Передплата 2024 ВЗ

Конгрес США схвалив бюджет Пентагону з $350 млн для України

  • 04.12.2016, 11:10
  • 3 245

Нижня палата Конгресу США схвалила проект оборонного бюджету на 2017-й рік, який передбачає надання військової допомоги Україні на суму 350 млн доларів.

Про це повідомляє Голос Америки.

Відповідно до законопроекту, ініційованого сенатором Джоном Маккейном, загальний розмір військового бюджету США складе 618,7 млрд доларів.

При цьому сума коштів, яку американські законодавці пропонують для надання допомоги Україні, в тому числі летальних видів озброєнь, в наступному році збільшена до 350 млн. доларів із закладених в аналогічному документі на 2016 рік 300 млн. доларів.

Як повідомляло посольство України в США, перелік видів допомоги розширено за рахунок включення в нього надання коштів і технічної підтримки для розробки цілісної системи моніторингу державного кордону України, а також допомоги в підготовці штабних офіцерів і вищого військового командування ЗСУ.

Законопроект також містить пряму заборону на використання наданих коштів на будь-яке двостороннє військове співробітництво з урядом Росії доти, доки Москва не припинить агресію в Україні і політику залякування союзників США по НАТО.

Наступного тижня законопроект буде направлений на розгляд в Сенат.

Конгрес США заборонив Пентагону співпрацювати з Росією

Палата представників конгресу США прийняла проект оборонного бюджету на 2017 рік.

У документі, опублікованому на сайті конгресу, прописана заборона на виділення коштів на двостороннє військове співробітництво між урядами США і Росії, повідомляє РБК.

Зокрема, в документі йдеться, що виділяти кошти на військове співробітництво між двома країнами забороняється доти, поки Пентагон не запевнить конгрес в тому, що Росія "припинила окупацію території України і свої агресивні дії, які загрожують територіальній цілісності України і її суверенітету, а також членам НАТО" , а також "дотримується умов мінських домовленостей про припинення вогню на сході України".

При "певних умовах" заборона може бути знята, йдеться в документі.

Водночас нижня палата Конгресу США прийняла законопроект про виділення в наступному фінансовому році 3,4 млрд дол. США на "стримування Росії".

Згідно з оборонним із законопроектом, в 2017 році Пентагон отримає фінансування в розмірі 587 млрд дол.

За документ проголосували 375 конгресменів, проти - 34.

Напередодні повідомлялося, що в Пентагоні назвали необґрунтованими претензії РФ з приводу українських ракетних навчань біля Криму.

США виділять 3,4 млрд доларів на стримування РФ

Конгрес США затвердив проект бюджету Пентагону на 2017 рік, який передбачає військову допомогу Україні та стримування Росії у Європі.

Документ був прийнятий переважною більшістю голосів — 375 конгресменів проголосували за, 34 — проти, передає DW.

Відзначається, що нижня палата Конгресу США схвалила виділення Пентагону в наступному фінансовому році 3,42 мільярда доларів в рамках Ініціативи з підтримки безпеки Європи.

Планується перейти до переважної підтримки європейських партнерів та союзників США для стримування Російської Федерації.

Також США планують розширити військову співпрацю з Україною, зокрема, надати спорядження і технічну підтримку прикордонній службі України.

Проект бюджету також передбачає найбільше за останні 6 років збільшення грошового забезпечення американських військовослужбовців.

Загальний запланований бюджет США на 2017 рік становить 4,1 трильйона доларів, одна з найбільших статей витрат — оборонна.

Схожі новини