... Не хочуть чути деякі поляки побажань президентів.

Схожі новини