Передплата 2024 «Добрий господар»

Бідна країна для багатих туристів

Йдеться про Маврикій – екзотичну африканську країну серед Індійського океану.

Коли зима вступила у свої права, саме час податися у мандри до екзотичних країн за теплим сонечком та новими враженнями. Мені пощастило побувати в екзотичному краї — на чудо-острові Маврикій.

Маврикій — острівна держава в Індійському океані у Південній півкулі недалеко від Мадагаскару. Славиться своїм бездоганним сервісом (навіть Мальдіви поступаються), привітністю корінних жителів та ідеальним кліматом. На Маврикії ніколи не буває нестерпної спеки (температура не піднімається вище +35). Так звані зими у них радше нагадують наше літо. Принаймні нижче +15 температура не опускається. Тут відпочивати цілком безпечно: на острові нема ні змій, ні малярії. Французькі колонізатори свого часу насадили багато евкаліпту, який здатен випаровувати стільки вологи, скільки важить саме дерево. Оминають цю райську місцевість цунамі і урагани.

Довгий час острів був безлюдним, на ньому жила неймовірна кількість ендемічних тварин, зокрема птахів, які мали слабкі навики літання і не боялися людей. Відкрили цей острів (з первинною назвою — Дінаробін) португальці на початку XVI ст. і назвали Іль Моріс на честь їхнього короля. Після недовгої експлуатації острова португальцями, ним заволоділи голландці, які посадили плантації цукрової тростини (зараз вона займає всі вільні площі острова) і привезли перших рабів з Африки. Саме голландці винищили ендемічну птаху додо (маврикійський дронт — символ Маврикія, дещо нагадує страуса і пелікана). Зображення цієї унікальної тваринки — на усіх сувенірах, тож ви неодмінно зможете побачити, як вона виглядала. Нещодавно британські вчені заявили про спробу клонувати додо. Згодом острів окупували французи, а з початку ХІХ ст. його колонізували британці і привезли на острів індусів. За роки колонізації автентичну природу острова було зруйновано, чимало ендемічних тварин та рослин знищено.

Сьогодні економіка країни повністю залежить від експорту цукрової тростини. Особливий клімат сприяє його вирощуванню.

Мені вдалося поласувати всіма 15 видами цукрової тростини, два з яких росте лише на Маврикії. Деякі види пройшли лише першу очистку і мають чорне або темно-коричневе забарвлення. Смак карамельно-гіркуватий. Вартість такого цукру значно перевищує буряковий, але корисність і смак незрівнянні. Його можна додавати до випічки, щоб надати їй м’якого карамельного смаку, чи до кави/чаю для ніжної солодкавості, що не приглушує смаку напоїв.

Велику роль тут відіграють туризм, легка промисловість та віднедавна — банківські та офшорні операції, забезпечуючи їй друге місце серед африканських держав за рівнем життя. Попри це, Маврикій — доволі бідна держава. Вразили брудні вулиці, страшні недоглянуті будинки. Але населення (а це 60% індуси, чорношкірі християни та араби) привітне, мирне і завжди усміхнене.

Фешене- бельний готель біля підніжжя гори Ле Морн.
Фешене- бельний готель біля підніжжя гори Ле Морн.

Відпочинок на Маврикії може дозволити собі забезпечений турист, не випадково його прозвали «островом для мільйонерів». Тут представлені готелі всіх відомих мереж. Навіть найприскіпливішому туристу буде важко на щось нарікати. В ресторанах готелю подають лише страви з добірних продуктів. Можна поласувати екологічно вирощеним м’ясом із ПАР та Австралії, екзотичними фруктами, свіжовиловленими морепродуктами, зокрема голубим марліном, який водиться у прилеглих водах. Саме за ним часто прилітають азартні рибалки. Спіймати цього важкоатлета — справжня удача! Місцева кулінарна «родзинка» — «салат мільйонерів» зі списа певного виду пальми, який росте сім років. Його смак нагадує молодий грецький горіх. Подають з креветками.

Серед відпочивальників здебільшого британці, французи, німці та китайці. Щоправда, для китайців є певні обмеження. Поважні готелі допускають лише 10% бронювань для китайців (незважаючи на зростання попиту). Мотивують тим, що коли китайців небагато, то поводяться спокійно, вчаться від інших націй «культури», а коли їх перебір, починається балаган. Туристів з Росії останнім часом значно поменшало. Вочевидь, криза таки дається взнаки. За двотижневе перебування я не зустріла жодного. Цей казковий острів давно облюбували і українські мільйонери, зокрема політичний бомонд. Готельєри, як годиться, прізвищ нам не назвали. Українські багатії зазвичай прилітають на приватних літаках і вибирають найдорожчі номери.

Але не варто розчаровуватись тим, хто має обмежений гаманець. Тут можна знайти якісні тризіркові готелі, переважно у Гранд Бей. До речі, майже у всіх готелях є усі види водного спорту. Причому безкоштовно.

Природа Маврикію неймовірно красива, вразить навіть найбільш досвідченого мандрівника. Тут можна потрапити в Шамарель і побачити одне з чудес — Семиколірну землю. Це піщані вулканічні дюни, забарвлені всіма кольорами веселки, що не піддаються ерозії і впливу вітрів чи дощів. Після змішування пісок знову розпадається на сім кольорів. Пояснити цього вчені не можуть і досі.

Знайомство з царем звірів у парку Казела.
Знайомство з царем звірів у парку Казела.

Якщо дивитися на гору Ле Морн — один із символів Маврикію — з висоти пташиного польоту, то виникає захоплива оптична ілюзія підводного водоспаду, немов діри у безодню. Тут вибагливий турист не занудьгує ні хвилини: може вивчати багатий підводний світ, поїхати на завод тростинового цукру, у природний парк Казела, де можна полоскотати нерви і зайти у клітку до лева (дуже страшно навіть з інструкторами) чи політати на тарзанці і насолодитися джунглями та неймовірними водоспадами внизу. Тут розташований один із найбільших у світі ботанічний сад, який налічує 80 видів пальм.

З висоти пташиного польоту виникає захоплива оптична ілюзія підводного водоспаду
З висоти пташиного польоту виникає захоплива оптична ілюзія підводного водоспаду

Хочу всім порадити побільше подорожувати (необов’язково у тридесяті королівства, можна й у сусідні міста), адже додому ми повертаємося не лише зі сувенірними магнітиками, кальянами, папірусами, а й із валізою незабутніх вражень. Кожна подорож — це можливість порівняти своє життя з чужим, подумати, що варто вдосконалювати, а за що дякувати долі…

P. S. До речі, зараз на Маврикії ідеальний сезон лічі. Тому, хто марить теплом, екзотичними фруктами та запопадливим сервісом, варто пакувати валізи…

Фото автора