Передплата 2024 ВЗ

Посол Польщі вбачає у провокації під час Маршу орлят "російську методику"

  • 13.12.2016, 12:34
  • 3 946

На думку Пєкла, РФ намагається посварити поляків з українцями.

Ситуація в польському Перемишлі, де на "Марші орлят" були чутні антиукраїнські гасла, є провокацією для внесення розбрату між поляками і українцями. Про це заявив посол Польщі в Україні Ян Пєкло.

"Це російська методика, щоб посварити поляків і українців", — сказав він під час прес-клубу "Дипломати без краваток" 13 грудня в Києві, додавши, що це також є елементом гібридної війни, яку проводить РФ проти Європи.

"Насправді, пропутінській Росії не так просто побудувати проросійське лобі в Польщі, так само як і в Україні ... І в цій ситуації що можна зробити? Можна просто посварити поляків і українців?", - пояснив Пекло.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Україна звернулася до МЗС Польщі через антиукраїнські провокації під час "Маршу орлят"

Наразі українська сторона вживає заходів для того, аби знайти винного у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі.

Надзвичайний і повноважний посол України в Польщі Андрій Дещиця не виключає, що інцидент з антиукраїнськими гаслами на "Марші орлят" у Перемишлі був провокацією. Він також закликав не надавати події ще більшого розголосу. Про це посол заявив в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Ми звернулися до МЗС Польщі, до центральних органів влади, місцевих органів влади з вимогою провести розслідування цього інциденту і знайти винних, і в майбутньому не допустити подібного роду дій і заходів. Наразі такої відповіді (від польського МЗС) ще немає", - повідомив Дещиця.

Крім того, посол зауважив, що українська сторона має робити акцент на тому, щоб знайти винного у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі.

"Мер (Перемишля) отримав лист від нашого генерального консула в Любліні з проханням провести розслідування цього інциденту і дати йому оцінку... На відео був заклик однієї людини. І далі розголосу не було. А ми самі поширюємо цю інформацію, можливо, це була якась провокація, надаючи цій провокації ще більшого розголосу", - заявив Дещиця.

Як повідомлялося, у Польщі під час щорічного "Маршу орлят" лунали ганебні антиукраїнські гасла. Зокрема, учасники маршу скандували "Cмерть українцям" і "Перемишль, Львів — завжди польські". У відповідь на це об’єднання українців у Польщі (ОУП) закликало польську владу протидіяти проявам ворожого ставлення до української меншини Польщі.

У Перемишлі на марші під патронатом мера кричали "Смерть українцям"

У польському Перемишлі 10 грудня учасники "Маршу орлят перемиських і львівських", що відбувся під патронатом мера міста, кричали "Смерть українцям".

Про це повідомляє портал Prostir.pl.

Коли колона проходила повз Український народний дім, один з учасників маршу закричав польською мовою: "Смерть українцям".

Це можна почути з фрагменту відео, яке було опубліковано в YouTube.

За даними видання, організаторами заходу були праві організації: Усепольська молодь або Національно-радикальний табір, неформальна група "Патріотичний Перемишль", а також установа культури Підкарпатського воєводства — Культурний центр в Перемишлі.

Зазначається, що патронат над маршем взяв, зокрема, мер Перемишля Роберт Хома.

Окрім того, до організаторів цьогорічного заходу приєдналася також польська державна установа - Інститут національної пам’яті з Ряшева.

Перемиський захід розпочався літургією в головному римо-католицькому храмі — осідку перемиського митрополита і архиєпископа Адама Шаля.

Повідомляється, що два роки тому під час подібного заходу учасники походу, проходячи повз Український народний дім, скандували "znajdzie się kij na banderowski ryj!" (переклад з польської : "знайдеться кий на бандерівське рило").

А через півтора року після тодішнього маршу в Перемишлі відбулася фізична атака на українську процесію.

Схожі новини