Передплата 2024 ВЗ

Туск: "Санкції будуть продовжені у грудні, і це більше, ніж надія"

  • 24.11.2016, 16:03
  • 2 482

Президент Європейської ради Дональд Туск сподівається на продовження санкцій ще до саміту ЄС у грудні.

Про це він заявив на прес-конференції після саміту Україна-ЄС, передає з Брюсселя кореспондент "Європейської правди".

"Я сподіваюся, і це більше, ніж надія, що санкції будуть продовжені ще до саміту ЄС у грудні", - сказав він.

Туск також наголосив, що санкції пов’язані з виконанням Мінських угод, і в цьому позиція ЄС незмінна.

Туск та Юнкер: «Олланд та Меркель не блокуватимуть безвіз для України»

Керівники Європейського Союзу, президент Єврокомсії Дональд Туск та президент Європейської ради Жан-Клод Юнкер, заявляють про згоду Франції та Німеччини розблокувати візовий режим для України.

Про це вони заявили на прес-конференції після завершення саміту Україна-ЄС, повідомляє з Брюсселя кореспондент "Європейської правди".

"Що стосується Франції (та того, що вона блокує безвіз) — це не правда", - заявив Туск.

"Ніхто в ЄС не зацікавлений в блокуванні безвізу для України", - додав президент Європейської ради.

"Так, є внутрішня дискусія, але ми всі зацікавлені фіналізувати всі процеси цього року. І це реалістично. Є підстави для обережного оптимізму", - наголосив він.

Жан-Клод Юнер, який доєднався до колеги, визнав, що є певні проблеми, але в четвер вранці їх було знято. "Є невелика проблема, яка буде вирішена деуже скоро", - заявив президент ЄК.

"Сьогодні вранці я мав розмову із президентом Олландом і говорив з канцлером Меркель і можу запевнити, що проблема буде вирышена до кінця року".

Порошенко: «Це перший саміт, коли питання ставила Україна, а не ЄС»

Президент Петро Порошенко стверджує, що на саміті Україна — ЄС в четвер українській делегації не було поставлено жодного запитання щодо виконання зобов'язань для скасування віз.

Про це він заявив під час спільної прес-конференції з керівниками європейських інституцій.

"Зазвичай складні питання ставилися Україні щодо виконання зобов'язань. Можу наголосити, що на сьогоднішній день, під час сьогоднішнього саміту Україні не було задано жодного питання. Україна чітко і в повному обсязі виконала всі взяті на себе зобов'язання", — сказав він.

"І це перший саміт, коли не Україні ставлять запитання, а ми, українська делегація, ставим питання нашим партнерам з Європейського союзу з проханням своєчасно виконати взяті на себе зобов'язання", — додав Порошенко.

Він додав, що безпосереднє запровадження безвізового режиму залежить тепер не від України, а від домовленостей між керівними європейськими інституціями, які він назвав "стилістичними переговорами".

Туск: «Україна готова до безвізу, нинішні дискусія в ЄС — не через вас»

Президент Європейської ради Дональд Туск стверджує, що дискусію про призупинення візового режиму, яка триває в ЄС, не можна вважати пов’язаною з Україною.

Про це він заявив на прес-конференції після завершення саміту Україна-ЄС, повідомляє з Брюсселя кореспондент "Європейської правди".

"Я радий, що всі країни-члени вирішили, що Україна готова до безвізового режиму. Це рішення набере чинності після того, як буде ухвалений механізм призупинення", - нагадав Туск.

Він визнав, що наразі є проблеми всередині ЄС — триває дискусія щодо механізму призупинення візового режиму

"Але ця дискусія не стосується України, Україна чудово виконала свою роботу", - наголосив він.

Туск, водночас, не став прогнозувати імовірний час завершення тріалогу та скасування віз для України.

Юнкер вимагає від країн-членів ЄС надати безвіз Україні в 2016 році

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер наполягає на необхідності ухвалити рішення про скасування віз для України на рівні країн-членів ЄС.

Про це він заявив на прес-конференції після завершення саміту Україна-ЄС, повідомляє з Брюсселя кореспондент "Європейської правди".

Він наголосив, що "подальші затримки неприпустимі".

"Необхідно надати візову лібералізацію для України до кінця року", - заявив Юнкер.

Джерела "Європейської правди" свідчать, що на закритих переговорах Юнкер так само був радикальним у висловлюваннях, поясняючи, що ЄС втрачає довіру через свою політику щодо безвізу. "Не може бути жодних виправдань, не може бути жодних затримок", - переказують слова Юнкера учасники зустрічей.

Україна і ЄС підписали на саміті низку двосторонніх угод

Зокрема, щодо посилення співпраці у питаннях боротьби з корупцією, а також в енергетичній сфері.

Україна та ЄС на саміті підписали низку двосторонніх документів про співпрацю. Зокрема, щодо посилення співпраці у питаннях боротьби з корупцією, а також в енергетичній сфері.

Підписання відбулось в присутності Президента України Петра Порошенка, Президента Європейської Ради Дональда Туска та Президента Європейської Комісії Жан—Клода Юнкера.

