Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Трамп ставить на “антиросійських яструбів”?

У Кремлі зараз уже далеко до ейфорії, яка панувала там відразу після перемоги мільярдера...

Виборча кампанія - це одне, а реальна політика - зовсім інше. Цю тезу переконливо доводить обраний президент США Дональд Трамп. Однією з його передвиборчих обіцянок було будівництво на кордоні США з Мексикою великої стіни, яка має захисти Штати від потоку нелегальних мігрантів. Однак у своєму плані на перші сто дні роботи після інавгурації, яким Трамп поділився з американцями, обраний президент про стіну на кордоні з Мексикою не згадав... Утім, деякі інші передвиборчі обіцянки у плані Трампа присутні.

Зокрема, Трамп підтвердив, що за його президентства США вийдуть з угоди про Тихоокеанську зону вільної торгівлі. Аби виконати цю свою обіцянку, Трампу не знадобиться дозвіл Конгресу: США угоду про вільну торгівлю між 12 тихоокеанськими державами (зокрема, Японією, Австралією, Китаєм, Канадою, Малайзією і Мексикою) ще не ратифікували, тож Трамп може сам відкликати підпис Штатів під угодою. Як вважає Трамп, вільна торгівля на Тихому океані призвела до того, що американські й міжнародні корпорації перенесли виробництво зі США до інших країн. Там воно дешевше, бо дешевша, ніж у Штатах, робоча сила.

Власне, саме обіцянка Трампа вивести США з угоди про Тихоокеанську зону вільної торгівлі забезпечила мільярдеру перемогу на президентських виборах. Виборці так званого Іржавого поясу, розташованих на північному сході США промислових Штатів - Вісконсину, Мічигану й Пенсильванії, останні кількадесят років голосували за демократів. Саме ці виборці найбільше потерпіли через вільну торгівлю на Тихому океані - їхні робочі місця “попливли” до Китаю... Трамп пообіцяв виборцям Іржавого пояса, що після відмови США від угоди про Тихоокеанську зону вільної торгівлі виробництво у ці штати повернеться. І ці виборці кандидату від республіканців повірили...

План Трампа на перші сто днів після інавгурації зосереджено головно на внутрішніх проблемах США. Міжнародні справи, схоже, мільярдера не дуже цікавить... Зовнішня політика нової американської адміністрації багато в чому залежатиме від тих людей, які обіймуть відповідні ключові посади. Серед тих, хто має шанси очолити Державний департамент (МЗС), називають колишнього посла США в ООН Джона Болтона, колишнього мера Нью-Йорка Руді Джуліані й колишнього губернатора штату Массачусетс Міта Ромні. Найбільш екзотична тут фігура, звісно, мільярдер Джуліані. Минулого року він закликав завдати повітряного удару по ядерних об'єктах Ірану... Джуліані, як і Болтона, у Республіканській партії вважають “яструбами”, тож вони, якби очолили Держдепартамент, зайняли би щодо Росії достатньо жорстку позицію. Хоча Джуліані свого часу був радником компанії, яка провадила бізнес у Росії, і навіть зустрічався з російськими олігархами. Трамп, за даними ЗМІ, має у РФ свої бізнес-інтереси. Чи не їх захищав би держсекретар Джуліані?..

Утім, як інформує Wall Street Journal, Трамп схиляється до того, аби державним секретарем став Міт Ромні. Цей колишній кандидат у президенти від “слонів” (програв “праймеріз” Джону Маккейну) є типовим представником республіканської еліти. Під час виборчої кампанії Ромні жорстко критикував Трампа... Чому ж зараз готовий з ним співпрацювати? Очевидно, верхівка Республіканської партії вважає за потрібне йти в адміністрацію Трампа, - аби не досвідчений у політиці мільярдер не наламав дров, зокрема, на міжнародному напрямку... Держсекретар Ромні, імовірно, проводив би традиційну для “слонів” зовнішню політику, а відтак про нове “перезавантаження” з Москвою не йшлося би. До України, своєю чергою, республіканці ставляться традиційно прихильно. Недарма ж більшість американських українців завжди голосує за “слонів”.

Найбільш тривожне для України можливе призначення Трампа - відставний генерал Майкл Флінн на посаді радника президента з національної безпеки. 57-річний Флінн був членом Демократичної партії, поки президент Обама не звільнив його з посади керівника Агенції військової розвідки. Флінн вважав, що за президентства Обами терористична загроза з боку “Ісламської держави” й “Аль-Каєди” не зменшилася, а навпаки, зросла... Ображений Обамою, Флінн приєднався до виборчої кампанії Трампа. Усе б нічого, але Флінн не лише часто виступає як експерт на Russia Today, а й був присутній на московському прийманні з приводу 10-річчя цієї брехливої кремлівської телекомпанії. Сидів там поруч із Путіним... Як припускають експерти, через те, що Трампу бракує досвіду в міжнародних справах, вплив Флінна на президента може бути досить серйозним.

Однак, інші призначення Трампа можуть нівелювати ймовірні проросійські симпатії Флінна. У Кремлі, принаймні, зараз уже далеко до ейфорії, яка панувала там відразу після перемоги мільярдера. Ось заголовок на одному з пропагандистських російських сайтів: “Скажені пси Трампа. Навіщо президент США набирає в команду ворогів Росії”. Цими “псами” автор матеріалу вважає Міта Ромні, Джеймса Меттіса (кандидат на міністра оборони) і Майка Помпео, який може очолити ЦРУ. Цитата: “Якщо Трамп зупинить свій вибір на Ромні, то у зв'язці із супер-яструбом Меттісом на посту глави Пентагону сформує... найбільш антиросійську адміністрацію з часів Буша-молодшого”.

Схожі новини