Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Порошенко знайшов вирішення проблем черг на кордоні з Польщею

  • 02.12.2016, 15:26
  • 4 267

Президент України Петро Порошенко хоче відкриття нових контрольних пунктів в'їзду-виїзду на кордоні з Польщею.

Про це він повідомив журналістам, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми повинні побудувати нові пункти пропуску і про це є чітка домовленість, виділені кошти, внесені відповідні зміни в український бюджет, в тому числі за моєю ініціативою", - сказав Порошенко.

Він нагадав, що раніше польська сторона прийняла рішення про виділення кредиту в $100 млн для розвитку інфраструктури.

Український президент також повідомив, що країни працюють над створенням спільних пунктів пропуску.

"Ми домовилися, що найближчим часом ми відкриємо ще чотири спільних пункту пропуску, і їх буде працювати вже вісім", - сказав Порошенко.

Крім того, президент відзначив наявність ще і штучної проблеми, пов'язаної зі спробами ухиляння від податків при ввезенні іноземних транспортних засобів.

"Я думаю, що уряд повинен розглянути ці питання, можливо, виділити окремі пункти пропуску, через які оформляти ці автомобілі, щоб не заважати туристам, підприємцям, студентам, іншим категоріям громадян, які мають вільно, без черг, перетинати україно-польський кордон", - сказав він.

Дуда: "Європа не повинна допустити замороження конфлікту на Донбасі"

Європа повинна докласти максимум зусиль для врегулювання конфлікту на Донбасі, щоб не допустити його замороження.

Про це сказав президент Польщі Анджей Дуда на спільній прес-конференції з українським президентом Петром Порошенком у Варшаві, передає "Європейська правда".

"Для Європи і світу найбільшим завданням сьогодні є врегулювання конфлікту на Донбасі, але не шляхом замороження конфлікту, а через його вирішення. Необхідно створити умови, коли Україна матиме контроль над своїми кордонами, а Мінські угоди будуть реалізовані", - сказав Дуда.

Дуда нагадав, що 25 років тому Польща була першою державою у світі, яка визнала Україну суверенною і незалежною країною і наголосив, що його країна ніколи не визнає анексію Криму і окупацію частини Донбасу.

"За ці роки підтримка України з польською сторони не змінювалася, незалежно від того, хто був при владі. На сьогодні частина України була незаконно захоплена Росією і є окупована Росією. Польща, і я сподіваюся міжнародна спільнота, ніколи з цим фактом не погодяться. Польща підтримує Україну у її боротьбі за повернення територій і виступає за якнайскоріше завершення конфлікту", - сказав польський президент.

Джерело: Європейська правда

Україна та Польща посилюють співробітництво у сфері оборони

Документ підписали Міністр оборони України Степан Полторак та Міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич.

За підсумками переговорів делегацій під головуванням Президента Петра Порошенка та Президента Республіки Польща Анджея Дуди відбулося підписання Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про співробітництво у сфері оборони.

Генеральна угода між Урядами України та Польщі про співробітництво у сфері оборони розроблена Міноборони відповідно до Закону України «Про міжнародні договори України» за ініціативи польської сторони.

Метою документа є створення договірно-правової бази для розвитку співпраці між Сторонами в оборонній сфері на принципах взаємності.

Угода створює правові підстави для розширення українсько-польського співробітництва в оборонній галузі, зокрема за напрямами: військовий зв’язок та інформаційні системи; проведення науково-дослідних робіт для потреб збройних сил; оборонна політика та планування; логістичне забезпечення збройних сил; проведення військових інженерно-технічних робіт; військова інфраструктура; розробка, модернізація, виготовлення та поставки оборонного обладнання, співробітництво у сфері оборонної промисловості; операції сил спеціального призначення; інші напрями співробітництва за взаємною згодою Сторін.

Укладення Генеральної угоди матиме позитивний вплив на обороноздатність держави, розвиток оборонно-промислового комплексу та розвиток Збройних Сил України, а також передбачає можливість започаткування нових актуальних напрямів та форм співробітництва Сторін.

Джерело: прес-служба Президента

Порошенко і Дуда зробили заяву щодо доступу Газпрому до Opal

Це рішення підриває стратегію енергетичної безпеки ЄС, заявили президенти.

Президент України Петро Порошенко і президент Польщі Анджей Дуда зробили спільну заяву щодо рішення Єврокомісії, яке відкриває можливості для Газпрому збільшити обсяги поставок газу в Європу в обхід України.

"Україна і Польща були шоковані рішенням Єврокомісії від 28 жовтня 2016 року, яке відкриває можливості для Газпрому збільшити обсяги поставок газу в Європу в обхід України", - йдеться в спільній заяві президентів, прийнятому за результатами переговорів 2 грудня в Варшаві.

У цій заяві йдеться про те, що "рішення ЄК по газопроводу OPAL підриває стратегію енергетичної безпеки ЄС, створює загрозу для енергетичної безпеки країн Центральної та Східної Європи".

Крім того, у заяві глави держав зазначають, що це рішення підриває принцип, який міститься в Договорі про заснування Енергетичного співтовариства, і правила конкуренції.

Порошенко і Дуда вважають, що це рішення зміцнить перевагу РФ і цим самим порушить конкуренцію. Окрім того, що це рішення також суперечить санкцій політиці Євросоюзу, оскільки стимулює додаткові грошові надходження в РФ, одночасно обмежуючи прибуток України від транзиту газу.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Схожі новини