Порошенко провів переговори з Туском, Юнкером та Шульцом

Після розмови чотирьох президентів віч-на-віч почалися переговори у розширеному форматі.

Президент України Петро Порошенко провів переговори з головою Європейської Ради Дональдом Туском, президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером та главою Європарламенту Мартіном Шульцом. Про це у Twitter повідомив речник українського глави держави Святослав Цеголко, передає УТ.

За словами Цеголка, після розмови чотирьох президентів віч-на-віч почалися переговори у розширеному форматі.

Водночас у Twitter Порошенка зазначається, що "на порядку денному Саміту Україна-ЄС обговорення співпраці в різних сферах, зокрема в галузі енергетики, безпеки, транспорту, юстиції".

Шульц: "Доля безвізу для України залежить від сьогоднішніх переговорів на саміті"

Питання безвізового режиму для України залежатиме від переговорів на саміті Україна - ЄС.

Про це заявив президент Європейського парламенту Мартін Шульц, передає Еспресо.TV з посиланням на "112 канал".

"Ми готові, ми провели вже голосування у відповідних комітетах стосовно проведення безвізового режиму з Україною з одного боку та з іншого стосовно механізму призупинення безвізу. Тепер всі питання на розгляді тут у Раді ЄС, а не в Європарламенті, все залежатиме від сьогоднішніх переговорів", - сказав Шульц.

Шульц: «Механізм призупинення "безвізу" не можуть узгодити через низку країн»

Все залежить від того, чи зможуть ці країни-учасниці порозумітися між собою.

Єврокомісія і Європейський парламент зробили все для скасування візового режиму між ЄС і Україною.

Про це в Брюсселі перед зустріччю президента України Петра Порошенка з лідерами ЄС сказав голова Європарламенту Мартін Шульц.

На запитання журналістів, чи вся проблема в наближенні виборів у Німеччині і Франції, він пояснив, що певні вагання є не лише в цих країнах.

"Занепокоєння є також у Італії, Угорщині і інших країнах. У свою чергу ми зробили все, що потрібно. Європарламент ухвалив всі необхідні рішення. Механізм призупинки безвізового режиму теж сформульований. Все залежить від того, чи зможуть ці країни-учасниці порозумітися між собою", - сказав Шульц.

Порошенко прибув на саміт Україна-ЄС у Брюсселі

Також вже прибули президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер та президент Європарламенту Мартін Шульц.

Президент України Петро Порошенко прибув на 18-й саміт України-ЄС. Про це з Брюсселя повідомляє кореспондент Тижня.

Також вже прибули президент Європейської Ради Дональд Туск, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер та президент Європарламенту Мартін Шульц.

Разом з тим, з її слів, українцям не слід очікувати на отримання "безвізу". Також, скоріш за все, не буде повідомлено про терміни отримання.

"Основний меседж - підтвердять відданість і підтримку цілісності і суверенітету України", - повідомила кореспондентка Тижня.

Климпуш-Цинцадзе: «ЄС надасть Україні 15 млн євро на боротьбу з корупцією»

Європейський Союз виділить Україні 15 мільйонів євро в рамках підписання угоди щодо фінансування антикорупційних зусиль.

Про це в кулуарах саміту Україна-Євросоюз заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, повідомляє Еспресо.TV.

Вона нагадала, що під час саміту сторони мають намір підписати дві угоди. Зокрема, це - стратегічний меморандум про співпрацю в енергетичній галузі.

"Також буде підписана угода щодо фінансування антикорупційних зусиль в Україні. Ця угода передбачає фінансування 15 мільйонів євро і передбачатиме допомогу з точки зору обладнення, технічну допомогу нашим антикорупційним інституціям", - наголосила Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що українська сторона очікує на визначення Євросоюзом конкретних часових рамок щодо надання державі фінансової допомоги в сфері міграційних викликів, судової реформи та держуправління.

У Брюсселі сьогодні стартує саміт Україна-ЄС

У саміті, зокрема, візьме участь український президент Петро Пороошенко.

У Брюсселі в четвер, 24 листопада, пройдуть переговори лідерів України та Євросоюзу в рамках саміту Україна-ЄС, передає УТ.

У саміті візьмуть участь президент України Петро Порошенко, віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, міністр закордонних справ України Павло Клімкін, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, президент Європейської Ради Дональд Туск, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, президент Європарламенту Мартін Шульц.

Крім того, в переговорах братимуть участь віце-президент Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шевчович, віце-президент Єврокомісії з питань євро- та соціального діалогу Валдіс Домбровскіс і низка єврокомісарів.

Київ очікує, що за підсумками саміту будуть досягнуті конкретні домовленості щодо низки питань, таких як надання Україні безвізового режиму, перспектива вступу в силу Угоди про асоціацію з ЄС, виділення додаткових EUR15 млн у рамках угоди про надання допомоги Україні в реалізації антикорупційних заходів і EUR104 млн на реформу системи державного управління.

У рамках саміту також планується підписати меморандум про взаєморозуміння і стратегічне партнерство в енергетичній сфері.

Схожі новини